رویداد۲۴ | زینب غبیشاوی:انتخابات ریاست جمهوری آمریکا امروز به طور رسمی شروع و پایان مییابد و احتمالا تا فردا نتیجه این انتخابات مشخص خواهد شد. کامالا هریس کاندیداهای حزب دموکرات یا دونالد ترامپ کاندیدای جمهوری خواهان است. اینکه چه کسی پیروز این رقابت باشد، به طور قطع در شرایط منطقه وجهان تاثیرگذار خواهد بود. ابوالقاسم دلفی سفیر پیشین ایران در فرانسه و مقام ارشد سابق وزارت خارجه به رویداد۲۴ میگوید این انتخابات فشرده شده و برخلاف انتخابات دورههای گذشته غیر قابل پیشبینی است چرا که نظرسنجیها خیلی نزدیک به هم است.
دلفی با اشاره به این نکته که رای گیری از مدتها قبل به صورت حضوری و پستی آغاز شده، میگوید: «خانم هریس اعلام کرده که از طریق پست رای خود را ارسال کرده است. ترامپ در دور قبل که از بایدن شکست خورد، اعلام کرد که در سیستم پستی رای گیری دخل و تصرف صورت گرفته و اتهام تقلب در انتخابات را به دموکراتها زد.»
این کارشناس به تعیین کننده بودن ۷ ایالت و رای الکترال آنها اشاره میکند و میگوید: «همانطور که میدانید مجموع آراء الکترال در آمریکا تعیین کننده سرنوشت انتخابات است. مجموعا ۵۳۸ رای الکترال وجود دارد و هرکس بتواند ۲۷۰ رای را به دست بیاورد، پیروز این انتخابات است. یکی از احتمالاتی که طرفداران هریس و نظرسنجیهایی نزدیک به دموکراتها روی آن تاکید میکنند، پیروزی کامالا هریس با اختلاف ۲۷۰ به ۲۶۸ است. البته ترامپ این را قبول ندارد و معتقد است میتواند هریس را با فاصله بسیار زیادی شکست دهد.»
او معتقد است که کارنامه هر دو حزب پیش روی همگان است و میتوان به راحتی عملکرد آنها را قضاوت کرد، به گفته دلفی، کارنامه ۴ سال ریاست جمهوری بایدن با معاونت کاملا هریس روشن است. این کارنامه حزب دموکرات است و احتمال اینکه با ریاست کاملا هریس، این رویکرد تغییر کند وجود ندارد، مگر اینکه شخصیت خانم هریس با بایدن تفاوت زیادی داشته باشد.از نظر افکارعمومی دنیا و آمریکا، ریاست جمهوری هر یک از این دو، ادامه وضعیتی است که هر دو تیم در گذشته داشتند.
دلفی با اشاره به این نکته که سیاست خارجی جایگاه حساس و مهمی در سیاست داخلی آمریکا و رقابتهای انتخاباتی نداشته، میگوید: «سیاست خارجی موضوعی است که همواره منافع ملی آمریکا را در برمیگیرد و اختلافی بر سر آن وجود ندارد و مورد اجماع طرفین است؛ مثلا هر دو طرف بر اصل امنیت و حمایت از اسرائیل اتفاق نظر دارند. از همین رو اسرائیل از این شرایط سواستفاده زیادی میکند؛ اما طبیعتا ترجیح اسرائیلیها بیرون آمدن نام ترامپ از صندوق انتخابات است.»
این کارشناس سیاست خارجی میگوید: حزب دموکرات به دلیل درگیر بودن با انتخابات، اسرائیل را از گسترش جنگ در حوزههایی مانند اقتصاد و انرژی که ممکن است منافع آمریکا را به خطر بیاندازد، دور کرده است.
به گفته دلفی ارتباط روسیه و آمریکا که با حمله به اوکراین، امنیت اروپا را برهم زده هم مساله مهم دیگر در سیاست خارجی است. در این جنگ اروپا به تنهایی قادر به مقابله با روسیه نخواهد بود و نیازمند کمک آمریکا است. اگر ترامپ روی کار بیاید ممکن است در مورد ناتو و امنیت غرب در مقابل روسیه ملاحظاتی را ایجاد کند و را دچار شکنندگیهایی کند.
او در ادامه می گوید معتقد است اروپاییها به صورت اجمالی حامی ترامپ نیستند و تمایل دارند کاملا هریس رئیسجمهور بعدی آمریکا باشد چرا که با روی کار آمدن مجدد دموکراتها، آنها میتوانند با آسایش بیشتری زندگی کنند.
دلفی در مورد رویکرد روسیه در قبال انتخابات آمریکا می گوید: روسها ترجیح میدهند ترامپ روی کار بیاید، چرا که تجربه حضور دموکراتها در جنگ روسیه و اوکراین، نشان داده آمریکای دموکرات با روسیه سر سازش نخواهد داشت.
این مقام سابق وزارت خارجه در مورد نظر چین در خصوص انتخابات آمریکا هم می گوید : چین برخلاف روسیه که نگرانی های امنیتی برایش اهمیت دارد، اقتصاد را در اولویت قرار داده است. در طول ۴ سال ریاست جمهوری ترامپ، شرایط چین مساعدتر از زمانی بود که دموکراتها روی کار بودند. از همین رو به نظر میرسد چینیها اگر حق انتخاب داشته باشند، تمایل دارند جمهوری خواهان روی کار باشند.
این دیپلمات سابق به موضوع ایران و تاثیر انتخابات آمریکا در وضعیت ایران اشاره میکند و میگوید: «موضع رسمی این است که بین ترامپ و هریس هیچ فرقی برای ما وجود ندارد، اما معتقدم فرق میکند چه کسی رئیسجمهور آمریکا باشد.»
او میگوید: ما تجربه هر دو حزب را داریم. زمانی که ارتباط ما با اروپا در حال شکل گیری بود، ترامپ آن را برهم زد. در زمان دموکراتها هم نتیجه همکاریها به جایی نرسید و دولت سیزدهم فرصتهای قیمتی بسیاری را از دست داد؛ در شرایطی که میتوانست مذاکرات را به سرانجام برساند ، اما فرصتها از دست رفت.
دلفی میگوید: آنچه که اهمیت دارد این است که ما تصمیم خودمان را درباره نوع ارتباط با دنیا بگیریم و نگاهمان به آینده روابط را تنظیم کنیم. نام هرکسی که از صندوق انتخابات آمریکا بیرون میآید، تاثیر چندانی در نوع نگاه ما به دنیا نخواهد داشت. آنچه از ایران در افکار عمومی دنیا شکل گرفته این است که در ۱۳ آبان، ایران پرچم آمریکا را آتش میزند و فریاد مرگ بر آمریکا و اسرائیل سر میدهد.این تصویر نشان میدهد تغییری در نگاه ما رخ نداده است.