صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 08
کد خبر: ۳۹۰۰۴۸
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۰ - ۱۶ آبان ۱۴۰۳

دکتر احمد بخارایی: نیازمند درک عمیق‌تری از پدیده‌های اجتماعی هستیم/آغاز جنبش‌های اجتماعی مستلزم کنش‌های جمعی و مرزبندی شفاف است

دکتر احمد بخارایی، جامعه‌شناس، در گفتگویی تاکید کرد که آغاز جنبش‌های اجتماعی نیازمند مرزبندی‌های شفاف و کنش‌های هنجارشکنانه است؛ وی با اشاره به نمونه‌هایی از رفتارهای اعتراضی اخیر، این کنش‌ها را بخشی ضروری از پویش‌های اجتماعی دانست که فرا...

رویداد24| دکتر احمد بخارایی، جامعه‌شناس، در گفتگویی پیرامون جنبش‌های اجتماعی و مرزبندی اخلاقی در جامعه، به تحلیل نمونه‌هایی از هنجارشکنی‌های فردی و اثرات آن در بستر یک حرکت اجتماعی پرداخت.

دکتر بخارایی با توضیح مفهوم جنبش‌های اجتماعی گفت: “زمانی که حرکتی به‌طور کامل از رفتار‌های جاری در جامعه متمایز و مشخص است و مرزبندی واضحی دارد، می‌توان آن را استارت جنبش اجتماعی دانست. برای شکل‌گیری یک جنبش، باید مرز‌های آن با زبان تند و گزنده و همچنین متفاوت از جریان‌های غالب جامعه کاملاً مشخص باشد. ”

وی به مورد دانشجوی دختری اشاره کرد که مقابل دانشگاه اقدام به عملی غیرمتعارف کرده بود و افزود: “این حرکت نه‌تن‌ها یک کنش فردی نبوده، بلکه در قالب یک کنش جمعی درک می‌شود. چنین عملی بازتاب‌هایی اجتماعی داشته که موجب دخالت وکلای مختلف و بحث رسانه‌ها پیرامون این موضوع شده است. این نوع از وضوح و تمایز در عمل، نه تنها بد نیست، بلکه برای یک حرکت اجتماعی ضرورت دارد. ”

مرزبندی اخلاقی در جامعه‌شناسی

دکتر بخارایی در پاسخ به پرسشی درباره مرز‌های اخلاقی این موضوع، به تفاوت مفهوم هنجار و اخلاق اشاره کرد و اظهار داشت: “مرزبندی اخلاقی‌ می‌تواند برای یک فرد معنایی خاص داشته باشد، اما در تحلیل جامعه‌شناختی، موضوع به هنجار‌ها گره می‌خورد. این دانشجو در ظاهر رفتاری هنجارشکنانه داشت، اما این عمل معنایی فراتر از اخلاق فردی دارد. در جامعه‌شناسی، به جای نگاه اخلاقی، باید به این رفتار به‌عنوان کنشی اجتماعی نگاه کرد که دیگر در محدوده فردی قابل تحلیل نیست. ”

وی با اشاره به نظریات رابرت کی. مرتن در حوزه جامعه‌شناسی افزود: “مرتبط با مفهوم طغیان، مرتن معتقد است که در جامعه افرادی که هنجار‌ها را نمی‌پذیرند و به اهداف یا ابزار‌های پذیرفته شده وفادار نیستند، به سمت رفتار‌های هنجارشکنانه و طغیان روی می‌آورند. ”

دکتر بخارایی در پایان تاکید کرد که استفاده از برچسب‌های اخلاقی و غیر اخلاقی در تحلیل این‌گونه کنش‌ها، نوعی ساده‌سازی و مغالطه است و باید به درک عمیق‌تری از پدیده‌های اجتماعی پرداخت.

منبع: اندیشه معاصر

نظرات شما