رویداد۲۴| روحانگیز درّی: عباس پالیزدار، عضو و کارشناس هیات تحقیق و تفحص از قوه قضاییه در دهه ۸۰ و در زمان ریاست محمد یزدی بر این قوه بعد از نزدیک به دو دهه سکوت در یک گفت و گوی ویدئویی روایتهایی را درباره پرونده تحقیق و تفحص از قوه قضاییه مطرح کرده است.
پالیزدار نماینده مجلس هفتم نبود اما به عنوان کارشناس برای حضور در هیات تحقیق و تفحص دعوت شد و این همکاری تا سال ۱۳۸۷ ادامه داشت، یعنی زمانی که پالیزدار بعد از چند سخنرانی و طرح ادعاهایی درباره مسئولان مختلف بازداشت و به ۱۰ سال حبس محکوم شد.
نام پالیزدار در دو دهه گذشته به نوعی با مساله افشاگری گرده خورده است. علاوه بر این اظهارات او علیه سعید مرتضوی در زمانهای که کمتر چهرهای درباره سعید مرتضوی موضع گیری میکرد قابل توجه است. درباره پالیزدار و سابقه فعالیتهایش در دهه ۸۰ چه میدانیم؟
عباس پالیزدار متولد شهریور سال ۱۳۴۷ است. او میگوید ۴۵ درصدی جانبازی دارد. در همان دهه ۸۰ عده ای پالیزدار را متهم به دروغگویی درباره جانبازی کردند. بعد از این ادعا او عکسها و مدارکی از حضور خود در جبهههای جنگ ایران و عراق منتشر کرد.
در سوابق پالیزدار عضویت در تدوین چشمانداز بیست ساله در بخش صنعت مجمع تشخیص مصلحت نظام سخنگو و دبیر هیئت امنای خانه صنعتکاران ایران عضو هیئت امنای پژوهشکده بیمه مرکزی ایران، عضو هیئت رئیسه فدراسیون ورزشهای باستانی و قائم مقام مدیر عامل نشر هنرهای اسلامی بنیاد مستضعفان و جانبازان قید شده است.
پالیزدار در سال ۱۳۸۵ به عنوان کارشناس وارد هیات تحقیق و تفحص از قوه قضاییه شد. این هیات ذیل کمیسیون اصل ۹۰ در مجلس هفتم تشکیل شده بود و علاوه بر عضویت نمایندگان همانند هر هیات تحقیق و تفحص دیگری از کارشناسان نیز برای حضور در هیات دعوت می شد. پالیزدار نیز به عضویت این هیات در آمد و این همکاری تا سال ۱۳۸۷ یعنی تا زمان بازداشت وی ادامه داشت.
در سال ۱۳۸۷ بعد از بازداشت پالیزدار برخی منابع خبری از دعوت فاطمه آجرلو، نماینده اصولگرای مجلس هفتم از وی به عنوان کارشناس برای حضور در این هیات خبر دادند. آجرلو در همان زمان در گفت وگویی با پایگاه خبری عصر ایران با بیان اینکه پالیزدار خود باید پاسخگوی کارهایش باشد ، این دعوت را تایید و تاکید کرد: «من به هیچ وجه از اینکه آقای پالیزدار را به هیئت تحقیق و تفحص دعوت کردهام پشیمان نیستم و الان هم معتقدم ایشان در کار خود مهارت داشته و کارشناس خوبی بوده است و به همین دلیل هم از او برای همکاری در هیئت به عنوان کارشناس صنعت دعوت کردیم و بعد از خاتمه کار، ایشان قطع همکاری کرد».
پالیزدار در ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۷ طی سخنانی، برای نخستین بار با اشاره به نام و جزئیات، در دانشگاههای کشور خصوصاً دانشگاه بوعلی سینای همدان افرادی را متهم به فساد مالی کرد.
پالیزدار پیش از دستگیری در مصاحبهای با رادیوفردا مدعی شده بود که فساد ۴۴ نفر از مسؤولین بلندپایهٔ کشوری، احراز شدهاست. در همان زمان نیز پایگاه خبری انتخاب در گفت و گو با یک منبع ناشناس در وزارت اطلاعات، اعلام کرد که پالیزدار برای انجام تحقیق و تفحص مجلس، به بیش از صد پروندهٔ فساد کلان در ردههای بالای حکومت، دسترسی داشتهاست.
پالیزدار پس از دو سال تحقیق و بررسی فساد مقامات جمهوری اسلامی، پروندهای ۲۰۰ صفحهای را به مجلس ارائه داد اما هرگز در مجلس و قوهقضاییه، مورد بررسی قرار نگرفت و بهطور رسمی منتشر نشدند. چند ماه بعد رسانههای خارج از ایران پروندهای را با عنوان تحقیق و تفحص از قوه قضاییه در مجلس هفتم» منتشر و مدعی شدند که با درز اطلاعات این پرونده به دست آنها رسیده است.
او حالا بعد از گذشت دو دهه از ان زمان در گفت و گو روزهای اخیر خود درباره این موضوع ادعاهای جدیدی را طرح و تاکید کرده است: «پرونده «محمد یزدی»، رییس قوهقضاییه آنقدر قطور بود که تا سطح میز ناهارخوری بالا میآمد. یکی از پروندههای او زمینخواری حدود ۳ هزار هکتار از اراضی جنگلهای شمال خلیلمحله عباسآباد بهشهر است. پرونده دیگر او پرونده لاستیک دنا است که به اسم خصوصیسازی، بدون پرداخت ریالی آن را از آن خود کرد و پرونده دیگر، او پرونده منزل شخصی اوست که برای خریداش به «ذاکر احمدی»، رییس دادگستری وقت استان هرمزگان نامه میزند و دستور میدهد یک میلیارد به حساباش واریز کند و او بار لنجهای مردم را توقیف، فروخته و به حساب یزدی واریز میکند. چنین شخصیتی رییس قوه قضاییه ما بود.
یکی از ادعاهای عباس پالیزدار در دهه ۸۰ و در ماه های منتهی به بازداشت او این بود که سقوط هواپیمای حامل رحمان دادمان (وزیر راه و ترابری) در دولت خاتمی، عمدی بودهاست.
پالیزدار ۲۱ خرداد ۱۳۸۷ و در شرایطی که سخنرانی در دانشگاه بوعلی سینا همدان جنجال ایجاد کرده بود، بازداشت شد. اتهامات او «سوء استفاده مالی، افترا، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و پخش شایعه» عنوان شد و حکم بازداشت وی را شعبه دوم بازپرسی در دادسرای کارکنان دولت صادر کرد.
با اینکه سخنرانی عباس پالیزدار چهاردهم اردیبهشت ۱۳۸۷ ایراد شده بود، حکم بازداشت او حدود یک هفته پس از انتشار ویدئوی سخنرانیاش در سایتهای اینترنتی صادر شد. بر اساس گفتههای وکیل پالیزدار ، وی چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۸۷ با احضار به شعبه میدان ارگ دادسرای کارکنان دولت، با قرار بازداشت مواجه و روانه زندان شد.
در پی دستگیری او، ۱۳ نفر دیگر از افراد فعال و مرتبط با پروندهٔ تحقیق و تفحص مجلس، از جمله فاطمه آجرلو نیز به نوعی به دستگاه قضایی فراخوانده شدند.
اولین جلسه محاکمه عباس پالیزدار در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۷ در دادگاه غیر علنی با اتهامهای پالیزدار سوء استفاده مالی، افتراء، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و پخش شایعه برگزار شد. وکالت او را رمضان حاجی مشهدی بر عهده داشت و وی به ده سال زندان محکوم گردید.
در ۲۰ تیر ۱۳۸۸ پالیزدار پس از سیزده ماه زندان در حالی که حکم ده سال زندان را از دادگاه اولیه دریافت نموده بود با سپردن ۳۵۰ میلیون تومان وثیقه تا زمان صدور حکم نهایی توسط دادگاه تجدید نظر از زندان آزاد شد. در ماههای بعد برخی رسانهها مدعی فرار او شدند اما در سال ۹۰ او در گفت و گویی اعلام کرد که برای درمان و معالجاتی برای خود به شهرستان رفته است. شامگاه دوشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۰، عباس پالیزدار مجددا دستگیر و برای اجرای حکم به زندان معرفی شد.
پالیزدار در دهه ۸۰ در همان سخنرانی معروف به آنچه که «مفاسد اقتصادی آقای هاشمی رفسنجانی و خانواده اش» نامید، اشاره و مدعی شد: «آن قدر مفاسد اقتصادی این خانواده زیاد است که اصلاً قابل گفتن نیست. اما یکی از مفاسد اقتصادی این خانواده که میلیاردها دلار از محل عدم پرداخت عوارض به دولت را بالا کشیدند، واردات خودروی دوو بود». با این وجود چند سال بعد او این ادعاهای خود را پس گرفت و در خرداد ۱۳۸۸ طی نامهای مهم به هاشمی رفسنجانی ضمن پس گرفتن ادعاهای خود از وی عذرخواهی کرد. در این نامه آمده است: «در ۱۲۴ پرونده مورد بررسی تحقیق و تفحص مجلس هیچ پروندهای از حضرتعالی و فرزندان شما نبود و در گزارش تحقیق و تفحص هم مدعی وجود پرونده علیه شما نشدهام. پیشاپیش از صبر و بزرگواری شما که در طول این یکسال هیچ شکایتی از اینجانب ننمودهاید، تشکر میکنم، علیرغم این که تنها کسی که محق بر شکایت بود شما بودید.»
عباس پاليزدار از جمله نامزدهای ستاد حاميان مردمی محمود احمدی نژاد در انتخابات دور سوم شورای شهر بود. او در همان دهه ۸۰ درباره احمدی نژاد در سخنرانی خود به حمایت از محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران پرداخت و گفت که او میخواهد دست مفاسد اقتصادی را ازامکانات دولتی کوتاه کند اما هیچ کس دولتش را در این زمینه حمایت نمیکند.
بالغ بر دو دهه بعد از ان زمان اما حالا پالیزدار ادعاهای دیگری را در گفت و گوی اخیر تلویزیونی خود درباره احمدی نژاد مطرح کرده است. او در گفت و گو با دیده بان ایران گفته است :«حاج داوود احمدی نژاد، برادر محمود احمدی نژاد به من گفت: «آقای پالیزدار بگذار یک چیزی را به تو بگویم. این پیش خودمان بماند و من تا زنده هستم، این را از طرف من نقل نکن. اگر نقل کنید، میگویم دروغ گفتی. با همین صراحت. حالا اکبر ایمانپور و حسین اللهکرم شاهد بودند و مشغول شنیدن حرفهای ما هستند. قابل تایید و رد است. حاج داوود گفت: «من و محمودآقا داداش خونی من است، فکر نکن داداش ناتنی است. ولی میدانم محمود دین ندارد، لامذهب است.» من هم فکر میکنم احمدی نژاد عنصر جایی باشد».
پس از بازداشت پالیزدار و افراد مرتبط با پرونده او به دستور سعید مرتضوی داستان سابق تهران، شکایتی از مرتضوی در دادسرای انتظامی قضات مطرح شد.
پالیزدار در سال ۱۳۹۵ در گفتوگو با «ایلنا» در خصوص شکایت خود از سعید مرتضوی گفت که این پرونده در مرحله رسیدگی صدور حکم نهایی است.
او در تشریح علت شکایت خود اینگونه گفته است: «از طرف مرتضوی تهدید به اعدام شدم. مرتضوی گفته بود که «اگر نگویی هرچه که درباره مقامات سابق قضایی گفتهای دروغ بوده است خودم چهارپایه را از زیر پای تو میکشم و تو را اعدام میکنم. در آن لحظه شاهدی نداشتم که بعدها این اظهارات را تایید کند اما از شانس خوبی که داشتم مرتضوی به همسرم در حضور پدر و برادر و کسانی که در اتاقش بودند، نیز همین جملات را گفت. به این شکل که مرتضوی از همسرم میپرسد چند فرزند داری؟ همسرم در پاسخ میگوید ۴ فرزند. در جواب همسرم میگوید معطل پالیزدار نباش، برو یک پدر برای بچههایت پیدا کن»
او در ادامه درباره دلیل اصرارش بر پیگیری این پرونده گفت: «میخواهم در تایخ ثبت شود که عباس پالیزدار تا آخر پای این مساله ایستاد. باید با مرتضوی برخورد شود. او کسی است که در دادگاه به من گفت «بیا با من رفاقت کن که به تو بگویم چه کسی دستور کارهای من را صادر کرد»».
او در گفت و گوی اخیر خود نیز درباره سعید مرتضوی گفته است: «سعید مرتضوی یک جانی بود که میگفت من هر کاری کردهام اجازه آن را از «شخص اول مملکت» دریافت کردهام».
یکی از مواردی که در زمان بازداشت پالیزدار توسط برخی رسانهها مطرح شد موضوع بدهی بانکی او به بانک ملت و شکایت این بانک از پالیزدار بود. او در بعدها در واکنش این موضوع در گفت و گویی با ایلنا گفت: اخباری در فضای مجازی منتشر شده است که تعدادی سایت نیز بدون تحقیق این اخبار را بازنشر کردهاند. من حل این مساله را به وکلای خود واگذار کردهام. در این خبرها آمده است که فردی به نام جواد پالیزدار در بدنه دولت با ۲۰ شغل در حال فعالیت است و در کنار آن نوشتهاند که ایشان برادر عباس پالیزدار بدهکار معروف بانکی است. باید در پاسخ به این شایعات بگویم که ایشان نه برادر و نه پسر عموی من است؛ همانطور که دبیر ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی و مشاور اسحاق جهانگیری با من هیچ نسبتی ندارند.
او در گفت و گوی اخیر خود مدعی شده است که تعطیلی کلاس درس مجتبی خامنهای در ارتباط با موضوع بحث جانشینی او برای رهبری بوده است.