رویداد۲۴ | روح انگیز دری: علی سرزعیم، با حکم احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان سرپرست بانک توسعه تعاون منصوب شده است. رسانهها از این انتصاب با عنوان «انتصاب یک اقتصاددان در وزارت کار» یاد و تاکید کردند که مدیرعاملی کارگزاری بانک رفاه کارگران، عضویت در هیات مدیره بانک رفاه و معاونت اقتصادی وزارت کار از جمله سوابق سرزعیم است که میتواند باعث بازگشت مسیر حرکت بانک توسعه تعاون را به ریل اصلی آن زیر سایه مدیریت سرزعیم شود. درباره این اقتصاددان در مجموعه وزارت کار دولت چهاردهم چه می دانیم.
سرزعیم دوره کارشناسی مهندسی مکانیک را در دانشگاه صنعتی شریف، کارشناسی ارشد برنامهریزی اقتصادی را از مؤسسه عالی آموزش و پژوهش در مدیریت و برنامهریزی و دکتری اقتصاد را در دانشگاه میلان گذرانده است. از او با عنوان «اقتصاددان ایرانی و استادیار دانشگاه علامه طباطبایی» یاد می شود.
سرزعیم مشاور اقتصادی مرکز بررسیهای استراتژیک و مدیر بخش اقتصادی شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی بود. او همچنین از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ معاون امور اقتصاد و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود.
سخنرانی علی سرزعیم با عنوان «پوپولیسم در سیاستگذاری» در قالب سی و یکمین گفتگوی راهبردی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در تاریخ سهشنبه ۱۴ دیماه ۱۳۹۵ ارائه شد. او در این سخنرانی، پوپولیسم را مسئلهای در ایران دانست که بر آینده میانمدت کشور تأثیر خواهد گذاشت.
کتاب او تحت عنوان «اقتصاد برای همه» که بیانکننده مفاهیم اقتصادی برای مخاطبان عام است، مورد توجه صاحبنظران قرار گرفتهاست.
سرزعیم در توضیح این کتاب میگوید: سالها است که مباحث اقتصاد ایران را از نزدیک دنبال می کنم و طی ۸ سال گذشته بیش از ۳۰۰ سرمقاله و مطلب در روزنامه های اقتصادی و رسانههای عمومی در مورد سیاستهای اقتصادی منتشر کردهام. وبلاگ اقتصادی «دوستدار سقراط» نیز از ۱۰ سال پیش تاکنون در همین جهت فعال بوده است. در این مدت پیوسته با این واقعیت روبرو بودهام که اگر مبانی اقتصاد به درستی برای افراد تشریح نشود امکان تشخیص صحیح سیاستهای اقتصادی غلط از درست را نخواهند داشت و افراد به سادگی فریب سخنان زیبا و یا وعدههای فریبنده و مردم پسند را میخورند. تجربه نوشتن در روزنامهها و رسانههای عمومی به من آموخت تا چگونه با مخاطبان غیراقتصادخوانده باید ارتباط برقرار کرد و چگونه مباحث تخصصی و پیچیده را به زبان ساده بیان کرد.
مصطفی ملکیان فیلسوف و جامعهشناس در یادداشتی درباره این کتاب نوشته است: «کتاب اقتصاد برای همه را از حیث پنج فضیلت بزرگی که برای هر کتاب، رساله و مقاله خوب قائلم یعنی از لحاظ هدفمندی، آسانیابی، عدم خروج از موضوع بحث، نزدیکی هر چه بیشتر به مسایل و مشکلات عینی، واقعی و هرروزه و اجتناب از هرگونه فضل فروشی، خودنمایی و رجزخوانی نویسنده، بسیار ممتاز میبینم. اینگونه نوشتهها فارغ از موضوع بحثشان به توسعه و تعمیق فرهنگ و عقلانیت جامعه مدد بسیار میرسانند و از این جنبه بهجد قابل توصیهاند».
هیربد آسا، استاد مالی دانشگاه لیورپول در زمان چاپ دوم کتاب «اقتصاد برای همه» نوشت: «هر چند به هیچ وجه قصد مقایسه خود با ابن سینا را ندارم، ولی خواندن کتاب اقتصاد برای همه نوشته دکتر سرزعیم من را به یاد داستانِ خواندن کتاب اغراض ما بعد الطبیعه فارابی توسط ابن سینا انداخت. این کتاب توانست بسیاری از مسائل پیچیده اقتصاد کلان را به شیوه مناسب در ذهن من روشن کند. کتاب اقتصاد برای همه موفقیت بزرگی در شرح ساده، و در عین حال متناسب با زبان تخصصی رشته اقتصاد بدست آورده است».
سرزعیم همچنین در زمینه تألیف و ترجمه کتابهایی تخصصی و همچنین آثاری که مفاهیم اقتصادی را برای مخاطبی که علم اقتصاد را بهصورت تخصصی فرانگرفته، مشارکت داشتهاست.
بینش اقتصادی برای همه: تشریح مفاهیم اقتصاد خرد به زبان ساده، تحلیل اقتصادی سیاست (درآمدی بر انتخاب عمومی)، نقدی بر سیاست گذاریهای اقتصادی در ایران امروز و ایدههای جذاب در گفتگو با بزرگان اقتصادی و مالی از جمله دیگر آثار سرزعیم است.
*سرزعیم و کتاب جنجالی درباره احمدی نژاد
در سال 1396 همزمان با ورود دوباره رئیس دولت دهم و یازدهم به صحنه انتخابات و اعلام خبر کاندیداتوری وی، خبر انتشار کتابی در باره پوپولیسم ایرانی و به همین نام، به قلم علی سرزعیم نگاه کاربران فضای مجازی را به خود جلب کرد. کتابی که دوران حکمرانی احمدینژاد را از منظر اقتصاد سیاسی بررسی میکند
محسن رنانی بر این کتاب دیباچه نگاشته است. محمد فاضلی استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران با یادداشتی در صفحه تلگرام خود به استقبال انتشار این کتاب رفت و نوشت: احمدینژاد و کتاب نقد عملکردش با هم آمدند. احمدینژاد ظاهراً وجدان ندارد تا خود به حساب عملکردش برسد، امیدوارم عملکردش را در این کتاب بخواند و به قضاوت بنشیند.