رویداد۲۴| رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم درا ایران برای سفر به کشورمان و دیدار با مسعود پزشکیان اعلام آمادگی کرده بود، بالاخره آمد و امروز را به رایزنی با مسئولان ایرانی از جمله مسعود پزشکیان، عباس عراقچی و محمد اسلامی خواهد گذراند. آن هم در حالی که همین دیروز در مصاحبهای ابراز امیدواری کرد، این سفر بتواند موثر باشد و بتواند به پیشرفتی در نظارت بر برنامه هستهای ایران حاصل کند.
او با اشاره به اینکه «ما مشکلی داریم که باید آن را حل کنیم» گفته: «کمی ترتیبات سخت با ایران وجود داشته که میخواهیم از آن فراتر برویم».
گروسی همچنین گفته: «دولت ایران باید درک کند که وضعیت بینالمللی به طور فزایندهای درحال سختتر شدن و فضای مانور در حال کاهش است. ضروری است که راههایی برای دستیابی به راهحلهای دیپلماتیک پیدا شود.»
این رویکرد گروسی و شرایط فعلی منطقه و همچنین روی کار آمدن ترامپ در آمریکا سبب شده که تحلیلگران اهمیت خاصی برای این سفر قائل باشند. مثلا احمد زیدآبادی معتقد است «دیدار گروسی از تهران و نتیجۀ مذاکراتش با مقامهای ایرانی، مهمترین امری است که آیندۀ منطقۀ خاورمیانه را رقم میزند.»
او در «هم میهن» نوشته: «آقای گروسی گرچه دارای یک سمت عمدتاً تخصصی و حرفهای است، اما سیاستمداری زیرک و با زرنگیهای مخصوص به خود است. بنابراین، احتمال اینکه او در مذاکراتش با مقامهای ایرانی از بحثهای تخصصی فراتر رود و بخواهد از تأثیر به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا و تهدیدهای دولت نتانیاهو علیه برنامۀ هستهای ایران در چانهزنی با طرفهای ایرانی استفاده کند، بسیار است.»
زیدآبادی با اشاره به تمایل ترامپ به اعمال فشار حداکثری به ایران و نگرانی اسرائیل از افزایش توان هستهای ایران و اقداماتی که در مقابل انجام داده و خواهد داد، نوشت: «همین فضا، مذاکرات گروسی با مقامهای ایرانی را بسیار حساس میکند. هرگونه توافق روشن بین ایران و آژانس، بهطور طبیعی بر ناکامی تلاشهای علنی و مخفیانۀ دولت اسرائیل برای معرفی برنامۀ هستهای ایران به صورت «تهدیدی فوری و حیاتی» اثر مستقیم میگذارد و به دیپلماسی نفسی تازه میدهد. قاعدتاً دستیابی به توافقی محکم با آژانس، گروسی را به شکستن سکوت ناموجه خود در برابر هر گونه تهدید نظامی علیه مراکز هستهای ایران ترغیب میکند و مانعی در این مسیر پدید میآورد.»
این درحالی است که ایران بارها تاکید کرده گفتگوها با آژانس حول مسائل هستهای و فنی است و نه سیاسی. حال باید دید که مدیرکل آژانس از فرصت این سفر برای حل مسائل فیمابین چطور استفاده میکند و ایران چه واکنشی به رویکرد او دارد.
این باید رفتار تخصصی در حیطه اژانس داشته باشد نه رفتار سیاسی .
شاخش را باید شکست والا هر کسی بیایید در جبهه رقیب قرار گیرد و فشار اورد. وضع خراب میشود .
ایران برای جهش از تله. تنها تست هسته ای نظامی است تا ریسک های موجود که توسط غرب ذر سناریو تعریف شده را بمحض زند و ریسک جدیدی را باز تعریف کند تا غرب در پیش برد هدفش دچار معطلی شود .
تاخیر در تست هسته ای بی حسی و واماندگی و ریزش نیروهای حداقلی را بدنبال خواهد داشت .