رویداد۲۴| تقریبا سه هفته پیش یعنی ۲۸ مهر ماه بود که سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد لایحه عفاف و حجاب تایید شده است. طبق قانون مجلس باید این قانون را برای رئیس جمهور میفرستاد و پزشکیان نیز ظرف ۵ روز آن را ابلاغ میکرد. در صورت امتناع رئیس جمهور از این کار نیز رئیس مجلس ۷۲ ساعت فرصت داشت که نسبت به ابلاغ آن اقدام کند. اکنون، اما بعد از سه هفته هنوز خبری از دولت و مجلس نیست و به نظر میرسد که هر دو قوه متوجه حساسیت این اقدام در شرایط کنونی جامعه شدهاند.
دولت رسما اعلام نکرده که قصد ابلاغ این قانون را ندارد، اما نشانههایی وجود دارد که گمانه از دستور خارج شدن بی سروصدای ابلاغ آن را تقویت میکند. مثلا اینکه معاون پارلمانی رئیس جمهور گفته «قانون عفاف و حجاب جزو اولویتهای دولت نیست بلکه با اقدامات فرهنگی و ایجابی آن را در دولت پی خواهیم گرفت». سخنگوی دولت بارها بر اینکه مساله حجاب نیاز به کار فرهنگی دارد و با زور نمیشود، تاکید کرده است. حتی زهرا بهروز، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در حاشیه جلسه امروز هیات دولت و در واکنش به بحث تاسیس کلینیک ترک بیحجابی که مهری طالبی دارستانی، رئیس اداره زنان ستاد امر به معروف مطرح کرد، با تاکید گفت: «این موضوع هیچ ارتباطی به دولت ندارد و شکلگیری آن در دولت تصویب نشده است.»
از مجموع مواضع اینچنینی اینطور استنباط میشود که دولت پزشکیان اگرچه هنوز نتوانسته وعده حذف گشت ارشاد را کاملا محقق کند، اما اقلا مانع سختگیریهای بیشتر خواهد شد. کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که دلیلش درک درست و واقع بینانه از شرایط و جامعه است.
محمد هاشمی، فعال سیاسی اصلاحطلب در مصاحبه با «خبرآنلاین» گفته: «امروز شرایطی فراهم نیست که بخواهیم مانع آزادی مردم در انتخاب پوشش خود شویم. جامعه این کار را نمیپذیرد، لج میکند، اعتراض میکند و ... این به نفع کشور نیست. این تحلیل، یعنی اینکه شرایط امر به معروف و نهی از منکر وجود ندارد و وقتی هم که شرایط محیا نباشد وظیفه از مجری قانون سلب میشود.»
وی در پاسخ به این سوال که مسعود پزشکیان میتواند از ابلاغ این قانون اجتناب کند؟، گفته: «دکتر پزشکیان در حال حاضر شرایط اجرای قانون حجاب و عفاف را مناسب نمیبیند. او به خوبی میداند که وضعیت کشور به نوعی نیست که بتوان این لایحه را اجرا کرد؛ بنابراین وظیفه از ایشان ساقط میشود.»
هاشمی البته معتقد است که حتی قالیباف نیز این شرایط را درک کرده و احتمالا کار به آنجا نخواهد رسید که رئیس مجلس جور رئیس جمهور را کشید و آن قانون را ابلاغ کند.
نکته قابل تامل اینکه این تصور صرفا در میان سیاسیون و تحلیلگران اصلاحطلب دیده نمیشود. مثلا ناصر ایمانی، تحلیلگر اصولگرا در مصاحبه با «نامه نیوز» ضمن تاکید بر اهمیت رفع هرچه سریعتر فیلترینگ که از وعدههای دولت پزشکیان است و جامعه انتظار آن را میکشد، گفته: «در موضوع حجاب هم به نظر میرسد توافقی نانوشته شده است که وضعیت موجود از آنچه که هست بدتر نشود و تحریکات غیرمعقول به بدتر شدن اوضاع نینجامد».
با توجه به مدتی که از تایید لایحه عفاف و حجاب توسط شورای نگهبان گذشته و سکوت دولت و مجلس درباره آن، همچنین اظهارات و سخنان دولتیها به نظر میرسد که گمانه توافق نانوشته جدی است و مسئولان محترم متوجه شدهاند که در شرایط کنونی بهتر است با حفظ انسجام ملی به فکر پاسخگویی به مطالبات مردم، رفع مشکلات اقتصادی و خروج از زیر سایه جنگ بود و با مسائلی مثل سختگیری بیشتر در زمینه حجاب به ساخت دوقطبی در جامعه و افزایش شکاف بین ملت و حاکمیت دامن نزد. امید است که مسئولان در نهادها و دستگاههای دیگر مثل ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز به این مهم واقف شوند و دست از ایدههای عجیبی مثل تاسیس کلینیک ترک بیحجابی بردارند.
این را ابلاغ کنند به همان قانون منع استفاده از تجهیزات ماهواره دچار خواهد شد
بعبارت دیگر عرض خود می بری و زحمت ما میداری