صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 15
کد خبر: ۳۹۰۷۹۱
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۲۳ آبان ۱۴۰۳
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد:

جان رتکلیف کیست؟| رییس جدید سی‌آی‌ای، جمهوری خواه خالص و یار وفادار ترامپ

جان رتکلیف، مدیر سابق اطلاعات ملی توسط دونالد ترامپ به عنوان رئیس سی‌آی‌ای در دولت او معرفی شده است؛ مردی که به عنوان چهره «وفادار جدی ترامپ» شناخته می‌شود و منتقد سرسختی برای دموکرات‌ها است. درباره رتکلیف، زندگی و کارنامه سیاسی و اطلاعاتی او چه می‌دانیم.

رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در ادامهٔ معرفی اعضای دولت آیندهٔ خود جان رتکلیف، مدیر سابق اطلاعات ملی، را به عنوان رئیس سی‌آی‌ای معرفی کرد.

رتکلیف، نمایندهٔ سابق کنگره ایالات متحده از تگزاس و مدیر اطلاعات ملی آمریکا در دولت اول ترامپ است. رتکلیف در هشت ماه پایانی دولت اول ترامپ مدیراطلاعات ملی آمریکا بود. او همچنین عضو پیشین مجلس نمایندگان آمریکا و دادستان پیشین تگزاس بود.

در حکم معرفی ترامپ برای رتکلیف نیز به سابقه او در مقام مدیر اطلاعات ملی آمریکا اشاره می‌کند و از او به عنوان نخستین شخصیتی نام می‌برد که توانسته به ریاست هر دو سازمان عالی اطلاعاتی کشور برسد.

ترامپ در این حکم رتکلیف را «یک مبارز شجاع» توصیف کرده که در راه «دفاع از حقوق اساسی همه آمریکایی‌ها» تلاش می‌کند و با قدرت از امنیت ملی و صلح در آمریکا محافظت خواهد کرد.

رتکلیف عموما به‌عنوان وفاداری جدی به ترامپ شناخته می‌شود. سابقه کار او، مواضعش نسبت به دموکرات‌ها و همچنین ترکیب سیاسی فعلی سنا باعث می‌شود که او منعی برای به دست آوردن تأییدیه سنا نداشته باشد. 

جان رتکلیف کیست و چگونه به یار نزدیک ترامپ تبدیل شد

جان رتکلیف متولد ۲۰ اکتبر ۱۹۶۵ و اصالتاً اهل ایلینوی است. مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه نوتردام دریافت کرد و سپس در رشته حقوق از دانشگاه متدیست جنوبی فارغ‌التحصیل شد. همسر او میشل آدینتون است و دارای دو فرزند است.

او از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۲ به‌عنوان شهردار هیت- منطقه‌ای در مترو دالاس‌فورت ورث- در تگزاس خدمت کرد.


بیشتر بخوانید: مارکو روبیو وزیر خارجه احتمالی دولت ترامپ کیست؟ | حامی سرسخت انزوا و قطع روابط تجاری و بانکی ایران با جهان در راه کاخ سفید


رتکلیف در زمان حضور در کنگره، عضو کمیته اطلاعاتی و کمیته قضایی مجلس نمایندگان بود و در دولت اول ترامپ به‌عنوان حامی سرسخت ترامپ نامی برای خود دست‌وپا کرد.

او در مقطعی که هنوز در کنگره حضور داشت، از جمله قانون‌گذارانی بود که مبنای تحقیقات ضدجاسوسی اف‌بی‌آی علیه کارزار انتخاباتی ترامپ در تابستان ۲۰۱۶ را زیر سؤال برده بودند.

رتکلیف در اواخر سال ۲۰۲۰ گفت که انتخابات در سایه دخالت خارجی برگزار شد؛ ادعایی که برخی دیگر از مقامات اطلاعاتی با آن مخالفت کردند.

او اخیراً به‌عنوان رئیس مرکز امنیت آمریکایی، یک اندیشکده حامی مواضع ترامپ، فعالیت داشته و در جریان کمپین ۲۰۲۴ ترامپ به او در سیاست امنیت ملی مشاوره داده است.

رتکلیف و افشاگری واشنگتن پست

ترامپ در سال ۲۰۱۹ از ترفیع دادن به رتکلیف برای تصدی سمت «اداره‌کننده اطلاعات ملی» منصرف شد. ماجرا از این قرار بود که بعد از اعلام خبر نامزدی رتکلیف برخی سناتور‌ها با توجه به سابقه او از این موضوع ابراز نگرانی کردند؛ چرا که بر احتمال سیاسی رفتار کردن رتکلیف در این جایگاه تاکید داشتند.

رتکلیف پنج روز پس از ایجاد نگرانی برخی از سناتورها، خود را کنار کشید. رسانه‌ها نیز در آن برهه زمانی در گزارش‌هایی از تجربه دادستانی وی در امور تروریسم و مهاجرت انتقاد کردند.

در آن زمان روزنامه واشنگتن‌پست از این خبر پرده برداشت که رتکلیف اطلاعات غلطی درباره گذشته‌اش به عنوان دادستان تگزاس ارائه داده تا بدینوسیله تجربه خود در حوزه امنیت ملی را بیش از حد واقعی جلوه دهد. روزنامه نیویورک‌تایمز نیز گزارش داده بود که حتی بسیاری از جمهوری خواهان از احتمال عملکرد جناحی رتکلیف در این مقام ابراز نگرانی کرده‌اند.

ترامپ گزارش‌های رسانه‌ها درباره رتکلیف را «غیرمنصفانه» خواند و تاکید کرد که این گزارش‌ها عامل کناره‌گیری رتکلیف بوده است. یک سال بعد، اما در بحبوحه کووید-۱۹ او را نامزد کرد و در همان ماه رتکلیف مورد تایید قرار گرفت.

رتکلیف و ریاست اداره اطلاعات ملی در دولت ترامپ

رتکلیف در دوران ریاست خود به‌عنوان مدیر اطلاعات ملی، خود را به‌عنوان یک مخالف سرسخت چین معرفی کرد. او در مقاله‌ای که در دسامبر ۲۰۲۰ در وال استریت ژورنال نوشت، اظهار داشت: «اطلاعات روشن است: پکن قصد دارد بر ایالات متحده و بقیه جهان از لحاظ اقتصادی، نظامی و فناوری چیره شود.»

دموکرات‌ها و مقامات اطلاعاتی سابق او را متهم کردند که اطلاعات مربوط به چین را به نفع ترامپ و متحدان جمهوری‌خواهش فاش کرده است. آنها ادعا کردند که او از این اطلاعات برای حمله به مخالفان سیاسی، از جمله بایدن که در آن زمان رقیب ترامپ در انتخابات بود، استفاده کرده است. با این وجود دفتر رتکلیف این اتهام را رد کرد.

رتکلیف و ایران؛ مخالف برجام و موافق فشار حداکثری به ایران

رتکلیف مانند ترامپ توافق هسته‌ای را معامله‌ای بد توصیف کرده و ادعای این را دارد که جمهوری اسلامی «بزرگترین حامی تروریسم» است. او همچنین از مدافعان فشار حداکثری و افزایش تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی است.

او پیش‌تر درباره حملات نظامی جمهوری اسلامی به نیرو‌های آمریکایی در منطقه گفته بود که این نشانه ضعف دولت بایدن است و در نتیجه همین رویکرد است که جمهوری اسلامی به آمریکا بی‌احترامی می‌کند.

او در مقاله‌ای که در این باره در ماه ژوئن نوشته بود، استدلال کرد که تهدید بایدن برای جلوگیری از ارسال سلاح به اسرائیل به دلیل اقدامات نظامی این رژیم در غزه، متحد کلیدی آمریکا را در معرض خطر قرار داده است. او همچنین مدعی است دولت به اندازه کافی در قبال ایران سختگیر نبوده است.

سیاسی کاری رتکلیف در کار اطلاعاتی

در دوران تصدی مدیریت اطلاعات ملی، رتکلیف اغلب ارزیابی‌های کارکنان کارآزموده را رد می‌کرده است و به همین دلیل از سوی دموکرات‌ها به سیاسی کردن این سمت متهم می‌شد.

نظرات شما