صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 15
کد خبر: ۳۹۱۰۰۱
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۴ - ۲۵ آبان ۱۴۰۳

گزارش تحلیلی بلومبرگ از خاموشی‌های ایران با وجود ذخایر گسترده گاز

بلومبرگ معتقد است فشار تحریم‌ها سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های تولید گاز کشور را محدود کرده است بطوری که نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای تولید برق باشد.

رویداد24| نشریه بلومبرگ تحلیل می‌کند باوجودی که ایران دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را دارد ولی به‌نظر می‌رسد هنوز برای آن کافی نیست تا بتواند چراغ‌ها را در زمستان روشن نگه دارد.

ایران با قطعی گسترده برق، از جمله خاموشی های برنامه‌ریزی شده در تهران و سایر شهرهای بزرگ خود در طول روزهای اخیر مواجه بوده است، چرا که تحریم های آمریکا سرمایه گذاری در آن را محدود کرده است.

از منظر تحلیلگر بلومبرگ، این تازه‌ترین نمونه از دشواری‌های اقتصادی ایران است درحالی که در تلاش است تا نیازهای انرژی داخلی خود را با متعادل کند و در عین حال درگیری با اسرائیل را تامین مالی کند. تحریم‌ها سال‌ها به بخش انرژی ایران ضربه زده است بطوری که میادین گازی توسعه نیافته‌اند، خطوط برق نیاز مبرمی به ارتقا دارند و صنایع به دلیل قطع برق آسیب دیده‌اند.

به گفته بلومبرگ، گاز طبیعی برای تامین سوخت نیروگاه‌ها، صنایع سنگین و تاسیسات شیمیایی ایران حیاتی است. با ذخایر گازی که بعد از روسیه در رتبه دوم جهانی قرار دارد، ایران جمعیت 90 میلیونی خود را تامین می‌کند که مصرف گاز و برق شان رکوردهای پی‌درپی را در طول دهه گذشته شکسته است. به گفته اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده آمریکا، این مساله منجر به افزایش تولید 58 درصدی گاز در دهه منتهی به سال 2022 شده است.

یکی از نمونه‌ها از مشکلات این بخش، توانایی ایران برای ساخت سکوهای فشرده سازی گاز خود است که بدون آن سطح تولید در میادین گازی چون پارس جنوبی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. به گزارش رسانه دولتی ایران، پارس جنوبی به تنهایی به 20 سکوی فشرده سازی گاز نیاز دارد که مستلزم سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری است. ایران فناوری یا تخصص مورد نیاز برای ساخت این تجهیزات را ندارد و به دلیل تحریم‌ها نمی‌تواند قطعات مورد نیاز را وارد کند.

در همین زمان، مسعود پزشکیان از مقامات خود خواسته است تا تلاش شان را برای کمک به توسعه انرژی پاک بسیج کنند تا از قطع برق در بلندمدت جلوگیری شود.

از منظر تحلیلگر بلومبرگ، انتخاب مجدد دونالد ترامپ در آمریکا توجهات بیشتری را به صنعت سوخت‌های فسیلی ایران جلب میکند و این احتمال را ایجاد میکند که او استراتژی فشار حداکثری خود را با در تنگنا قرار دادن این بخش دوباره احیا کند. این شرایط می تواند با ادامه جلوگیری از سرمایه گذاری و کاهش درآمدهای نفتی خبرهای بدی برای ایران به همراه داشته باشد.

از زمان آخرین دوره دونالد ترامپ، تولید نفت ایران به ظرفیت کامل خود بازگشته است، و میلیاردها دلار را عاید آن کرده است. درحالی که دولت جو بایدن حفظ عرضه جهانی انرژی و هدف قرار دادن کاهش قیمت های جهانی نفت را در مواجهه با تحریم های روسیه در اولویت قرار می‌داد، به گفته تحلیلگران، ترامپ ممکن است خرید نفت ایران از سوی چین را هدف قرار دهد و درآمد ایران را بیش از پیش کاهش دهد.

محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران روز سه‌شنبه گفت، ایران اقدامات لازم را برای مقابله با هرگونه افزایش فشار از سوی ایالات متحده بر صنعت انرژی خود آماده می‌کند. به گفته او، برنامه‌هایی برای تضمین تولید نفت و صادرات ایران انجام شده است.

براساس گزارشی از خبرگزاری دانشجویان ایران، به گفته پاک‌نژاد، ایران همچنین مذاکرات اولیه‌ای برای واردات گاز از ترکمنستان انجام داده است. ایران برای خدمات رسانی به برخی از نقاط کشور که اتصال بهتری به شبکه گاز همسایگان دارند گاز وارد می‌کند.

نظرات شما