رویداد۲۴| ماشاءالله شمسالواعظین، تحلیلگر مسائل سیاسی و منطقهای در گفتگو با روزنامه «اعتماد» از تاثیر گفتوگوی ایران و امریکا در تحقق صلح پایدار منطقهای میگوید. اهم اظهارات او در این مصاحبه به شرح زیر است:
- فکر نمیکنم ترامپ همان ترامپ قبلی باشد. اطرافیان ترامپ تغییر کردهاند، ضمن اینکه خود ترامپ هم تجربیات بسیاری کسب کرده است. اگرچه روحیات خاص و بنیادین او در این سن تغییر نمیکند، اما ضرورتهای عرصه بینالملل او را به سمت «میانهروی در عین تندروی» سوق داده است.
- بیشترین دیدارها و گفتگوهایی که ترامپ در دوره انتقالی انجام میدهد، اول با نتانیاهو نخست وزیر اسراییل و بعد هم با زلنسکی رییسجمهور اوکراین است. ترامپ با این اقدامات در حال علامت دادن است. او به نتانیاهو و زلنسکی میگوید تا میتوانید اوضاع را به سمت حل و فصل تنشها پیش ببرید. به نتانیاهو هم هر چند فعلا مجوز رادیکال شدن را داده، اما در عین حال تاکید کرده تا زمان حضور ترامپ، زمینههای آتشبس مستقیم (بین اسراییل و حماس) و آتشبس غیرمستقیم (بین اسراییل و لبنان) را فراهم سازد. در مورد اوکراین و روسیه هم باید زمینههای صلح فراهم شود. نشانهها هم حاکی است که دولت لبنان در عین ملاحظات، نگاه مثبتی به پیشنویس پیشنهادی دولت امریکا داشته است. ظاهرا اوضاع به سمت نوعی آرامش نسبی حرکت میکند که امیدبخش است.
- هر اندازه زلنسکی سعی کرد، ترامپ را به ادامه سیاستهای دولت بایدن وادار کند، پاسخ ترامپ نه بود. از این جهت میتوان مطمئن بود که صلح نزدیک است، چون ترامپ میخواهد طرحهایش را اجرایی کند.
- به دلیل اثرگذاری وضعیت جدید در نظام بینالملل لازم است ایران هم منعطف عمل کند. نباید فکر کرد اگر روابط خصمانه و تضاد ما با امریکا ادامه یابد تنها امریکا روبهروی ایران میایستد، حتی دوستان نزدیک ایران هم حاضر نیستند همراه در این وضعیت قرار بگیرند.
- در علوم سیاسی مدیریت خصومت معنا ندارد. خصومت یعنی ورود عملی به رویاروییهای باز و نیمه باز. میتوان مدیریت چالش یا مدیریت بحران داشت، اما مدیریت خصومت کشف تازهای است!
- اگر تحریمهای مضاعف علیه ایران شروع شود، ایران ضعیفتر خواهد شد و با از دست دادن برخی برگهای قدرت پشت میز مذاکرات میرود. البته این وضعیت نه با هوشمندی سیاست خارجی ایران سازگار است و نه با واقعیتهایی که در جهان امروز وجود دارد. وقتی رهبر چین میگوید باید خودمان را برای دوران ترامپ آماده کنیم، شوخی است که برخی رادیکالها و محافظهکاران در داخل بگویند اوضاع ما خوب است و نباید به چیزی دست بزنیم. انگار برخی افراد و گروهها به دنبال لجبازی هستند.