رویداد۲۴| مهریه به عنوان یکی از مؤلفههای اساسی ازدواج، تعهد به مبلغی است که برای عروس بهعنوان حق خود در ازدواج از طرف همسرش مقرر میگردد. این مبلغ ممکن است به صورت نقدی، طلا و جواهرات، خانه و داراییهای دیگر اهدا شود.
به گزارش فرارو، نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس اظهار داشت:در طرح اصلاح قانون مهریه در کمیسیون قضایی اهرم بازدارندهای را پیش بینی کردیم که از مسابقه افزایش تعداد سکه مهریه در بین مردم جلوگیری کنیم؛ در همین راستا یکی از تدابیر صورت گرفته، افزودن حق الثبت مهریه به قانون و الزام زوجین برای پرداخت آن در زمان عقد است که خود این حق الثبت هر چقدر مهریه بالاتر باشد، سنگینتر خواهد بود.
به روایت باشگاه خبرنگاران، طبق این طرح تا سقف ۱۴ سکه، حق ثبت به مهریه تعلق نمیگیرد.
میزان هزینه، برای مهریههای بین ۱۴ تا ۱۰۰ سکه، چهار دهم درصد قیمت سکه ها، است.
میزان هزینه، برای مهریههای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سکه، ۲ درصد است.
از مهریههای ۲۰۰ سکه به بالا، ۱۵درصد، به عنوان حق ثبت، اخذ میشود.
قوانین مهریه
طی قانون جدید مهریه در مجلس، مرد اگر از پرداخت مهریه خودداری کند، جلب شده و زندانی میشود. اما اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشت مهریه به ۱۱۰ سکه تقسیط خواهد شد. مرد موظف است این مقدار مهریه را به زن بپردازد.
زوج در صورت نداشتن شرایط مالی پرداخت یکجای مهریه، میتواند دادخواست اعسار و تقسیط مهریه را به دادگاه تقدیم کند؛ که پس از اثبات ناتوانی مالی با ارائه فیش حقوقی خود همان ۱۱۰ سکه مشمول قسط بندی میشود.
قانون مهریه بیش از ۱۱۰ سکه
اگر مهریه بیش از ۱۱۰ سکه باشد در این صورت طبق فصل ازدواج و ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده، پرداخت آن مشروط به توانایی مالی زوج است. بر اساس این قانون میزان مهریه متعارف در کشور ایران ۱۱۰ سکه بهار آزادی میباشد؛ که مرد موظف است آن را به زن پرداخت کند. وصول آن مشمول مقررات ماده ۲ قانون اجرای محکومیتهای مالی میباشد.
در صورتی که مهریه بالای ۱۱۰ سکه باشد دادگاه تمکن مالی مرد را برای پرداخت بررسی میکند. سپس تصمیم میگیرد که فرد زندانی شود یا خیر.
با این حال تمام کسانی که تمکن مالی پرداخت ۱۱۰ سکه را نداشته باشند به زندان میروند. همچنین لازم به ذکر است رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز الزامی میباشد.
قانون مهریه عندالمطالبه
بر اساس قانون مهریه عندالامطالبه زن هر وقت که بخواهد میتواند مهریه خود را از مرد طلب کند، مطالبه مهریه از طرف زن میتواند همراه با قصد ادامه زندگی و یا حتی قصد جدایی باشد بنابراین حتی در صورتی که زن پس از دریافت مهریه قصد جدایی نداشته باشد و همچنان مایل به ادامه زندگی با همسر خود باشد، این حق را دارد که مهریه خود را از همسر خود طلب کند. زیرا در این نوع مهریه زن میتواند هرگاه که خواست اقدام به دریافت مهریه خود کند و مرد موظف است آن را بپردازد.
قانون مهریه عندالاستطاعه
همانطور که میدانید مهریه عندالاستطاعه به این معنی میباشد که اگر زن بخواهد مهریه خود را از مرد بگیرد ابتدا به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادگاه متناسب با توانایی مرد برای پرداخت مهریه مهریه را مشخص کرده و یا مهریه را تقسیط میکند.