رویداد۲۴| محمدباقر قالیباف، رییس مجلس دیروز در اظهاراتی که خیلی هم سروصدا به پا کرد به موضوع ناترازی پرداخت و از اینکه قبلا در مقابل تهدیدها میگفتند نفت را میبندیم و حالا در تامین و تولید نفت مشکل داریم گلایه کرد. بخش مهمتر سخنان وی، اما آنجا بود که گفت: «روزانه بین ۲۵ تا ۳۰میلیون لیتر فرآورده از کشور قاچاق میشود؛ تردید نکنید این قاچاق سازماندهی شده است و مراکز تولید و مصرفکنندههای اصلی اولین تهیهکنندههای این قاچاق هستند. این حرف را با اطلاع بیان میکنیم پس آیا نباید چارهاندیشی کرد؟ مهم این است که مساله را به رسمیت بشناسیم.»
اظهارات قالیباف با واکنشهایی همراه بود، مثلا روزنامه اقتصادی «جهان صنعت» با اشاره به این بخش از سخنان وی گفت: «آیا بر زبان آوردن این سخنان از سوی رییس مجلس قانونگذاری و کسی که در دورهای ریاست ستاد مبارزه با قاچاق را برعهده داشته شگفتانگیز نیست؟ دقت کنیم که او میگوید این قاچاق برنامهریزی شده است و در این برنامهریزی مراکز تولید و مصرفکنندههای اصلی نقش دارند.»
«جهان صنعت» ادامه داد: «حالا که او آدرس دقیقی از عوامل قاچاق میدهد و میگوید که مراکز تولید در این میزان قاچاق فرآورده دست دارند آیا نباید خود او بهعنوان یکی از سران قوا در اینباره اقدام کند و به نهادهای نظارتی و اطلاعاتی یادآور شود که با شتاب جلوی این مراکز تهیهکننده فرآوردهای نفت برای قاچاق را دستگیر کنند؟ آیا این مراکز تولید و مصرف اصلی فرآوردهها جزو پالایشگاهها و نیز نیروگاهها و پتروشیمیهای بزرگ هستند؟ این داوری و این ادعای بزرگ از سوی یکی از سه نفر اصلی ادارهکننده کشور را باید دنبال کرد و از او خواست دستکم به عنوان یک شهروند عادی که از یک خلاف بزرگ خبر دارد از این مراکز به نهادهای نظارتی و امنیتی شکایت کند. شهروندان از امروز به بعد در انتظار این هستند که ببینند وی و دیگر نهادهای حکومتی آیا برای جلوگیری از قاچاق روزانه تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده کاری خواهند کرد یا این راه و این روش ادامه مییابد و در روزی دیگر، مدیری دیگر باز هم درباره وضعیت موجود سخنرانی خواهد کرد. حرفهای رییس مجلس در این شرایط ناترازی فرآوردهها عجیب و قابل اعتناست.»
روزنامه هممیهن، اما در سرمقاله خود بر بخش دیگری از سخنان قالیباف تمرکز کرد. این روزنامه اصلاحطلب با اشاره به سخنان رئیس مجلس درباره ناترازی و بحث تولید نفت، نوشت: «در واقع، ناترازی انرژی که گریبان جامعهی خوابیده روی دریای انرژی را گرفته است، محصول ناترازی میان پیچیدگی مسائل ایران با سادهانگاری مدیران حل مسئله است که موجب شده دور خود بچرخند و بهجای باز کردن این کلاف سردرگم آن را کورتر کردهاند.»
این روزنامه اصلاحطلب با طرح سوالاتی مثل اینکه «چرا هیچ سیاست موثر و پایداری برای حل این مهمترین ناترازی ملموس کشور اتخاذ نمیشود؟ کدام نیروها مانع هستند؟ از چه نگران هستند؟ در صورت ادامه وضع موجود، آینده چه خواهد شد؟» نوشت: «پاسخ اجمالی چنین است. البته همه میخواهیم مسئله حل شود؛ ولی نه میدانیم چگونه حل میشود و نه جرأت پذیرش تبعات آن راهحل واقعی را داریم. همچنین میدانیم که نیروهای مزاحم درونساختاری بهسرعت دست به کار تخریب میشوند و کسی مانع اقدام آنان نخواهد شد. از همه بدتر اینکه هنوز نتوانستهایم اعتماد ضربهدیده با مردم را در حد مطلوب بازسازی کنیم، حداقل در حدی که بتوان سیاستهای مهمی را به اجرا درآورد.
نهتنها این اعتماد بازسازی نشده؛ بلکه نیروهای مزاحم بهشدت دنبال تخریب آن هستند از جمله فشاری که برای اجرای مصوبه زیانبار موسوم به حجاب و عفاف وارد میکنند، درحالیکه خیلی خوب میدانند دولت قادر به اجرای آن نیست و باید فکر دیگری کنند.
البته، آنان میدانند که قابلاجرا نیست و دنبال این هم نیستند؛ ولی دنبال بیاعتبار کردن رابطه مردم و دولت هستند. آینده چه خواهد شد؟ روشن است استهلاک هرچه بیشتر زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی بهنحوی که بازسازی آنها پرهزینهتر از امروز خواهد شد.»