رویداد۲۴ | مهدی توفیقی: در این مقاله، میخواهم رازهای نوشتن خلاق را با شما در میان بگذارم. با به کارگیری این تکنیکها و کمی تمرین، میتوانید متنی بنویسید که همه از خواندن آن لذت ببرند و با خود بگویند: «وای! چطور میتواند اینقدر جذاب بنویسد؟!» آیا آمادهاید تا خلاقیت نوشتاری خود را پرورش دهید؟
چه نویسندهای حرفهای باشید و چه تازهکار، چه داستان بنویسید و چه متن غیرداستانی، تقویت مهارتهای خلاقنویسی میتواند کلید موفقیت شما باشد. آیا قبول دارید که نویسندگان به منظور به اشتراک گذاشتن اندیشهها، ایدهها و باورهای خود مینویسند؟ اگر پاسخ شما مثبت است، باید بگویم که استفاده از تکنیکهای خلاقیت در نویسندگی میتواند باعث شود تا مخاطبان بیشتری نوشتههای شما را بخوانند و درباره آنها نظر دهند. در واقع، وقتی مینویسید، اندیشههایتان را در معرض نقد قرار میدهید و تلاش میکنید تا خوانندگان از مطالعه نوشتهتان لذت بیشتری ببرند.
بسیاری از ما که به نوشتن علاقه داریم، دارای یک نویسنده درون هستیم. نوشتن، صرفنظر از سبک آن، به ما این امکان را میدهد که ایدههای جدید را با دیگران به اشتراک بگذاریم. به اشتراکگذاری این ایدهها مخاطبان را به دنیای ذهنی ما وارد میکند. هر چه خلاقیت بیشتری در نوشتههایمان به کار ببریم، تعداد مخاطبان بیشتری جذب میشوند. این به معنای دریافت نظرات متنوعتر است که میتواند به بهبود کارمان کمک کند. بارها پس از انتشار نوشتههایم در شبکههای اجتماعی، بازخوردهایی دریافت کردهام که مرا شگفتزده کردهاند. از میان مخاطبانم، دوستان نویسندهای پیدا کردهام که میتوانم ایدههایم را با آنها در میان بگذارم. حتی برخی از نقدها باعث شدهاند تا روشهای بهتری را در کارم به کار بگیرم و کیفیت نوشتههایم را افزایش دهم.
به نظر میرسد که حالا متوجه شدهاید که به عنوان یک نویسنده، خلاق نوشتن جزو وظایف شماست! بنابراین، لازم است که شیوههای آن را یاد بگیرید و تمرین کنید. نوشتن خلاق به زمان، تمرین و پشتکار زیادی نیاز دارد. هیچ فرمول دقیقی برای خلاق نویسی وجود ندارد، اما این نکات میتوانند به شما کمک کنند تا خلاقیت خود را آغاز کنید:
نویسندگان مشهور نمونههای بینظیری از آثار خلاقانه را خلق کردهاند که خواندن آنها برای هر نویسندهای ضروری است. با مطالعه آثار بزرگانی از سبکهای مختلف، میتوانید با شیوه نوشتن آنها آشنا شوید. آثار زیادی برای مطالعه وجود دارد؛ از جمله نوشتههای اسکات فیتزجرالد، جی دی سالینجر، ویرجینیا ولف، گابریل گارسیا مارکز، ارنست همینگوی، ولادیمیر نابوکوف، جیمز جویس، جورج اورول، عباس معروفی، بزرگ علوی، محمود دولتآبادی و نادر ابراهیمی.
ایدههای تصادفی که به ذهنت میرسد را نادیده نگیرید. یک دفترچه یادداشت همیشه در دسترس داشته باشید یا در برنامه نوت گوشیتان ایدهها را ثبت کنید. همچنین میتوانید صدای خود را ضبط کنید و در زمانی مناسب آن ایدهها را یادداشت کنید. هر چند وقت یک بار به این ایدهها نگاهی بیندازید و سعی کنید درباره آنها بنویسید.
به شما پیشنهاد میکنم این روش را امتحان کنید: یک تایمر پنجدقیقهای تنظیم کنید. یک برگ کاغذ بردارید و هر چیزی که به ذهنت میرسد بنویسید. شاید تعجب کنید که در این زمان محدود چه ایدههایی برایتان شکل میگیرد. وقتی تایمر به پایان رسید، کمی استراحت کنید و سپس هر ایده را به طور جداگانه بخوانید. قطعاً یکی از آن ایدهها شما را جذب خواهد کرد و تصمیم به نوشتن دربارهاش میگیرید.
برای چه کسی مینویسید؟ دوست دارید چه کسانی نوشتههای شما را بخوانند؟ آیا میتوانید به گونهای بنویسید که مخاطب منظور شما را درک کند؟ شناخت مخاطب بسیار مهم است. به ندرت پیش میآید که نوشتهای بتواند برای همه جذاب باشد. بنابراین، آشنایی با مخاطبان به شما کمک میکند تا لحن و سبک نوشتن خود را به گونهای انتخاب کنید که برای هدفتان جذاب باشد. به یاد داشته باشید که ما مینویسیم تا نوشتههایمان خوانده شوند. پس باید طوری بنویسیم که علاوه بر خودمان، مخاطب نیز از خواندن آن لذت ببرد. اگر میخواهید نوشتهتان بارها خوانده شود، باید آن را به گونهای بنویسید که متناسب با نیازهای مخاطبتان باشد!
بهطور مداوم بنویسید تا به مرور زمان قلم شما قویتر شود. این روش بهویژه برای نویسندگان تازهکار بسیار مهم است. با تمرینهای نوشتن خلاق و نوشتن مداوم، میتوانید مهارتهای نوشتاری خود را بهبود دهید.
بیشتر بخوانید: چگونه می توانم کتاب های خوب پیدا کنم؟
آزادانه بنویسید و از هر تکنیکی که به ذهنت میرسد بهره ببرید. هیچ محدودیتی برای تخیلات خود نگذارید. به خلاقیت خود اعتماد کنید و اجازه دهید به خوبی عمل کند. بعداً میتوانید نوشتههای خود را ویرایش کنید، اما ممکن است دیگر ایدههای اولیه و ناب در ذهنت جرقه نزنند!
تلاش نکنید که کسی باشید که نیستید. هیچکس از شما انتظار ندارد که در اولین تلاش خود متنی کاملاً بینقص بنویسید! حتی بااستعدادترین نویسندگان نیز با یافتن ایده، نوشتن طرح و ایجاد اولین پاراگراف آغاز کردهاند. سختترین مرحله شروع کردن است. کمالگرایی را کنار بگذارید و به عملگرایی توجه کنید. پس از آماده شدن پیشنویس، کمالگرایی میتواند به شما کمک کند تا آن را بهبود بخشید.
مرد به من خیره شد و من ترسیدم.
مرد با چشمانی پر از خصومت به من نگاه میکرد، گویی هر لحظه انتظار داشت خنجرهایی از چشمانش بیرون بزند و در قلبم فرو رود.
مرد با چنان خصومتی به من خیره شد که انگار روح از بدنم خارج میشد و هرآن ممکن بود خنجرهایی از چشمانش به قلبم نشانه بگیرد.
به جمله اول توجه کنید؛ این جمله فقط بیان میکند که شخصیت داستان ترسیده، اما احساس ترس را بهطور مؤثری منتقل نمیکند. جمله دوم تلاش میکند تا حالت ترس شخصیت را نشان دهد، اما جمله سوم توصیفهای اضافی دارد. نویسنده موفق کسی است که با استفاده از کلمات مناسب، تصویری واضح و دقیق را به خواننده ارائه دهد. بهجای شرح، بهتر است به مخاطب تصویر واضحی ارائه کنید.
هنگام نوشتن، به پرندۀ تخیلت اجازه بده تا بر فراز دنیای خیال پرواز کند؛ اما وقتی کار نوشتن به پایان رسید، نوشتهات را مانند یک منتقد دقیق و سختگیر بارها بازنویسی و ویرایش کن. ممکن است حتی نیاز باشد از نو شروع کنی! این موضوع نباید تو را بترساند یا ناامید کند. به یاد داشته باش: «کار نیکو کردن از پر کردن است!» نوشتن شبیه آشپزی است؛ در مرحله ویرایش، ادویهها را اضافه کن تا طعم نوشتهات بهتر شود و برای مخاطبت جذابتر گردد.
در این مرحله، به واژهها نیز توجه کن. از واژههای متنوعتری استفاده کن و تکرار آنها را کاهش ده. در مقالهای دیگر درباره گسترش دایرۀ واژگانت صحبت خواهیم کرد. تا آن زمان، میتوانی از فرهنگ لغت استفاده کنی.
اگر میخواهید مطمئن شوید که نوشتهتان درست است و احساسی را که میخواهید به خواننده منتقل میکند، آن را با صدای بلند برای خودتان بخوانید. این روش به شما کمک میکند تا ایرادات کار را شناسایی کنید. حتی پیشنهاد میکنم صدای خود را ضبط کنید و در فرصتی مناسب دوباره به آن گوش دهید. ممکن است لازم باشد برخی جملات و لحنهای خود را تغییر دهید.