رویداد۲۴ | امیرحسین جعفری: مازوتسوزی همواره مورد انتقاد مردم، دولت و حتی نیروگاهها بوده است. تداوم ناترازی باعث افزایش مصرف مازوتسوزی در سالهای اخیر شد اما پزشکیان در هفتههای اخیر اعلام کرد که برق خانگی قطع شود اما مازوت سوزانده نشود. این رویکرد اما تداوم نیافت و از برخی نقاط کشور شنیده میشود که مازوت سوزی دوباره به جریان افتاده است.
محمد جعفری اناری، مدیرعامل جمکو و مدیرعامل سابق نیروگاه زاگرس، معتقد است که مازوتسوزی با مجوزهای بالادستی در سالهای اخیر جهت جبران کسری برق انجام شده است. او میگوید: «مازوت فقط مربوط به امسال نیست و سالیان سال است که مازوتسوزی جریان دارد. مسائل محیط زیستی باعث شد بخشی از مازوت سوزی متوقف شود. مثلاً مخازن مازوت منتظرالقائم را متوقف کردند. سه سال قبل با توجه به مصوبه شورای عالی امنیت ملی که مربوط به کسری انرژی بود، استفاده از مازوت اتفاق افتاد تا چند روز پیش یک سری از نیروگاهها مجاز به مازوت سوزی نشدند. علت اصلی این است که کشور مقداری مازوت دارد که بالاخره باید استفاده شود و یکی از نقاط استفادهی آن نیروگاه است. نیروگاهها در زمستان، محدودیت گاز که ایجاد میشود باید سوخت مایع مصرف کنند، یک سری از نیروگاهها فقط گازوییل میسوزانند، یکسری هم مازوت و هم گازوییل را میتوانند مصرف کنند.»
مدیرعامل سابق نیروگاه زاگرس، معتقد است که نیروگاهها تمایلی به مازوت سوزی ندارند و این اتفاق برای آنها منجر به هزینههای سنگین است. او میگوید: «نیروگاهها از لحاظ فنی، خیلی علاقهای به مازوت ندارند و باعث خرابیهای جدی نیروگاه میشود. دومین مشکل بحث استهلاک نیروگاه است و چالشهای مالی ایجاد میشود. سومین مشکل هم این است که بیشترین آلودگی برای پرسنل از طریق مازوت ایجاد میشود. در چند سال اخیر نیز الزام بالادستی باعث مازوت سوزی شده است. میزان ذخیره مازوت هر نیروگاه دست بالادست است و الزام به مصرف میکنند، اگر نیروگاه این دستور را رعایت نکند، جریمهی سنگینی میشود. عنوان آن هم تحت عنوان کمبود تولید است. اگر به نیروگاه عددی برای تولید اعلام شود، باید تولید شود. از آن طرف دستور میدهند بسوزانید، از آن طرف محیط زیست جریمه میکند.»
او همچنین درباره تداوم مازوت سوزی میگوید: «در تهران و کرج فعلا مازوت سوزی نداریم، اگر مازوت سوزی باشد ممکن است علت آن این باشد که برای رفع قطع برق خانگی در شورای امنیت تصمیمگیری شد که برق قطع نشود. در این صورت باید مصرف مازوت صورت بگیرد. درباره کمبود مازوت چیزی نشنیدم.»
جعفری معتقد است که راهکار عبور از مازوت، افزایش نیروگاههای تجدیدپذیر است. او میگوید: «تنها راهکار ما توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر از جمله انرژی خورشیدی است. تولید برق تجدیدپذیر میتواند مصرف مازوت را کاهش دهد. افزایش راندمان هم در این بین مؤثر است. ما حدود ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه گازی داریم که پتانسیل ۵۰ درصد همین ظرفیت را در سیکل ترکیبی دارند و بدون مصرف سوخت اضافهای، ۵۰ درصد تولیدشان افزایش یابد.»
جعفری معتقد است که در ساخت نیروگاهها نیز ناترازی وجود دارد و در سالهای اخیر انگیزهای برای سرمایهگذاران جهت ورود به ساخت نیروگاه وجود نداشته است. او میگوید: «چالش اصلی نیروگاهها اقتصاد غلط برق است. نیروگاهها هزینههای روزمرهشان هم به سختی در میآید و بخش خصوصی تمایلی به حضور در سرمایهگذاری برق ندارد. با این قیمتها، ۳۰ سال بعد هم هزینهی نیروگاه در نمیآید. به خاطر مدل اقتصادی غلط برق، دچار ناترازی شدهایم. یک دهه گذشته تقاضا برق زیاد شده اما نیروگاهها خیلی کم رشد کردهاند. یک زمان مازوت سوزی وجود داشت اما برای محیط زیست جمع شد، وقتی ناترازی زیاد شد به سراغ مازوت سوزی رفتند.»