رویداد۲۴| یک ماه و نیم تا شروع کار دولت جدید دونالد ترامپ در آمریکا مانده و هر چه به این تاریخ نزدیک میشویم، نگرانیها از رویکرد او در قبال ایران و سیاستهای احتمالی وی بیشتر میشود. مقامات ایرانی از همان وقتی که ترامپ انتخابات را برد و حتی پیش از آن بارها تاکید کردند که سیاست فشار حداکثری جوابگو نخواهد بود. سیگنالهایی نیز مبنی بر شروع دوباره مذاکرات فرستاده شد. اینطور که به نظر میرسد، اما این رویکرد ایران فایده نداشت و طرف غربی بر موضع خود مانده و اصرار به افزایش سختگیریها در قبال ایران دارد. شاهدش همین تاکید اروپاییهای به فعال کردن مکانیسم ماشه. مثال دیگر، اما پیشبینی است که رسانههای مختلف درباره سیاستهای ترامپ در مواجه با ایران دارند.
مثلا وال استریت ژورنال در گزارشی مدعی شده که رئیس جمهوری منتخب آمریکا در حال بررسی گزینههایی از جمله حمله هوایی به ایران است. این رسانه نام این حمله احتمالی را «پیشگیرانه» و هدفش را «جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای» دانسته، اما میداند که در صورت تحقق چنین اقدامی مسیر دیپلماسی به بن بست خواهد رسید و وضعیت آشفتهتر خواهد شد.
گزارش وال استریت ژورنال در حالی منتشر شده که گفته میشود، اسرائیل نیز به شدت نگران افزایش توان ایران برای دستیابی به سلاح هستهای و تغییر دکترین هستهای ایران است لذا برنامههایی برای حمله به تاسیسات هستهایران دارد!
در گزارش والاستریت ژورنال آمده که ترامپ در تماسهای اخیر خود با نتانیاهو، نسبت به جلوگیری از گریز هستهای ایران در دوران ریاست جمهوری خود ابراز تمایل کرده است.
این رسانه به افزایش غنیسازی در ایران و طرح دولت جدید ترامپ برای افزایش فشار به ایران اشاره کرده و نوشته: «واشنگتن میتواند نیروها، کشتیها و هواپیماها جنگی بیشتری را به خاورمیانه بفرستد و در عین حال تواناییهای تهاجمی اسرائیل را از طریق فروش بمبهای سنگرشکن برای هدف قرار دادن زیرساختهای هستهای ایران تقویت کند.»
بر اساس این گزارش طرف آمریکایی به این امید است که اعزام نیروی به ویژه اگر با تحریمهای فلج کننده آمریکا همراه باشد، ممکن است ایران را در موقعیتی قرار داد که ناگزیر به نشستن به پای میز مذاکره و پذیرش شروط آنها باشد! این درحالی است که مسئولان دیپلماسی در ایران بارها تاکید کردهاند که سیاست فشار حداکثری در دولت اول ترامپ ازموده شده و نتیجه نگرفته است.
تیم ترامپ، اما به این حرفها توجهی ندارد و کار خود را میکند. آنطور که وال استریت ژورنال در گزارش خود آورده آنها میدانند که ممکن است این رویکر به نتیجه مورد نظرشان ختم نشود لذا میگویند «راه جایگزین این است که ایالات متحده ممکن است رویکرد تهاجمیتری اتخاذ کند و تهدید به استفاده از نیروی نظامی مستقیم کند. مقامات آمریکایی معتقدند که این راهحل به ویژه اگر همراه با تحریمهای اعمال شده توسط ایالات متحده باشد، تهران را به سمت پذیرش یک راهحل دیپلماتیک سوق دهد».
گزارش رویترز درباره دلیل افزایش قیمت نفت، اما نشان میدهد که آمریکاییها در زمینه افزایش تحریم نیز تصمیم خود را گرفتهاند. رویترز مدعی است که اصلیترین دلیل افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی این است که آمریکا احتمالا ایران و روسیه را تحریم خواهد کرد.
در کنار تقویت گمانه اعمال فشار حداکثری به ایران در دوران ترامپ، اروپاییهای نیز وارد عمل شده و به رغم مذاکراتی که اخیرا در ژنو انجام شد، دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن همه تحریمهای بین المللی علیه ایران هستند.
افزون بر این، رئیسجمهور منتخب آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره احتمال جنگ با ایران مدعی شده که هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. در مجموع این اظهارات و گمانهها است که به نظر میرسد با شروع کار دولت جدید ترامپ، روزهای سختی در انتظار ایران باشد.