صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - 2024 December 16
کد خبر: ۳۹۴۳۶۷
تاریخ انتشار: ۰۷:۴۷ - ۲۶ آذر ۱۴۰۳

چرا اجرای قانون عفاف و حجاب متوقف شد؟ | علیزاده طباطبایی: احتمال عکس‌العمل اجتماعی گسترده‌تر از ۱۴۰۱ وجود داشت | شیما قوشه: عدم تطابق با الزامات زمانی قانون را از اعتبار خالی می‌کرد

با تلاش دولت و تصمیم شورای امنیت ملی اجرای قانون عفاف و حجاب فعلا متوقف شده است. علیزاده طباطبایی حقوق‌دان می‌گوید که بعد از تصویب شورای عالی امنیت برای متوقف ماندن اجرای این قانون نیازی به درخواست از مجلس یا ارائه لایحه جدید هم نیست.

رویداد۲۴| قانون عفاف و حجاب در تاریخ اعلامی ابلاغ نشد و با وجود اصراری که برخی نمایندگان مجلس مبی بر اجرای آن تا دی ماه دارند، به نظر می‌رسد که اجرای این قانون عملا متوقف شده است. دلیلش نیز تلاش‌های دولت و پیگیری موضوع از طرق مختلف مثل شورای امنیت ملی و رهبری و ... است. دولت پزشکیان چندین بار درباره اینکه امکان اجرای این قانون وجود ندارد سخن گفته بود. منطق این رویکرد و تلاشش برای توقف اجرای قانون و عفاف، اما چیست؟ روزنامه اعتماد در شماره امروز خود این سوال را از دو حقوق‌دان پرسیده است.

احتمال اعتراضات گسترده

محمود علیزاده طباطبایی، وکیل پایه یک دادگستری به اشاره به تبعات اجرای قانون عفاف و حجاب به «اعتماد» گفت: «اجرای قانون حجاب و عفاف یک تهدید جدی برای امنیت ملی ماست. بر این اساس موضوع در شورای عالی امنیت ملی مطرح شد و نهایتا رای به توقف اجرای قانون داده شد.»
او با اشاره به اینکه برخی خبر‌ها حاکی است که ستاد کل نیرو‌های مسلح هم با اجرای این قانون مخالف هستند، یادآور می‌شود: «موضوع در آخرین نشست شعام مطرح شده و درخصوص آن رای‌گیری شده است. البته باید توجه داشت، مصوبات شورای عالی امنیت ملی تنها پس از تایید رهبری قابلیت اجرایی دارد. دولت مصوبه شعام را به تایید رهبر انقلاب رسانده و قانون حجاب و عفاف را متوقف ساخته است.»
علیزاده طباطبایی در پاسخ به اینکه آیا پس از تصویب شورای عالی امنیت ملی، نیازی به ارائه لایحه به مجلس و درخواست توقف قانون هست، می‌گوید: «خیر؛ نیازی به ارائه لایحه نیست. تا زمانی که شورای عالی امنیت ملی، اجرای قانون را به مصلحت نداند این قانون می‌تواند متوقف و در وضعیت راکد باقی بماند.»
او در ادامه خاطرنشان می‌کند: «از سوی دیگر باید توجه داشت که این پرونده‌ها هم باید به دادگاه می‌رفت و رای صادر می‌شد. یعنی پلیس نمی‌توانست جریمه صادر کند. در وضعیت فعلی، قوه قضاییه توان اداره پرونده‌ها را ندارد. سالانه چند میلیون پرونده به قوه قضاییه می‌رود و بعد با اجرای این قانون میلیون‌ها پرونده دیگر بر دوش دستگاه قضایی قرار داده می‌شد. از سوی دیگر احتمال عکس‌العمل اجتماعی گسترده‌تر از ۱۴۰۱ وجود داشت. فراموش نکنید که در سال ۱۴۰۱ رییس‌جمهور وقت موافق راه‌اندازی گشت ارشاد و مقابله با مردم بود، اما امروز رییس‌جمهور کشور رسما اعلام می‌کند که این قانون قابلیت اجرایی ندارد. با این شرایط قانون امکان اجرا نداشت. به نظرم عاقلانه‌ترین کار انجام شده است.»

آسیب به اعتبار قانون

شیما قوشه، دیگر وکیل دادگستری نیز به «اعتماد» می‌گوید: «اگر این قانون اجرایی می‌شد از تشکل پرونده به دلیل حجاب کودکان و نوجوانان داشتیم تا صدور احکام افساد فی‌الارض. بخش قابل توجهی از شهروندان از نظر قانونگذار مجرم تلفی می‌شدند. البته بگذریم از اینکه در روند اجرایی مشکلات عدیده‌ای ایجاد می‌شد که جامعه‌شناسان، روان‌شناسان و... به آنها اشاره کردند. موضوعاتی، چون مزدورپروری، قرار دادن مردم در برابر مردم، پرورش خبرچین و... در اثر این قانون شیوع پیدا می‌کرد. قانونگذار با این قانون خود را در جایگاهی قرار می‌داد که احترام شهروندان به قانون خدشه‌دار شود.»
او در پایان خاطرنشان می‌کند: «اساسا یکی از مواردی که قوانین دچار تغییر می‌شوند، ضرورت تطابق قوانین با الزامات زمانی است. نمونه این نوع قوانین، قانون داشتن تجهیزات ماهواره‌ای است که امروز معنای خود را از دست داده است. دیگر کسی به خانه‌های مردم هجوم نمی‌برد تا آنتن‌های ماهواره‌ای و رسیور‌های آنها را ضبط کند. در مورد قانون حجاب و عفاف هم قانون از اعتبار خالی می‌شد. قانونگذار باید قوانین را برای حفظ امنیت مردم تصویب کند نه حفظ امنیت یک گروه اقلیت.»

نظرات شما