رویداد۲۴| از همان ابتدای که جولانی و همراهانش پیشروی در سوریه را شروع کردند و شهرها را یکی یکی گرفتند، و بعد که دولت بشار اسد خیلی سریعتر از تصور سقوط کرد؛ این گمانه ایجاد شد که در ادامه تحولات منطقه، نوبت عراق خواهد رسید.
گمانهای که در روزهای اخیر با پیشروی اسرائیل در سوریه و با توجه به اخباری که از عراق میرسد، تقویت هم شده است. آنطور که به نظر میرسد این نگرانی در عراق نیز احساس و اتفاقا جدی گرفته شده است. شاهد اینکه روزنامه الاخبار از توافق گروههای مقاومت عراق با دولت این کشور برای درگیر نشدن با اسرائیل و عدم دخالت در سوریه گزارش داده بود.
بنا به گزارش برخی رسانههای عربی شبهنظامیان عراقی ضمن حفظ مواضع ضد اسرائیلی خود، موافقت کردهاند که حملات موشکی و پهپادی به اسرائیل را متوقف کنند.
در پی انتشار اخباری اینچنینی، اما صحبت از احتمال انحلال حشد شعبی نیز مطرح شد. یک منبع عراقی فاش کرد هدف نماینده سازمان ملل از دیدار با آیت الله سیستانی درخواست برای صدور فتوای انحلال بسیج مردمی بود، اما ایشان این دیدار را نپذیرفت.
با اتکا به همین مخالفت سیستانی با انحلال حشد شعبی است، امیدواری به تفاوت سرنوشت عراق و سوریه افزایش یافته است. مثلا روزنامه جوان در شماره امروز خود نوشته: «تیرشان به سنگ خورد. چنین پدیدهای نشاندهنده این واقعیت است که با وجود تشابه در برخی عوامل و زمینهها بین سوریه و عراق، اما تفاوتهایی نیز وجود دارد که مانع تکرار یک طرح یا الگو در این کشورها و تبدیل یک پدیده به سلسلهای از پدیدهها و شکلگیری روندی دلخواه امریکاییها یا صهیونیستها بشود.»
این روزنامه اصولگرا نوشته: «به دنبال فروپاشی دولت بشار اسد با حمله مسلحین ائتلافی با جولانی که موجب اشغال بخشهای زیادی از خاک سوریه به دست رژیم صهیونیستی و همچنین انهدام و نابودی داراییهای راهبردی آن شد، صهیونیستها و امریکاییها فشار سنگینی را به دولت عراق برای انحلال حشدالشعبی و گروههای مقاومت مردمی عراق وارد کردند تا به تصور خود، همزمان با بستن جبهه سوریه علیه رژیم صهیونیستی، خیال خود را از دفاع مقاومت عراقی از مظلومان غزه و آرمان آزادی فلسطین در این کشور هم راحت کنند، چرا که آنان به درستی از نقش نیروهای مردمی در مقابله با داعش و شکست آن در سوریه و عراق آگاه بوده و عدم حضور این نیروها را در فروپاشی سریع دولت بشار اسد در حمله ائتلاف مسلحین با محوریت تحریرالشام و هدایت محمد جولانی بسیار موثر میدانستند.»
سناییراد نوشته: «به بهانههای واهی و با استفاده از فضای هراس پدید آمده از تحولات سوریه که حمله همزمان ارتش رژیم صهیونیستی به اراضی این کشور در منطقه جولان به آن ابعاد روانی سنگینی هم میداد، با تهدید عراق، ضرورت انحلال گروههای مقاومت مردمی و حشدالشعبی را به عنوان شرط خودداری از حمله به عراق مطرح میکردند.»
«جوان» در ادامه نوشته: «متأسفانه برخی از عناصر و چهرههای سیاسی ضعیف النفس یا احتمالاً مزدور هم در این بین به ضرورت چنین اتفاقی برای کنار نگه داشتن عراق از این بحران، با این خط امریکایی-صهیونی همراه شده و اجرای آن را به دولت عراق توصیه و سخن از ضرورت آن برای حفظ امنیت عراق و اجتناب از جنگ در این شرایط شکننده به میان میآوردند. به طور همزمان، همین خط القایی و فشار متوجه مرجعیت در عراق نیز شده بود و وقیحانه فتوای انحلال گروههای مقاومت و حشدالشعبی را از آیتالله سیستانی هم مطالبه میکردند، چرا که یکی از عوامل و زمینههای شکلگیری حشدالشعبی در عراق و دوران جولان داعشیها، فتوای جهاد مرجعیت بود که انگیزه اصلی نیروهای مردمی برای پیوستن به حشدالشعبی به حساب میآمد.»
گفتنی است، نورنیوز نیز پیش از این با اشاره به رد دیدار نماینده سازمان ملل با آیت الله سیستانی نوشته بود: «مخالفت آیتالله سیستانی با انحلال الحشد الشعبی، نه تنها پاسخی به توطئههای خارجی، بلکه اقدامی برای حفظ وحدت و حاکمیت ملی عراق است. نیروهای مردمی، چون الحشد الشعبی با توجه به تجربیات موفق خود در دفاع از کشور و ایجاد امنیت پایدار، همچنان باید بهعنوان یکی از ارکان اساسی نظام امنیتی عراق باقی بمانند. در شرایطی که منطقه همچنان با تهدیدات تروریستی و سلطهجویی خارجی مواجه است، حفظ این نیروها یک ضرورت استراتژیک برای آینده عراق محسوب میشود.»
تلاش رسانهها برای بیان اینکه حشد شعبی سر جایش قرار دارد و گروههای مقاومت در عراق سرنوشتی متفاوت از سوریه خواهند داشت به همینجا ختم نمیشود. برخی رسانهها مثل العالم از دیروز تصاویر از حضور حشد شعبی در مرزهای عراق و سوریه منتشر کرده تا تاکید کنند که این گروه با قوت به کار خود ادامه خواهد داد.