رویداد۲۴| رویکرد حاکمان جدید سوریه در قبال ایران و روابط ایران و سوریه بحث داغ این روزها است. از یک سو بدهی سوریه به ایران که با سقوط بشار اسد بلاتکلیف مانده و برخی از طیفهای سیاسی در داخل مثل «کیهان» کلا منکر آن هستند؛ از سوی دیگر هم رویکرد حاکمان جدید سوریه در قبال ما که تنها بدهیهای دولت اسد را گردن نمیگیرند، در پی اخذ غرامت از ایران هم هستند.
نکته دیگر بحث برقرار روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارت است که اسعد الشیبانی، وزیر خارجه منصوب از سوی حاکمان جدید سوریه در اظهاراتی احتمال آن را تکذیب کرده است. این درحالی است که پیشتر سخنگوی دولت در تهران گفته بود که این احتمال وجود دارد!
همین موضوع بهانه حمله تند روزنامه اصولگرای جوان به دولت شده است. این روزنامه نوشته: «مبنای اعلام موضع در سیاست خارجی دولت چهاردهم به دور از واقعبینی است و حتی بیراه نیست که بگوییم متوهمانه است. توجه به چند گزاره میتواند درستی این ادعا را نشان دهد.»
«جوان» ادامه داده: «اولاً اگر قرار بود طی مدت چند هفته سراغ رایزنی با اغتشاشگران حاکم بر سوریه برویم، پس چرا سفارتخانه را تعطیل کردیم و اگر امکان فعالیت عادی سفارت ایران مهیا نبود و مجبور شدیم سفارت را تخلیه کنیم، اکنون چه چیزی تغییر کرده که سخنگوی دولت از آمادگی برای بازگشایی سفارت ایران در دمشق میگوید؟
ثانیاً کدام گفتگوهای دیپلماتیک مدنظر مهاجرانی است وقتی ایران حاکمان جدید سوریه را به رسمیت نشناخته است؟ آیا گفتگو با تروریستها و اغتشاشگران هم بخشی از دیپلماسی رسمی دولت پزشکیان محسوب میشود؟!
ثالثاً چرا سخنگوی دولت ایران باید از طرف تحریرالشام هم صحبت کند و از آمادگی آنان برای بازگشایی سفارت در تهران بگوید؟!»
روزنامه جوان با اشاره به موضع درخواست غرامت و تکذیب حرفهای مهاجرانی از سوی الشیبانی، نوشت: «سیاستورزی باید بر مبنای واقعیت باشد و نه توهم گفتگو و مذاکره و در این میان عزت و حکمت و مصلحت نباید نادیده گرفته شود. یقیناً قصد فاطمه مهاجرانی هم نوعی موضعگیری که عزت ایرانی را به چالش بکشد، نبوده است، اما به نظر میرسد بیتجربگی او در فضای سیاسی، عدم هماهنگی با مسئولان ذیربط در وزارت خارجه و اصالت دادن زیاد به گفتگو و دیپلماسی به هر قیمتی باعث شده که چنین خطای بزرگی در اعلام موضع رسمی دولت صورت پذیرد.»