رویداد۲۴| از یکسو افزایش نرخ ارز در بازار توافقی، یکی از عوامل کلیدی تحریک معاملات در هفتههای اخیر بوده است. از سوی دیگر انتشار اخبار مربوط به واگذاری سهام خودروسازان و تغییرات احتمالی در ساختار مدیریتی آنها، توانست حجم بالایی از نقدینگی را به طرف این گروه سوق دهد. در سمت دیگر، عدمشفافیت در برخی تصمیمگیریهای کلان نظیر نرخ یوتیلیتی ها، عملا گروههایی مانند پتروشیمیها را در وضعیت رکود قرار داده است. بستهبودن برخی نمادها و نبود اطلاعات دقیق، اعتماد سرمایهگذاران را کاهش داده و جذابیت این نمادها را کم رنگ کرده است.
نکته دیگر این است که هرچند حجم عرضهها در طول هفته افزایش نسبی یافت، اما ورود نقدینگی پرقدرت همچنان قدرت جمعآوری صفهای فروش را دارد و میتواند تعادل نسبی را به معاملات بازگرداند. میتوان اظهار کرد که سرمایه ورودی، مانند موتوری پیشران، مسیر رشد بازار را هموار کرده است. در این میان خودروییها همچنان فرمانده میدان هستند. رشد نمادهای این صنعت نه تنها از کاهش شور و هیجان در بازار جلوگیری کرده، بلکه به عنوان شاخص اصلی سلامت بورس عمل میکند. به نظر میرسد در صورتی که این گروه دچار ضعف شود، زنگ خطر برای افت کلیت بازار به صدا درخواهد آمد. در شرایط فعلی، سهام کوچکتر در انتظار سهمی از نقدینگی هستند. مسیر پیشروی بورس، پیچیدهتر از همیشه است. هماهنگی متولیان بازار، قدرت لیدرهای بازار و جهت نقدینگی، تعیین کننده سرنوشت روزهای آتی بازار خواهند بود.
هفته گذشته نماگر اصلی تالار شیشهای، با صعود هفتگی حدود ۶.۲۸درصدی روبهرو شد و در پایان معاملات آخرین روز هفته در محدوده ۲میلیون و ۸۴۸هزار واحدی ایستاد. شاخص کل در حالی به مزر ۲میلیون و ۹۰۰هزار واحدی نزدیک میشود که بازدهی ۳۵.۸۵درصدی را از نخستین روز پاییز تا پنجمین روز دیماه ثبت کرده است. شاخص کل هم وزن نیز که شاخصی برای بررسی همهجانبه سهام است با رشد هفتگی حدود ۲.۶۸درصدی مواجه شد و در نهایت در محدوده ۸۴۹هزار و ۴۴۸واحدی کار خود را به پایان رساند؛ در حالی که بازدهی ۲۲.۵۳درصدی را از پاییز سالجاری تا آخرین روز معاملات هفته گذشته داشته است. شاخص کل فرابورس نیز که مانند سایر نماگرهای بازار، در ابتدای هفته روند خوبی را آغاز کرده بود، حدود ۱.۱۱درصد رشد کرد و در نهایت روز چهارشنبه در سطح ۲۵هزار و ۹۴۸واحدی ایستاد. میانگین ارزش روزانه معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود هفته گذشته مقدار ۱۲هزار و ۸۸۱میلیارد تومان را ثبت کرد. بهعلاوه ۲هزار و ۱۱۶میلیارد تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بازار هفته گذشته وارد شد.
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت هفته گذشته بازار اظهار کرد: در خصوص تحلیل هفته گذشته بازار، روز چهارشنبه بهترین روز معاملاتی برای بررسی عملکرد بورس بود. در این روز بازار سرمایه از مثبتهای صف خرید روند معاملات خود را با افزایش حجم عرضهها آغاز کرد و با گذشت مدتی روند تعادلی به خود گرفت. در بازاری که به عقیده بسیاری از کارشناسان روند اصلاحی آن دیر یا زود آغاز میشود، در روزهای گذشته با سرازیرشدن نقدینگی پرقدرت صفهای فروش جمع شدند و این امر موجب رشد ارزش معاملات در هفته گذشته شد.
از سوی دیگر برآیند ورود و خروج معاملات از دست به دست شدن سهام خبر میدهد که همچنان بسیاری از سهامداران نسبت به خرید و فروش سهام اقدام میکنند. به نظر میرسد قدرت نقدینگی که به بازار وارد میشود تمایلی برای دیدن روی ناخوش بازار حتی برای یکروز را ندارد. این کارشناس بازار ادامه داد: هر زمان که در بازار زنگ رشد مطلوبی به صدا درآمده، همزمان با آن متولیان خبر مثبتی را روانه بورس کردند و مانع اصلاح سهام شدند. نکته حائز اهمیت دیگر لیدرمحوری بودن خودروییهاست که بورس تحتتاثیر نوسانات و اخبار این بخش از بازار جهت میگیرد. به نظر میرسد متولیان در بخشهای مختلف سازمان و وزارت امور اقتصادی و دارایی با هماهنگی کامل در جهت بهبود بازار در تلاش هستند. این کارشناس بازار در خصوص ادامهدار شدن تعلیق نمادهای پتروشیمی افزود: تا زمانی که خودرو بهعنوان لیدر قدیمی بازار وضعیت مساعد و مطلوبی دارد، نگرانی چندانی در خصوص روند بازار احساس نمیشود. در صورتی که نشاط در سهام خودرویی کاهش پیدا کند، تعلیق نمادهای پتروشیمی میتواند موضوع پراهمیتی باشد.
از طرفی تحلیل بهبود نمادهای کوچکتر با تعادل پس از رشد نمادهای شاخصساز تحلیلی بود که در سال ۹۹ کاربرد داشت. در شرایط فعلی در صورتی که نمادهای شاخصساز حرکتی نکنند، صندوقها و ابزارهای جدید سرمایهگذاری محلی برای نقدینگی سرمایهگذاران خواهند بود و در این میان سهام کوچکتر مورد اقبال کمتری قرار خواهند گرفت. از اینرو به نظر میرسد پیشبینی آینده بازار کمی دشوار باشد و باید دید نقدینگی در بورس چه سمت و سویی را طی خواهد کرد.