رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: حجت الله میرزایی که از شهریورماه سال جاری به عنوان رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران فعالیت میکرد طی حکمی به عنوان مدیرعامل جدید صندوق بازنشستگی کشوری منصوب شد. او پیش از این در دولت دوم حسن روحانی به عنوان معاون علی ربیعی، وزیر کار طی سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ فعالیت میکرد.
محمد شریعتمداری نیز در سال ۱۳۹۸ مجددا میرزایی را به عنوان معاون اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد.
او همچنین در ادوار مختلف در حوزههای مرتبط با موضوع صندوقهای بازنشستگی فعالیتهای تحقیقی و اجرایی داشته است. مدیرعامل موسسه سیاست پژوهی صبا وابسته به صندوق بازنشستگی کشوری در دولت دوازدهم تنها یکی از حوزههایی است که میرزایی در آن سابقه دارد. برخی رسانهها از میرزایی به عنوان یکی از صاحبنظران توسعه در ایران یاد میکنند.
میرزایی دارای سابقه تحصیل در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری در حوزه اقتصاد نظری، توسعه و برنامه ریزی و اقتصاد است. وی دانش آموخته دانشگاه علامه طباطبائی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری و هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی است. او همچنین سابقه فعالیت در دفتر تحکیم وحدت را داشته و عضو حزب اتحاد ملت است.
از دیگر سوابق او میتوان به معاونت برنامهریزی، توسعه شهری و امور شورا در شهرداری تهران، معاونت امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیرعامل مؤسسه سیاست پژوهی صبا وابسته به صندوق بازنشستگی کشوری، معاونت دانشگاه علامه طباطبایی و معاون استانداری سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
او در سال ۱۳۹۶ به عنوان معاون شهردار تهران نیز فعالیت میکرد. در کارنامه اجرایی و پژوهشی میرزایی مشاوره، برنامهریزی و اجرای دهها پروژه در مناطق مختلف کشور با اهداف توسعه روستایی، شهری، صنعتی و سرمایهگذاری به چشم میخورد.
میرزایی در زمان معاونت وزارت کار در سال ۱۳۹۹ در وبیناری با موضوع «شفافیت در صندوقهای بازنشستگی» خبر از رونمایی از سامانههای شفافیت صندوقهای بازنشستگی داد و گفت که «شفافیت یک چهارچوب و شیوهنامه و یک پروتکل تعیین شده برای صندوقهای بازنشستگی است و همچنین یک راهبرد و استراتژی بلندمدت برای سازمان یا موسسهای است که با همه مردم سر و کار دارد؛ چه اینکه به طور مستقیم افرادی ذینفع آن هستند و چه به طور غیرمستقیم سرریزهای آن برای زندگی مردم جریان پیدا میکند. به طور مثال صندوقهای بازنشستگی تعداد زیادی بیمه شده، مستمری بگیر و بازنشسته دارند»
وی در اینباره تاکید کرد: «در ایران ۶۰ میلیون نفر که نزدیک به ۱۹ میلیون خانوار است، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با صندوقهای بازنشستگی ارتباط دارند؛ به همین دلیل سرنوشت این صندوقها و کارکرد آنها در حوزههای بیمهای و بازنشستگی، قواعد، مقررات و فرآیندهایی که برای ارائه خدمات دارند در زندگی آنها تاثیر میگذارد.»
حجت الله میرزایی دی ماه سال گذشته با انتقاد از عملکرد صندوقهای بازنشستگی کشور گفت: «یک نفر که در دانشگاه علامه فیشفروش بوده الان مدیرعامل یکی از صندوقهای بزرگ بازنشستگی است، ناترازی صندوقها با افزایش سن بازنشستگی حل نمیشود، چون درگیر فساد شدید است. سخنگوی دولت میگوید ۲ هزار کارخانه تعطیل، فعال شدهاند، چند روز بعد رئیسجمهور این عدد را ۴ هزار کارخانه ذکر میکند!».
میرزایی در خردادماه سال ۱۴۰۱ به شدت از سیاست آزادسازی نرخ ارز در دولت سیزدهم انتقاد کرد و در گفت و گویی گفت: «تجربه ۹ ماه اخیر اثبات کرده دولت در حوزه اقتصاد یکصدا نیست. با اینکه چند بار تمهیداتی اندیشیده و تلاش شد تیم اقتصادی هماهنگ شوند، اما از دولت صداهای مختلف و متنوع و حتی گاه متضاد به گوش میرسد».
او ضمن برشمردن نقایص دولت، تلویحا حل مشکلات اقتصاد ایران را بدون حل مسائل بینالمللی غیرممکن میداند و بر اجماع اقتصاددانان بر این موضوع تاکید دارد. میرزایی همچنین آزادسازیهای اخیر را یکی از اجزای بسته سیاستی تعدیل ساختاری خواند و آن را اقدامی افراطی توصیف و تصریح کرد که با شیوه انتخاب شده توسط دولت وقت، باز هم یارانهها هدفمند نخواهد شد.
او در اردیبهشت ماه سال جاری نیز در گفت و گوی تصویری اعلام کرد: «مردم ما دموکراسی، شفافیت و پاسخگویی نمیخواهند، اما مانند عربستان و چین، دولتی توانمند میخواهند. کاری کنید مردم وقتی به کشور دیگر سفر میکنند احساس سرافکندگی نکنند.»
وی که به عنوان یکی از چهرههای اصلاحطلب دولت دوازدهم شهرت داشت و از اعضای حزب اتحاد ملت ایران است، سوابقی مرتبط با صندوق بازنشستگی کشوری نیز داشت؛ چه آنکه در دوره علی ربیعی مدیرعامل موسسه سیاست پژوهی «صبا» بود که از موسسات وابسته به صندوق بازنشستگی کشوری است.
شهریور ماه امسال نیز صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران طی حکمی، حجتالله میرزایی را به سمت رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران منصوب کرد که در حکم انتصاب وی وظایف متعددی از جمله انجام پژوهشهای کاربردی بر اساس موازین و روشهای معتبر علمی و معطوف به مسائل موجود اقتصاد ایران با تمرکز و تأکید بر کسبوکار و فعالیت بخش خصوصی، ایش و شناسایی کلانروندهای جهانی و ملی، پایش مستمر روند شاخصها و سیاستهای اقتصادی، مالی و تجاری و پایش و ارزشیابی تأثیرات آنها بر محیط کسبوکار و تعامل، همکاری و ارتباط مستمر با اتاقهای مشترک، اتاقهای استانی، کمیسیونهای تخصصی، شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، کمیته بهبود فضای کسبوکار، تشکلها، انجمنهای تخصصی و رشتهای دیده میشود.
حجتالله میرزایی را باید یکی از سیاسیترین چهرههای دم و دستگاه وزارت کار نیز دانست. او در سوابق سیاسیاش عضویت در ادوار اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان (تحکیم وحدت) را نیز کارنامه داشته است.
حجت الله میرزایی، همچنین دارای سابقه تحصیل در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری در حوزه اقتصاد نظری، توسعه و برنامه ریزی و اقتصاد است. از جمله سوابق علمی وی، عضویت در هیئت علمی دانشکده اقتصادی دانشگاه علامه طباطبایی بوده است. در کارنامه اجرایی و پژوهشی میرزایی مشاوره، برنامهریزی و اجرای چند پروژه در مناطق مختلف کشور با اهداف توسعه روستایی، شهری، صنعتی و سرمایهگذاری نیز به چشم میخورد.