رویداد۲۴| دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا که کارش را رسما از بیستم ژانویه شروع خواهد کرد، یک ماجرای جدید درست کرده است. او سهشنبه گذشته با رد نکردن احتمال اقدام نظامی یا اقتصادی برای تبدیل گرینلند به بخشی از ایالات متحده آمریکا جنجال به پا کرد. مساله وقتی جدیتر شد که دونالد ترامپ جونیور یعنی پسر بزرگ ترامپ نیز در یک سفر خصوصی به گرینلند رفت!
این طور که معلوم است چشم دولت جدید آمریکا حسابی دنبال گرینلند است. به هر حال این جزیره به عنوان بخشی از ناتو - از طریق عضویت دانمارک - برای ارتش آمریکا و سیستم هشدار زودهنگام موشکهای بالستیک آن اهمیت استراتژیک دارد؛ چراکه کوتاهترین مسیر از اروپا تا آمریکای شمالی از طریق جزیره قطب شمال میگذرد. گفتنی است، ترامپ حتی در دوره نخست ریاست جمهوری ایده خرید گرینلند را هم مطرح کرده بود.
گرینلند دارای ذخایر غنی از منابع طبیعی مختلف به ویژه مواد معدنی کمیاب ارزشمندی است که در صنعت ارتباطات از راه دور مورد نیاز هستند. همچنین اورانیوم، میلیاردها بشکه نفت دستنخورده و یک منبع عظیم گاز طبیعی که قبلاً غیرقابل دسترس بود نیز از دارایی های این منطقه است.
اسکای نیوز مدعی است: بسیاری از همین مواد معدنی در حال حاضر عمدتاً توسط چین تأمین میشوند، بنابراین کشورهایی مانند آمریکا به دنبال بهرهبرداری از منابع در فاصله نزدیک به خاک خود هستند.
علاوه بر این، گرینلند از نظر بحران اقلیمی هم اهمیت دارد زیرا فراتر از نفت، گاز یا مواد معدنی، مقدار زیادی یخ دارد و اگر این یخها ذوب شوند، خطوط ساحلی سراسر جهان و احتمالاً الگوهای آبوهوایی را به طرز چشمگیری تغییر میدهند. در واقع، گرینلند به اندازهای یخ دارد که اگر تمام آن ذوب شود، سطح دریاهای جهان ۷.۴ متر افزایش مییابد.
حالا که ترامپ به عنوان رئیسجمهور منتخب آمریکا گفته سیاست خارجی تقابلیتری را دنبال میکند و تشریفات دیپلماتیک سنتی را نادیده خواهد گرفت؛ وضعیت حساس شده است.
در همین راستا، رهبر گرینلند نیز روز چهارشنبه در کپنهاگ با پادشاه دانمارک دیدار کرده است. البته کاخ سلطنتی دانمارک جزئیاتی از ملاقات پادشاه «فردریک» با «موته اگده» از گرینلند ارائه نکرد.
به هر حال، گرینلند به عنوان بزرگترین جزیره جهان، طی ۶۰۰ سال گذشته بخشی از دانمارک بوده است. این جزیره با ۵۷ هزار سکنه اکنون دیگر در اداره امور داخلی خود مستقل است، اما هدف اصلی دولت آن به رهبری «موته اگده» نخستوزیر گرینلند، استقلال نهایی است.
به خصوص که روابط گرینلند با دانمارک اخیرا به دلیل اتهامات مربوط به بدرفتاری با اهالی گرینلند تیره و تار شده است. نخستوزیر گرینلند گفته است که این جزیره برای فروش نیست، در حالی که در سخنرانی سال جدید خود تلاش خود را برای استقلال افزایش داد. دانمارک میگوید که سرنوشت این سرزمین را فقط گرینلندها میتوانند تعیین کنند.
در پی ماجرای اخیر و لفاظیها ترامپ نیز «لارس لوکه راسموسن» وزیر امور خارجه دانمارک گفته: «ما کاملا درک میکنیم که گرینلند جاهطلبیهای خاص خود را دارد. اگر آنها محقق شوند، گرینلند مستقل خواهد شد. اگرچه گرینلند به سختی آرزوی تبدیل شدن به یک ایالت فدرال در ایالات متحده را دارد.»
او به خبرنگاران گفته که افزایش نگرانیهای امنیتی ایالات متحده در قطب شمال، به دنبال افزایش فعالیت روسیه و چین در منطقه «مشروع» است.
راسموسن گفت: «فکر نمیکنم که ما در یک بحران سیاست خارجی قرار داشته باشیم. ما آماده گفتگو با آمریکاییها هستیم که چگونه میتوانیم همکاری نزدیکتری، بیش از آنچه اکنون داریم، برای اطمینان از تحقق جاهطلبیهای آمریکا داشته باشیم.»
به گزارش رویترز، گرچه خود دانمارک جدیت تهدید ترامپ علیه قلمروش را کماهمیت جلوه میدهد، اما جاهطلبی رئیسجمهور منتخب آمریکا برای گسترش مرزهای ایالات متحده، متحدان اروپایی را کمتر از ۲ هفته قبل از بازگشت دوباره او به کاخ سفید، به لرزه انداخته است.
«ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه گفته که اروپا به کشورهای دیگر اجازه حمله به مرزهای مستقل آن را نخواهد داد، گرچه او معتقد نیست که ایالات متحده به گرینلند حمله کند.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان نیز از اظهارات ترامپ در مورد گرینلند و کانادا ابراز شگفتی کرده و تاکید دارد که شرکای اروپایی به اتفاق آرا از نقضناپذیری مرزها حمایت میکنند.