رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: پارلمان لبنان روز گذشته سرانجام پس از چند سال شکست در انتخاب رئیسجمهور، موفق به انتخاب رهبر جدید شد و در پی رایگیری، «جوزف عون» با حضور در پارلمان بهعنوان رئیسجمهور جدید لبنان سوگند یاد کرد.
در دور نخست جلسه روز پنجشنبه هیچ یک از اسامی ارائه شده توسط نمایندگان نتوانست ۸۶ رای به دست آورد، این تعداد رای، برای هر نامزدی جهت ورود به کاخ بعبدا در مرحله اول مورد نیاز است. جوزف عون نیز در دور نخست ۷۱ رای به دست آورده بود، اما در دور دوم موفق شد اکثریت آرا (۶۵ رای به بالا) را به دست بیاورد و در نتیجه رئیس جمهور لبنان شود.
بعد از اینکه به مدت حدود دو سال و نیم و از ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲ تاکنون، کاخ بعبدا (کاخ ریاست جمهوری لبنان) به دنبال پایان دوره میشل عون، رئیس جمهور سابق خالی بود، امروز رسماً به خلأ ریاست جمهوری در لبنان پایان داده شد و قرار است جوزف عون ساکن کاخ بعبدا شود.
جوزف عون چندمین شخصیت نظامی لبنان است که به منصب ریاست جمهوری میرسد و پیش از او «فواد شهاب» و «میشل سلیمان» و ... هم از ارتش به کاخ ریاستجمهوری رفته بودند. با این حال برخی احزاب لبنانی از جمله جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل معتقدند انتخاب یک مقام نظامی به عنوان رئیس جمهور برخلاف قانون اساسی است.
ژنرال عون متولد سال ۱۹۶۴ در شهرک علین در شمال لبنان است. او در یک خانواده عادی لبنانی به دنیا آمد و بعد از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه وارد دانشگاه نظامی این کشور شد. ژنرال عون دورههای تخصصی نظامی را در داخل و خارج لبنان گذرانده است، از جمله در آمریکا و فرانسه. جوزف عون در سال ۱۹۸۳ به ارتش لبنان پیوست و با مهارتهای ویژه خود در یگانهای مهم این ارتش مسئولیتهایی بر عهده گرفت و همواره فرماندهی واحدهای مختلف ارتش را بر عهده داشته است، تا اینکه در سال ۲۰۱۷ رسماً فرمانده ارتش شد.
زمانی که جوزف عون به این منصب رسید، لبنان با چالش امنیتی تروریستهای تکفیری که از سوریه به سمت عراق پیشروی کرده و در تلاش برای ورود به لبنان بودند دست و پنجه نرم میکرد. مهمترین عملیاتی که ارتش لبنان در دوره فرماندهی جوزف عون علیه تروریستها داشت، به عملیات «فجر الجرود» در آگوست ۲۰۱۷ مربوط میشود که طی آن ارتش لبنان در کنار نیروهای حزب الله توانستند تکفیریهای داعش را از مناطق مرزی لبنان با سوریه بیرون کنند.
جوزف عون در طول حضور خود در ارتش و سپس رسیدن به منصب فرماندهی آن، شخصیتی بیحاشیه داشته و عملکرد آن هم حرفهای و بیطرف بوده است و همین مسئله یکی از عواملی بود که طی همه این سالها موجب شد تا تصویر منفی از او در افکار عمومی وجود نداشته باشد. با این وجود برخی گزارشها میگوید که عدم موضع گیری او در قبال رخدادهای سیاسی باعث شده تا برخی به او انتقاد «رفتار غیرحرفه ای» داشته باشند.
در شرایطی که در دوره فرماندهی جوزف عون در ارتش لبنان، این کشور با یک بحران اقتصادی وخیم هم دست و پنجه نرم میکرد و این وضعیت همچنان ادامه دارد، عون تلاش کرد تا حدی که میتواند مسئولیت خود را در این منصب درست انجام دهد و اغلب لبنانیها شکایتی از او ندارند؛ به ویژه اینکه جوزف عون همانگونه که اشاره کردیم، به وحدت ملی لبنان پایبند بود و اجازه نداد تحریک دشمنان، چند دستگی در کشور ایجاد شود.
در حالی که ارتش لبنان از گذشتههای دور در سطح حمایتهای نظامی و لجستیکی، وابسته به کشورهای خارجی و در راس آن آمریکا بوده است، جوزف عون از گزینههای مورد حمایت آمریکا برای ریاست جمهوری لبنان بود. خبرگزاری تسنیم در گزارشی در اینباره نوشته است که «این حمایت را نمیتوان به اینت معنی تلقی کرد که جوزف عون مهره واشنگتن است چرا که ابعاد شخصیتی او و عملکردی که دارد، به هیچ وجه شبیه به چهرههای بدنامی همچون ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی لبنان و یا سمیر جعجع رئیس حزب نیروهای لبنانی نیست».
از سوی دیگر، در دوران فرماندهی وی، برخی اقدامات و انتصابها مانند منصوب کردن فؤاد کفوری به عنوان مدیر امنیت فرودگاه بیروت، با واکنشهایی همراه بوده است. کفوری به عنوان شخصیتی نزدیک به ایالات متحده و فرانسه شناخته میشود و مواضع او گاه با منافع ایران در تضاد بوده است.
در مسئله آتش بس و بندی از آن که مربوط به استقرار ارتش لبنان در جنوب این کشور بود، جوزف عون تاکید کرد که این امر با هماهنگی حزب الله انجام میشود. مقاومت لبنان هم همواره در همه موضعگیریهای خود احترام ویژهای برای جوزف عون قائل بوده و حتی با وجود اینکه نامزد پیشنهادی حزب الله و جنبش امل برای ریاست جمهوری، سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده بود، اما مقامات حزبالله تاکید کردند که مخالف ژوزف عون نیستند و وتویی بر او ندارند.
در پی انتخاب رهبر جدید لبنان، «گدعون ساعر» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، انتخاب جوزف عون به عنوان رئیسجمهور لبنان را پس از بیش از ۲ سال که در بحبوحه آن یک بحران سیاسی و خلاء ایجاد شده بود، تبریک گفت. ساعر در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» ابراز امیدواری کرد که «انتخابات به تقویت ثبات، آینده بهتر برای لبنان و ساکنان آن و همسایگی خوب کمک کند».
«تایمز»اسرائیل در تحلیلی در اینباره دعی شد است که انتخاب عون توسط آمریکا، عربستان سعودی و فرانسه انجام شد و بهعنوان پیش نیاز خروج کامل نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان تلقی میشود».