رویداد ۲۴| امیرحسین جعفری: بحران ناترازی کشور را به تعطیلیهای پی در پی کشانده و هیچ مسئولی نیز گزارش دقیقی از تأثیر تعطیلیها بر کاهش مصرف نمیدهد. از سوی دیگر این نگرانی وجود دارد که در تابستان با سختتر شدن شرایط آبی، روند ناترازی برق شدیدتر شود و کشور وارد چرخهی بحران زایی از تعطیلی و ناکارآمدی شود.
تورج بطحایی، عضو هیئت مدیره سندیکا شرکتهای صنعتی ایران و کارشناس بهینهسازی، معتقد است که ساختمانها نقش مهمی در مصرف برق و گاز دارند و تعطیلی ادارات خواه ناخواه به کاهش مصرف کمک میکند؛ اما این راهکار الزاماً نمیتواند در بلندمدت منجر به کاهش ناترازی شود. او میگوید: «ساختمان تقریباً ۴۰ درصد مصرف انرژی کشور را به خود اختصاص داده و ۷۲ درصد گاز کشور نیز به ساختمان اختصاص دارد. ساختمانها به خاطر پرمصرف بودن و غیرمولد بودن، از ویژگی خاصی برای بهینهسازی برخوردار است. ساختمان اداری مصرف منقطع دارد و بعد از ساعت کار میتوان سیستم سرمایش و گرمایش را متوقف کرد. ۷۰ درصد انرژی سالانه مربوط به تأسیسات سرمایشی و گرمایشی است. ادارهای که آسانسور و روشنایی و بخاری و کولر دارد، ۷۰ درصد مصرف سالانهی این انرژی، مربوط به تأسیسات سرمایشی و گرمایشی آن است.»
او همچنین میگوید: «شرکت برق به خاطر اجرا و کنترل هوشمند برق، این قابلیت را دارد که کنترلی برای کاهش مصرف و بررسی دقیق آن داشته باشد. در اداره گاز این اتفاق برای ادارات پرمصرف رخ نداده است. دولت باید پایش آنلاین تأسیسات را در مدار قرار دهد.»
بطحایی میگوید: مصرف ادارات را باید با هوشمندسازی از طریق اداره برق و گاز انجام داد و هر ادارهای که از مصرف معمول فراتر رفت، به صورت خودکار میزان مصرف آن تنظیم شود. او میگوید: «یک اداره ۳ هزار متری را تصور کنید، اگر بتوانید مصرف گاز این ساختمان را کنترل کنید، انگار که معادل ۴۰ ساختمان، صرفهجویی گاز انجام شده است. راهکار کوتاه مدت کنترل مصرف، هوشمندسازی تأسیسات است. باید در یک سامانهی یکپارچه، به صورت شهر به شهر مصارف ادارات را کنترل کنند و اگر ادارهای از میزان مصرف عادی عبور کرد، ادارهی گاز و برق از راه دور مصرف را تنظیم کنند.»
بطحایی معتقد است که سنجش نقش تعطیلیها بر کاهش مصرف دشوار است و در نهایت باید از روش هوشمندسازی موتورخانه برای این سنجش استفاده کرد و حتی دولت نیز به درستی نمیداند این تعطیلیها به طور دقیق چقدر نقش داشتهاند. او میگوید: «اندازهگیری تأثیر تعطیلی بر کاهش مصرف دشوار است. مدیران دولتی مکلف هستند بهینهسازی را در محیط کار خود انجام دهند، اما قابل پایش مستقیم نیست. ما نمیدانیم تعطیلیهای اخیر چه نقشی در کاهش مصرف داشته است. راهکار دقیق محاسبه و عبور از این بحران، هوشمندسازی مصرف از طریق موتورخانه است. ارزان قیمتترین روش، هوشمندسازی و پایش آنلاین است. در کشورهای خارجی این اتفاقات میافتد و در مبحث ۱۹ هم چنین نکاتی را داریم. در ساختمانهای اداری که کارکرد منقطع دارند، باید از پتانسیل صرفهجویی بعد از ساعت کار اداری استفاده کنیم. اگرچه به جای افزایش تولید و تعطیلی ادارات و رفتارهای محدودکننده، باید هرچه سریعتر به فکر بهینهسازی مصرف بود.»