رویداد۲۴| گزارش بانک مرکزی از بودجه خانوار شهری از تغییر معنادار الگوی مصرف مواد غذایی در سالهای اخیر و کاهش مصرف گوشت قرمز، برنج و شیر و افزایش مصرف مرغ، تخم مرغ و پنیر حکایت دارد.
انتشار جزئیات گزارش بودجه خانوار شهری توسط بانک مرکزی نشان میدهد که سرانه مصرف مواد غذایی در ۱۰ سال اخیر از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ به طور معناداری تغییر کرده است. همزمان با کاهش مصرف گوشت قرمز، شیر و برنج، مصرف تخم مرغ و پنیر افزایش یافته است.
به گزارش خراسان، بانک مرکزی به تازگی گزارش بودجه خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرده است. براساس این گزارش متوسط هزینه خانوار شهری در طول سال گذشته ماهانه ۲۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ۱۴۰۱ رشد ۴۸.۳ درصدی داشته است. همچنین متوسط درآمد خانوار شهری در سال گذشته ۲۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۴۷.۴ درصدی داشته است. به این ترتیب مشخص میشود که هزینه خانوار از درآمد خانوار بیشتر شده است.
در همین حال بانک مرکزی جدولی از مصرف اقلام غذایی به تفکیک خانوار را منتشر کرده است. با این حال، چون بعد خانوار در سالهای اخیر تغییر داشته است، با تقسیم این ارقام به بعد خانوار سرانه مصرف هر یک از اقلام غذایی به دست آمده است که در جدول و نمودار روند مصرف اقلام غذایی و تغییرات آن را از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ ملاحظه میفرمایید. براساس این جدول همزمان با تورم فزاینده سالهای اخیر و افت قدرت خرید خانوارها، سرانه مصرف برخی اقلام غذایی کاهش محسوسی داشته است. به عنوان مثال سرانه مصرف برنج از ۳۴.۸۸ کیلو در سال ۹۳ به ۳۰.۴ کیلو در ۱۴۰۰ رسیده است. سرانه مصرف گوشت دام (گوشت قرمز) از ۱۱.۹۲ کیلو در سال ۹۳ به ۹.۷۳ کیلو در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. همچنین مصرف شیر نیز از ۳۸.۹۵ کیلو در سال ۹۳ به ۳۲.۸۳ کیلو در سال ۱۴۰۲ رسیده است. در مقابل در همین بازه زمانی از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ مصرف گوشت پرندگان (مرغ) از ۲۵.۸۷ کیلو به ۳۲.۵۲ کیلو، مصرف تخم مرغ از ۱۰.۴۷ به ۱۴.۸۹ و پنیر از ۶.۶۹ به ۹.۴۲ کیلو افزایش یافته است.
در حقیقت فارغ از ارزش غذایی و الگوی غذایی سالم، تغییرات این نوع مصرف را میتوان مبتنی بر افت قدرت خرید خانوار و تغییر رویکرد از مصرف مواد غذایی گرانتر از جمله گوشت و برنج به مواد غذایی ارزانتر نظیر مرغ، تخم مرغ و پنیر دانست.