رویداد۲۴| هوا به عنوان یکی از منابع حیاتی برای حیات انسانها، در دنیای امروز با تهدیدات جدی مواجه است. آلودگی هوا یکی از چالشهای اساسی محیط زیست در کشورهای مختلف، به ویژه در ایران، محسوب میشود.
به گزارش مهر، در این راستا، تصویب و اجرای قانون هوای پاک در سالهای گذشته به منظور کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا در کشور انجام شد، اما مشکلات اجرایی و کمتوجهی به برخی تکالیف مهم، هنوز به عنوان مانع اصلی در مسیر دستیابی به اهداف این قانون مطرح است.
در هفته هوای پاک، توجه ویژهای به مسائلی همچون اسقاط خودروهای فرسوده، توسعه حمل و نقل عمومی و ترویج انرژیهای تجدید پذیر میشود، موضوعاتی که به رغم اهمیت زیاد، همچنان با چالشهای جدی در اجرا مواجه هستند.
احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، در خصوص نقش حمل و نقل عمومی و سوختهای پاک در کاهش آلودگی هوا گفت: حمل و نقل به صورت کلی در آلودگی هوا، مخصوصاً در کلانشهرهایی مانند تهران و مشهد، نقش برجستهای دارد. به طوری که در آینده، حدود ۶۰ درصد از ذرات معلق و ۸۰ درصد از آلایندههای گازی مرتبط با انتشار آلایندهها از ناوگان حمل و نقل است.
وی افزود: ناوگان حمل و نقل عمومی با توجه به اینکه میتواند سفرهای خودروهای سواری و موتورسیکلتها را کاهش دهد، گسترش آن میتواند نقش مهمی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد. اما متأسفانه در سالهای گذشته، میزان گسترش حمل و نقل عمومی در شهرها کمتر از مقداری بوده که در قوانین پیشبینی شده است. هم قانون هوای پاک و هم قوانین مربوط به حمل و نقل عمومی، گسترش این بخش را به شکلی که کلانشهرها به آن نیاز دارند، نمیبینند.
طاهری تأکید کرد: وضعیت کنونی حمل و نقل عمومی در کلانشهرها، به ویژه تهران، بسیار کمتر از حد نیاز این مناطق است و این مسئله نیاز به توجه و اقدامات جدی دارد.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برخی از منابع آلاینده همچنان کنترل نمیشوند و موانع برای اجرای طرحها وجود دارد. یکی از ابزارهایی که سازمان حفاظت محیط زیست در اختیار دارد، این است که هر خودرویی که در کشور تولید شود یا هر خودرویی که بخواهد وارد کشور شود، باید مجوز شمارهگذاری از یکی از نهادهایی که مجوز صادر میکند، دریافت کند.
وی بیان داشت: این مجوز بر اساس انطباق وسیله نقلیه با ضوابط آلایندگی مصوب هیئت وزیران صادر میشود. در حال حاضر، برای خودروهای سواری استاندارد یورو ۵، برای موتورسیکلتها استاندارد یورو ۴ و از ابتدای سال بعد یورو ۵ اعمال میشود. هر خودرویی که واجد این شرایط نباشد، مجوز سازمان محیط زیست را دریافت نمیکند.
طاهری افزود: یکی از چالشهای عمدهای که در حال حاضر در کلانشهرها، بهویژه تهران، وجود دارد، بخش ناوگان حمل و نقل فرسوده است که سن زیادی دارند و آلودگی زیادی منتشر میکنند.
وی تاکید کرد: در خصوص این ناوگان باید طرحهای اسقاط و پیگیری جدیتری صورت گیرد.
طاهری، در خصوص چالشهای بزرگ مقابله با آلودگی هوا گفت: در وضعیت کنونی، کشور با انبوهی از تکالیف انجام نشده در قانون هوای پاک مواجه هستیم.
وی افزود: مهمترین مواردی که هنوز به درستی پیگیری نشده شامل اسقاط خودروها، حمل و نقل عمومی و انرژیهای تجدید پذیر است. علیرغم تصویب قانون در این زمینهها از ۷ سال پیش، این موارد به درستی اجرا نشده و این مسئله عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هواست.
اگرچه مردم ایران در دوره کنونی بظاهر در بسیاری از زمینه ها بخصوص وسایل الکترونیکی و رسانه همپای بقیه دنیا هستند(تقریبا) اما سطح فکرشون خیلی بالاتر از مردم دوره قاجار نیست و همه اینها بخاطر فقر فرهنگی است .
عامل بلای خانمانسوز مردم ایران فقر اقتصادی که خود مسبب بسیاری از مشکلات است، نیست بلکه فقرفرهنگی خود سبب فقر اقتصادی هم می شود دلیل واضح اینکه گفته شد مردم امروز ایران تفاوت زیادی با ایرانیان دوره قاجار ندارند، حکومت کردن پخمگان برآنهاست.مشکلات شهرنشینی وانواع آلودگیهای محیطی مثل آلودگیهای مختلف هوا و آب و محیط زیست در زندگی شهرنشینی ایرانیان ریشه در فقر فرهنگی دارد مثلا مردم تهران که خیلی هم باصطلاح سعی میکنن باکلاس نشون بدند نباید فرزند یک چال میدونی شهردارشون باشه یا اون قبلیا مثل احمدی نژاد و قالیباف و ... این آدما درحدّ اینن که رئیس پایگاه بسیج محله شون باشن نه تو پُست هایی که بودند و هستند. چند ماه یا چند سال در جبهه و جنگ بودند و بعد تمام شئونات و مراتب خوشرقصی واسه پُست و مقام رو مقابل .... بجا آوردند و حالا همچنان شدند پخمگان صاحب مسئولیت از آبدارچی یک اداره و شرکت بگیر تا مدیر کلّ باید شایستگی داشت.
همه اینها نشانه فقر فرهنگی جامعه است که بدلیل عدم مطالبه گری و ترس از پرداخت هزینه ، اینا میشن مسئول.و بلایی سر مردم کشور میاد که همه شاهدیم.