رویداد ۲۴| روح انگیز درّی: مهدی کوچک زاده، نماینده مجلس دوازدهم که در هفته جاری در جلسه علنی فریاد زد «راضی نیستم یک قِران از مالیات من قبل از آنکه خرج غزه شود خرج لس آنجلسیهای پفیوز شود» و سخنانش با بازتاب زیادی در رسانهها رو به رو شد و حتی گفته اش منشا راه اندازی کمپینی مجازی مبنی بر «راضی نیستم» شده است، شاید یکی از عجیبترین نمایندگان مخالف برجام و چهرههای اصولگرا باشد که سرمنشا بروز و ظهورش به لیست آبادگران باز میگردد؛ به مردانی که قرار بود شمایل پارلمانی محمود احمدی نژاد باشند.
او با آبادگران به مجلس هفتم آمد و در مجلس هشتم و نهم ذیل جبهه پایداری فعالیت میکرد. اگرچه در ابتدای دهه ۹۰ همراه با حمید رسایی از این شورای مرکزی جبهه پایداری و سپس در مجلس نهم از این تشکل به صورت کامل جدا شد. او خود در گفت و گویی در سال ۱۳۹۳ با خبرگزاری مجلس مدعی شده بود که «هفت، هشت ماهی از مجلس نهم گذشته بود که از جبهه پایداری جدا شدم، جداییام از جبهه پایداری دلیل شخصی و خصوصی دارد و هیچ ربطی به ذائقه سیاسی پایداری ندارد».
علی رغم این ادعا، اما زهره طبیب زاده نوری، عضو جبهه پایداری در سال ۱۳۹۱ در گفت و گویی با ساید فرادید علت جدایی کوچک زاده و رسایی را از جبهه پایداری، این گونه توصیف کرده بود: «آقای رسایی بدلیل اینکه مواضع آزادانه و مستقل از جبهه داشته باشد از شورای مرکزی کناره گیری کرد؛ چراکه کسی که عضو شورای مرکزی است باید در موضع گیریهایش مقید به کار تشکیلاتی باشد. آقای کوچک زاده نیز موقعیتی مشابهه آقای رسایی دارد.»
مهدی کوچک زاده متولد سال ۱۳۳۷ در تهران است، دکتری کشاورزی دارد و استاد دانشگاه تربیت مدرس است. حدود ۱۰ سال پیش و در زمان نمایندگی در کجلس هشتم خود را از خوانندگان روزنامههای ایران (به عنوان مطرحکننده نظرات دولت) شرق (به عنوان مطرحکننده سخن مخالفان نظام و انقلاب) و کیهان (به خاطر اطلاع از نظرات حسین شریعتمداری) معرفی کرده بود. او در گفت و گویی در آن زمان با پایگاه خبری جمهوریت تاکید کرده بود که مطالب روزنامهها و سایتهایی را که با سیاست آنها موافق نیست به این دلیل که مطلع باشد چه نقشهای برای نظام و ارزشهای برآمده از خون شهدا دارند، میخواند.
اما کوچکزاده، ومیثم مظفر، فرزند حسین مظفر، وزیر آموزش و پروش دولت اول خاتمی است که به عنوان اصولگرا به مجلس هفتم و مجلس نهم راه یافت و نماینده احمدینژاد در شورای نظارت بر صداوسیما بود. میثم مظفرمیثم مظفر، در مهر ۱۳۹۱ با حکم محمدباقر قالیباف به ریاست سازمان تاکسیرانی شهر تهران منصوب شد و قبل از این سمت رئیس دفتر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بود.
کوچک زاده سالها از حامیان اصلی محمود احمدی نژاد بود. دوران حمایت او از احمدی نژاد البته طولانیتر از دیگر اصولگرایان بود، اما حتی کوچک زاده هم در سال ۱۳۹۶ بعد از ثبت نام احمدی نژاد در انتخابات از او اعلام برائت کرد و در برگکه دست نویسی که تان زمان در رسانهها منتشر شد نوشت: «حجت من در تمام سالهایی که در برابر سیل تهمتها و توهینها از سوی فتنه گران نابکار و حسودان بدسگال از شما دفاع کردم، این باور بود که شما را به اسلام ناب محمدی، اسلام پا برهنگان و مستضعفان پای بند میدانستم و شما را سرباز این جبهه میانگاشتم ولی با حرکت امروزتان برخلاف صلاحدید امام محرومان و مستضعفان و مجاهدان (ثبت نام برای انتخابات ریاست جمهوری) این باور شکسته شد. شما به اندازه تمام ظلمهایی که دیدید، ظلم کردید!»
او اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ نیز در برنامه دست خط از دلیل اختلافش با احمدینژاد صحبت کرد و گفت: «من برای او نوشتم نمیفهمم داری چه کار میکنی. این طبیعی بود که وقتی میخواست در انتخابات ثبت نام کند حداقل باید به من میگفت. بعد از ثبت نام گفتم یعنی اینقدر ما غریبهایم! پس تو راه خودت را برو، من راه خودم»
کوچک زاده ید طولایی در درگیری با اهالی رسانههای اصلاح طلب دارد. بر اساس گزارشی که در صراط نیوز در اردیبهشت سال ۱۳۹۱ به نقل از عصرایران منتشر شده است، خبرنگار هفته نامه آسمان در آن زمان، در نمازخانه مجلس شورای اسلامی، به سراغ مهدی کوچک زاده - عضو جبهه پایداری - میرود و از او میخواهد وقتی برای مصاحبه اختصاص دهد.
کوچک زاده در پاسخ میگوید که هفته نامه آسمان را نمیشناسد و خبرنگار یک نسخه از نشریه را برای بررسی به کوچک زاده میدهد. دقایقی بعد، این خبرنگار برای پرسیدن نتیجه سراغ کوچک زاده را میگیرد و او را در رستوران مجلس مییابد تا در حد یک کلمه که "آیا حاضر است در فرصتی دیگر با این نشریه گفتوگو کند؟ "، از او جواب مثبت یا منفی بگیرد و بازگردد.
به روایت شاهدان عینی که در رستوران مجلس حضور داشتند، کوچک زاده از خبرنگار میپرسد که "آسمان" متعلق به کیست؟ و خبرنگار جواب میدهد که محمد قوچانی - روزنامه نگار اصلاح طلب - آن را اداره میکند. در این لحظه، کوچک زاده شروع به پرخاشگری میکند و حرفهای رکیکی را درباره قوچانی به کار میبرد و نسبت به او فحاشی و خبرنگار را تهدید میکند که از مجلس بیرونش خواهد کرد. خبرنگار هم در برابر او کم نمیآورد و میگوید: اگر شما "بیرون بنداز" بودید، سعید مرتضوی را از دولت بیرون میانداختید.
با این سخن خبرنگار، کوچک زاده از جایش بر میخیزد و در حالی که فریاد میکشید قوچانی از سگ مرتضوی هم کمتر است و [..]، با خبرنگار گلاویز شده و از وسط رستوران تا دم در، ضمن درگیری، او را با خشونت هل میدهد.
کوچک زاده چند روز بعد خبرنگاران و رسانههایی که خبر این درگیری را منتشر کرده بودند، شارلاتان، فاسد دورغ پرداز و هتاک خواند.
این تنها ماجرای درگیری کوچک زاده در سالهای دهه ۹۰ با اهالی رسانه نیست. او در ماجراهای مختلف و درگیریهای حضوری یا تلفنی با آنها بعضا از الفاظی همچون «هرزه نگار، نفوذی، زنازاده» استفاده کرده است.
مهدی کوچک زاده در تمامی دو دوره هشتم و نهم که حضور او در مجلس همزمان با حضور علی مطهری به عنوان نماینده و علی لاریجانی به عنوان رییس مجلس بود یک طرف درگیری با این دو چهره بود. تعداد دفعاتی که تریبون کوچک زاده باز شد و تذکرش در داخل و یا خارج از دستور به علی لاریجانی، مبنای درگیری لفظی با او شد از حساب و کتاب خارج است.
یکی از معروفترین ماجراهای بین علی مطهری و مهدی کوچک زاده، اما به یک درگیری لفظی بین این دو نماینده باز میگردد. کوچک زاده بارها در گفتوگوهای خود در آن زمان انتقاد میکرد که علی مطهری او را «پفیوز» خطاب کرده، اما رییس مجلس واکنشی نشان نداده است.
روایت علی مطهری از این درگیری که در سال ۱۳۹۸ ان را بیان کرده، اما چیز دیگری است: «اتفاقی که در رابطه با آقای کوچک زاده در مجلس هشتم رخ داد موضوع این طور بود که یک طرح دوفوریتی ظاهراً برخی از دوستان در رابطه با دانشگاه آزاد مطرح کرده بودند و آقای حسینیان درباره ضرورت این طرح توضیح میداد و میگفت برای این که وحدت اصولگرایان حفظ بشود، ما این طرح را آوردیم. بنده در مخالفت با این طرح صحبت کردم و گفتم ضرورتی ندارد و نیازی نیست، و تفرقهای میان اصولگرایان نیست اگر هم باشد عاملان خود شما هستید. در میان صحبتهای من آقای کوچک زاده سر و صدا میکرد بنده گفتم از آقای «کوچک اف» تقاضا میکنم سر و صدا نکند، ما در یک دورهای با آقای کوچک زاده همکلاس بودیم و اسم ایشان آنجا کوچک اف بود و من طبق عادتی که داشتم وی را اینگونه صدا زدم، اینجا آقای کوچک زاده عصبانی شد و جاسوزنی را یا خودش یا شخص دیگری پرتاب کرد و سوزنها پخش شد. من در همان جای خودم نشسته بودم و داشتم صحبت میکردم که آقای کوچک زاده طوری که میخواهد یقه بنده را بگیرد به سمت بنده آمد و من عقب رفتم و گفتم بنشین!، بتمرگ، پفیوز، ولیکن در مجلس کسی این را نشنید حتی بغل دستی من هم نشنید. این صدا از رادیو خیلی آرام شنیده شد ولی بعد از ظهر خبرگزاری فارس و رجانیوز طوری مطرح کردند که انگار من پشت تریبون اصلی مجلس این کلمه را فریاد زدم. بعد از آن من رفتم و کتاب لغت را نگاه کردم و دیدم پفیوز در لغت نامه دهخدا معنای مختلفی دارد مانند سست و تنبل و یکی از معانی هم بی غیرت است و بعد گفتم منظور من همان سست و تنبل بود. آنجا هم روبوسی کردیم و مسئله تمام شد»
کوچک زاده از اصلیترین منتقدان برجام و مذاکره با آمریکا است. دیالوگ معروفی بین او و علی لاریجانی در سال ۱۳۹۴ رد و بدل شد، در زمان بررسی مصوبه کمیسیون ویژه برجام باعنوان گزارش کمیسیون ویژه از برجام در صحن علنی، علی لاریجانی بدون در نظر گرفتن زمانی برای بیان مخالفتها و موافقتها تصمیم به رای گیری از گزارش کرد.
کوچکزاده به این موضوع اعتراض داشت و در جمع خبرنگاران اعلام کرد که دیشب آقای لاریجانی پیش وی آمده و گفته کشور تصمیم گرفته طرح باید تصویب شود. کوچکزاده ادامه داد: بنده به آقای لاریجانی گفتم کشور چه مرجع جدیدی است؟ که لاریجانی گفت: «همان که خودت میدانی».
کوچکزاده همچنین به محمدرضا باهنر و توصیه وی اشاره کرد و گفت: آقای باهنر هم نزد من آمد و گفت: دیشب آقایان لاریجانی٬ حجازی و شمخانی جلسه داشتند و تصمیم گرفته شد این طرح تصویب شود. اودر واکنش به این مسئله در جمع خبرنگاران با فریاد میگفت که همه بدانند این طرح٬ طرح مجلس نیست و طرح لاریجانی و شمخانی و حجازی است.
کوچک زاده از سرسختترین چهرههای منتقاد دولت یازدهم و دوازدهم به خصوص شخص رییس جمهور وقت و وزیر امور خارجه او بود.
او در تاریخ ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ پیش از طرح استیضاح وزیرعلوم وقت- رضا فرجی دانا- با نوشتن شبنامهای علیه حسن روحانی مدرک دکترای او را در زمان نمایندگی وی در مجلس جعلی خواند و گفت: او در مدت نمایندگیاش مدرک دکترا نداشته است. در همین راستا مدارکی دال بر این مدعا به استناد آرشیو اسناد مجلس تجمیع نموده و در اختیار نمایندگان قرار داد.
او در توضیح این موضوع بعدها تاکید کرد که به کار بردن لفظ شبنامه برای مطلبی که توزیع شده است بیاخلاقی بوده، زیرا در شبنامه نام نویسنده و توزیعکننده مشخص نیست، ولی وی برای توزیع این مطالب از هیئت رئیسهٔ مجلس شورای اسلامی مجوز گرفته است
ظریف نیز برای کوچک زاده در زمره چهرههایی بود که همواره به او انتقاد داشت. در خرداد ۱۳۹۴ او در مشاجرهای با محمدجواد ظریف در جلسه علنی مجلس او را خائن خواند. بر اساس فیلمی که سایت تابناک از این درگیری در همان زمان منتشر کرد، در ابتدای فیلم صدای کوچک زاده شنیده میشود که از سیاستهای دولت در مسائل منطقهای انتقاد میکند و خطاب به ظریف میگوید که "کارهای شما" میتواند وحدت را در کشور به هم بریزد. ظریف از کوچک زاده میپرسد «من دارم وحدت را به هم میزنم یا کسانی که به من میگویند خائن؟». کوچک زاده پاسخ میدهد: «کسی که به شما میگوید من با مذاکره زیر سایه تهدید موافق نیستم، او به شما میگوید خائن. من از زبان او میگویم خائن». در اینجا صدای ظریف شنیده میشود که میگوید «شما بی جا میکنید که از زبان او حرف میزنید" و با فریاد ادامه میدهد: "او خودش زبان بُرّای این نظام است».
معاونین ظریف نیز در شبکههای اجتماعی از نیش و کنایههای کوچگ زاده در امان نبودند. وی چندی پیش با ورود به صفحه اینستاگرام عباس عراقچی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه زیر پست عباس عراقچی کامنت «شهدای حرم هم فرزندان زیبایی دارند. بسیار دوست داشتنیتر از فرزندان بزرگ شده با دلارهای وزارت خارجه!» قرار داد.
حالا دوباره کوچک زاده ساز غرب ستیزی خود را اینبار در دولت مسعود پزشکیان و با بهانه اظهارات عبدالعلی زاده کوک کرده است. این که او میتواند در میان جلسه علنی خارج از دستور تذکر بدهد و با سرو صدا برای دولت خط و نشان بکشد، داستان تازهای نیست. او تجربه این کارها را به خوبی در مجلس نهم دارد.
برای او سیاست خارجی در سالهای ابتدایی دهه ۶۰ باقی مانده است. شاید به زبان از احمدی نژاد اعلام برائت کند از ژست غرب ستیزی احمدی نژاد در دهه ۸۰ را دوست دارد و سعی میکند بر همان خط حرکت کند. کوچک زاده در حال تگرار الگوی خود در دهه ۹۰، در مجلس دوازدهم است؛ همان صداها و همان رفتارها. مردی با دایره لغات عجیب که تصمیم گرفته همیشه عصبانی باشد.