رویداد ۲۴ | خدیجه غبیشاوی: الحره در گزارشی به موضوع عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو پس از توافق آتش بس میان دولت نتانیاهو و دولت حماس پرداخته و مینویسد: جنگ میان اسرائیل و حماس از هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ آغاز شد و منجر به کشته شدن ۴۶ هزار و ۶۴۵ نفر در نواز غزه شد. در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ نیروهای مسلح حماس با یورش به سرزمینهای اشغالی، بیش از یک هزار و ۲۱۰ نفر را کشته و ۲۵۱ نفر را به گروگان گرفتند. از این تعداد گروگان، ۹۴ نفر همچنان در نواز غزه نگهداری میشوند و ۳۴ نفر دیگر کشته و یا به مرگ طبیعی جان خود را از دست دادند.
جنگ غزه زمانی آغاز شد که واشنگتن در تلاش جدی برای نزدیکتر کردن نقطه نظرات میان عربستان و اسرائیل با هدف عادی سازی روابط میان آنها بود. بنابراین، به گفته ناظران، دستیابی به توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس میتواند به معنای باز کردن دری برای یک «حل و فصل نهایی» برای جنگ باشد که تلاشها برای نزدیک کردن اسرائیل و عربستان سعودی را احیا کند.
این نزدیکی احتمالی که در مرکز تلاشهای دولت جو بایدن در آمریکا قرار دارد، در ادامه تلاشهای دولت سابق آمریکا به ریاست جمهوری دونالد ترامپ است که در سال ۲۰۲۰ اقدام به عادی سازی روابط میان اسرائیل و چهار کشور عربی شامل امارات، مغرب، بحرین و سودان، در قالب پیمان ابراهیم، کرد.
در همین رابطه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه ادعا کرد که توافق عادی سازی روابط میان اسرائیل و عربستان که وی درباره آن مذاکره کرد، اما به نتیجه نرسید، بهترین راه برای ارتقای صلح بین اسرائیلیها و فلسطینیها است. وی همچنین گفت که امکان عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی نشان دهنده بهترین فرصت برای دستیابی به هدف طولانی مدت ادغام بیشتر اسرائیل در منطقه است.
در همین رابطه، عبدالله الرفاعی، تحلیلگر سعودی، با اشاره به موافقت رهبری کشورش با دستیابی به توافقی در غزه که خونریزی را متوقف و گروگانها را آزاد میکند، گفت: ریاض از هر راه حلی که به صلح و آرامش ختم شود، حمایت میکند. الرفاعی تاکید کرد که توافق مورد انتظار «باید معنادار باشد و نتیجه فشارها یا منافع استراتژیک فوری نباشد.»
الرفاعی در پاسخ به سوال الحره در مورد اینکه آیا این احتمال وجود دارد که توافق آتش بس در غزه به بازگشت به مسیر نزدیکی اسرائیل و عربستان سعودی منجر شود نیز گفت که روابط کشورش بر اساس خصومت مطلق با هیچ کشوری نیست. چه ایران چه اسرائیل.
عکیفا الدار، تحلیلگر اسرائیلی نیز در گفتوگو با الحره به این موضوع واکنش نشان داده و با فرصت بزرگ خواندن این موقعیت، میگوید: ترامپ برای اجرایی کردن نزدیکی تاریخی میان عربستان و اسرائیل، جاه طلبی بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه ترامپ آرزوی دریافت جایزه نوبل صلح را دارد، گفت: ترامپ همه تلاشش را برای تحقق این عادی سازی انجام خواهد داد. دار همچنین یادآور شد که رغبت ترامپ برای بازگشت به تلاشها برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و عربستان در پس عجله وی برای یافتن راه حل در خصوص جنگ غزه، نهفته است.
از سوی دیگر، الرفاعی، یادآور شد که اجرای شروط ریاض برای عادیسازی روابط عربستان با اسرائیل ضرورت دارد که مهمترین آنها برپایی دولت فلسطین است. سپتامبر گذشته، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی تاکید کرد که ریاض روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد مگر اینکه یک کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شرقی ایجاد شود.