رویداد۲۴ | سیما صابری: از ابتدای همهگیری، اطلاعات زیادی درباره ویروس کووید-۱۹ و تأثیرات آن به دست آوردهایم. واکنش افراد به این عفونت میتواند متفاوت و گاهی عجیب باشد. برخی ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند، حال آنکه برخی دیگر ممکن است بیماری شدید را تجربه کنند.
هنوز موارد زیادی برای یادگیری وجود دارد، از جمله اینکه آیا ارتباطی میان ویروس و علائم چشمی وجود دارد یا خیر. تشخیص اینکه آیا علائم خاصی مستقیماً ناشی از عفونت کووید-۱۹ هستند یا عوامل دیگری در کار است، میتواند چالشبرانگیز باشد.
لازمه به ذکر است که مؤسسه چشم پزشکی ترولسن دانشگاه نبراسکا، تحقیقات زیادی را برای یافتن تأثیرات کوتاهمدت و بلندمدت ویروس کرونا بر سلامت چشم انجام داده است.
بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-۱۹) در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان گزارش شد و به یک مشکل همهگیر در سراسر جهان تبدیل شد. تاکنون شواهد موجود درباره انتقال ویروس SARS-CoV-۲ از طریق چشم و علائم شایع آن بررسی شده است و براساس یکی از تحقیقات موجود بین ۷ درصد تا ۶۹.۴ درصد از بیماران پس از ابتلا به کرونا حداقل یک علامت چشمی را تجربه کردهاند.
علائم چشمی میتوانند شامل التهاب چشم، افزایش ترشحات، خارش چشم، احساس وجود جسم خارجی، اشکریزی (اپیفورا)، خشکی چشم، قرمزی چشم، هیپرمی و تورم (کیموز) باشند. ذرات ویروس SARS-CoV-۲ در اشک و بافت چشم نیز شناسایی شدهاند. بنابراین، انتقال ویروس COVID-۱۹ از طریق چشم امکانپذیر است.
براساس این تحقیق، استفاده از محافظ چشم برای جلوگیری از درگیر شدن چشم با کرونا ضروری است، چرا که عینکهای شخصی و لنزهای تماسی نمیتوانند در برابر ویروس CO کرونا محافظت کافی داشته باشند.
اصطلاح کرونای چشمی که مردم درباره علائم چشمی جستوجو میکنند، در اینترنت رایج شده است. اگرچه همچنان در حال یادگیری چگونگی تأثیر ویروس بر چشمها هستیم، اما میدانیم که برخی افراد دچار التهاب میشوند که میتواند مشکلات خفیف تا شدید در نقاط مختلف بدن ایجاد کند.
دکتر استیون یه، چشمپزشک دانشگاه نبراسکا، میگوید: «گروه تحقیقاتی ما ویروس را در لایه اشکی چشم پیدا کرده است. این موضوع گاهی منجر به التهاب (کنژنکتیویت)، التهاب غشای شفاف سطح چشم میشود. در بیشتر موارد، علائم چشمی با علائم سیستماتیک کووید، از جمله سرفه، تب و خستگی که از ویژگیهای اصلی این بیماری تنفسی هستند، همراه است.»
هنگامی که چشمها در معرض ویروس قرار میگیرند، فرد ممکن است علائم کنژنکتیویت را تجربه کند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-اشکریزی
-قرمزی
-تورم
-تحریک یا درد
-خارش
-ترشح
لازم به ذکر است که اگرچه علائم چشمی در موارد مثبت کووید-۱۹ گزارش شدهاند، اما علاوه بر علائم چشمی، علائم دیگری را نیز بروز میدهند. اگرچه التهاب چشم به عنوان یکی از علائم شایع چشمی شناخته شده است، اما در درصد کمی از افراد دارای بیماری کرونا رخ میدهد. تحقیقات نشان میدهد که این علائم ممکن است در افرادی که موارد شدید کووید-۱۹ را تجربه میکنند، بیشتر دیده شود.
بیشتر بخوانید: بیماری HMPV چیست؟| درمان، علائم و تأثیرات آن بر کودکان و بزرگسالان
دکتر استیون یه میگوید: «اگرچه تعداد موارد کووید بهبود یافته است، اما همچنان هوشیاری و اقدامات احتیاطی برای محافظت از سلامت در برابر کووید و ویروسهای دیگری مانند آنفولانزا ضروری است.»
اگر دچار درد چشم، قرمزی شدید یا کاهش دید هستید، به چشم پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است نشاندهنده عفونت ویروسی یا مشکلات دیگری باشند که به درمان نیاز دارند.
چشمپزشک شما معاینه کامل چشم شامل بررسی بینایی، استفاده از میکروسکوپ اسلیت لامپ و معاینه شبکیه انجام خواهد داد. اگر تست کووید مثبت شده و علائم چشمی مانند تورم یا قرمزی دارید، از کمپرس سرد استفاده کنید، دستان خود را مرتب بشویید و از تماس یا مالیدن چشم خودداری کنید.
تأثیر کووید-۱۹ طولانیمدت و پیامدهای آن همچنان در حال بررسی است. تحقیقات از جمله در اوماها ادامه دارد. تیم تحقیقاتی مؤسسه چشم ترولسن در حال مطالعه تأثیرات بلندمدت کووید-۱۹ بر چشمها است. همچنین، مؤسسه ملی بهداشت آمریکا مطالعاتی را درباره کووید طولانیمدت و تأثیرات آن بر سیستمهای مختلف بدن، از جمله چشم، تأمین مالی میکند.