رویداد۲۴ | مازیار وکیلی: ثریا قاسمی یکی از معدود بازیگران قدیمی سینمای ایران است که در سن ۸۴ سالگی هم حضور پررنگی در عرصه بازیگری دارد. قاسمی دختر ستاره مشهور سینمای ایران حمیده خیرآبادی در سال ۱۳۱۹ در تهران متولد شد او کارش را با گویندگی در رادیو آغاز کرد و بلافاصله به فعالیت در تئاتر و دوبله در فیلمهای خارجی پرداخت. با حضور در آرامش در حضور دیگران ناصر تقوایی کار در سینما را آغاز کرد. بازی قدرتمند ثریا قاسمی در نقش یک زن ساده و شهرستانی باعث شد نام او در محافل سینمایی بر سر زبانها بیاُفتد. او پیش از بازی در فیلم تقوایی در سریال پیوند نصرت کریمی هم بازی کرده بود. اما ترجیح داد در سالهای پیش از انقلاب به فعالیت خود در رادیو و تئاتر ادامه دهد. اما در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ثریا قاسمی تبدیل به یکی از مهمترین بازیگران سینما و تلویزیون ایران شد و نقشهای مختلفی در آثار کارگردانان بزرگ سینمای ایران بازی کرد. به بهانه درخشش مجدد این بازیگر بزرگ سینمای ایران در سریال سوجان نگاهی انداختهایم به نقشهای مهم این بازیگر قدرتمند.
آرامش در حضور دیگران یکی از بهترین فیلمهای سینمای روشنفکری ایران است.. فیلمی که حملهای تند و تیز به مدرنیته وارداتی و آمرانه محمدرضا شاه پهلوی انجام میداد و همین موضوع باعث توقیف فیلم و اکران آن پس از چهار سال شد. ثریا قاسمی در این فیلم نقش یک دختر شهرستانی و ساده را بازی میکند که به عقد یک سرهنگ بازنشسته و بیمار در میآید. حضور این زن در تهران و تضاد شخصیتی او با دختران مدرن و امروزی سرهنگ یکی از محورهای اصلی داستان فیلم آرامش در حضور دیگران را تشکیل میدهد. بازی درخشان قاسمی در نقش این دختر شهرستانی بهترین شروع ممکن برای این بازیگر توانا بود، درخششی که به دلیل توقیف فیلم دیده نشد و باعث شد قاسمی بازیگری را تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی کنار بگذارد.
در پناه تو یکی از سریالهای دوران ساز تاریخ تلویزیون ایران در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود. سریالی که برای اولین بار به ماجرای عشق میان نسل جوان پرداخت و همین موضوع باعث شد اسیر ممیزی شود و ۴۰۰ صفحه از فیلمنامه و چندین شخصیت این سریال به طور کامل در زمان پخش حذف شوند. با تمام این حذفیات در پناه تو تبدیل به سریالی شد که خیابانهای تهران را خلوت کرد و مردم با اشتیاق به تماشای آن نشستند. قاسمی در این سریال نقش مادر نگران محمد منصوری را بازی کرد. نقشی که بسیار مشهور شد و تکیه کلامهای این مادر نگران ورد زبان مردم کوچه و بازار شد. میان بازیگران پرتعداد این سریال بازی ثریا قاسمی بسیار به چشم آمد و او را تبدیل به یکی از مهمترین بازیگران سینما و تلویزیون ایران در دهه هفتاد کرد.
شام آخر یکی از جنجالیترین ساختههای فریدون جیرانی است که داستان عشق نامتعارف یک دانشجو جوان بنام مانی معترف به اُستاد میان سال خود میهن مشرقی را تعریف میکند. ثریا قاسمی در این فیلم نقش آفاق ندیمه میهن را بازی میکند. پیرزنی مهربان و جذاب که همیشه نگران آفاق است، سیگاری در دستانش دارد و داستان ملتهب فیلم توسط او روایت میشود. ثریا قاسمی در این فیلم نشان داد که نقش مادر مهربان و دلسوز فیلمهای قبلی را میتواند در قالب تازهای بازی کند و با افزودن کمی چاشنی طنز به نقش شخصیت متفاوتی خلق نماید که برای تماشاگر ایرانی جالب توجه باشد.
شب دهم یکی از سریالهای ماندگار صدا و سیما است که در نوروز ۱۳۸۱ از تلویزیون پخش شد. هم زمانی ماه محرم با عید نوروز باعث شد که صدا و سیما پیشنهاد ساخت این سریال متفاوت را به حسن فتحی بدهد و حسن فتحی هم با روایت یک داستان تاریخی از اواخر حکومت رضا خان سریال جذابی ساخت که به مذاق تماشاگر ایرانی خوش آمد. سریال داستان پسر جوان لاتی بنام حیدر را روایت میکند که طی یک حادثهای عاشق دختری شازده از نوادگان شاهزادگان قجری بنام فخرالزمان میشود. شرط فخرالزمان برای ازدواج با حیدر اجرای ده شب تعزیه در دوران ممنوعیت اجرای این نمایش است. شرطی که حیدر آن را میپذیرد و این سرآغاز ماجراهای سریال است. ثریا قاسمی در این سریال نقش مادر حیدر را بازی میکند و نشان میدهد درک بسیار درستی از نقشهای تاریخی دارد و میتواند نقش یک زن سنتی ایرانی را با قدرت و به درخشانترین شکل ممکن بازی کند.
دختر شیرینی فروش جز آثار ماندگار زوج دوست داشتنی ایرج طهماسب و حمید جبلی نیست. اما از آن فیلمهایی بود که به خاطر داستان ساده و عامه پسند و بازی متفاوت حمید جبلی و ثریا قاسمی مورد توجه مردم قرار گرفت و فروش بالایی در گیشه داشت. فیلم داستان زوج میان سالی بنام نیلوفر و سعید را روایت میکند که بیست سال است عاشق یک دیگر هستند، اما به واسطه مخالفت خانوادهها هنوز نتوانستهاند با یکدیگر ازدواج کنند. ثریا قاسمی در این فیلم نقش خانم رستمی مادر نیلوفر را بازی میکند و نشان میدهد حس طنز قدرتمندی دارد که با استفاده از آن میتواند تماشاگر را بخنداند و یکی از عوامل اصلی فروش دختر شیرینی فروش باشد.
تا قبل از بازی در ویلاییها ثریا قاسمی مدتها بود که نقش ماندگاری را در سینمای ایران بازی نکرده بود. بازی در نقش عزیز ویلاییها نه تنها سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره فجر را برای قاسمی به ارمغان آورد بلکه توانست یک بار دیگر نام او را به عنوان بازیگری که توانایی بازی در هر نقشی را دارد سر زبانها بی اندازد. حضور قاسمی در نقش مادر یک رزمنده که با عروس خود بر سر ماندن و رفتن در جبهههای جنگ کشمکش دارد انقدر جذاب بود که توجه هیئت داوران و مردم توامان جلب کند و این بازیگر کهنه کار سینمای ایران را تبدیل به بهترین بازیگر سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر نماید.
سوجان یکی از آخرین سریالهای تلویزیونی صدا و سیما است که مورد استقبال مردم قرار گرفته و توانسته مردم را بعد از مدتها با تلویزیون آشتی دهد. این سریال داستان دختری بنام سوجان را در بطن حوادث سیاسی و اجتماعی گیلان معاصر روایت میکند. حضور گرم و تاثیرگذار ثریا قاسمی در نقش مادربزرگ سوجان نشان میدهد که قاسمی از آن استعدادهای بکر سینمای ایران است که حتی در هشتاد و سه سالگی هم مانند ایام جوانی حضوری درخشان دارد و میتواند چنان بازی جذابی ارائه کند که تماشاگر از تماشای او شگفت زده شود.