رویداد۲۴- نهمین نشست خبری رییس جمهور با رسانههای گروهی در حالی در سالگرد برجام برگزار شد که این نشست خبری از برخی جهات با گفتوگوی تلویزیونی اخیر رییسجمهور تفاوتهای معناداری داشت.
دکتر روحانی در این نشست خبری به مهمترین دستاوردهای برجام پرداخت و برجام را یک دستآورد ملی معرفی کرد که با تصمیم کلی نظام به سرانجام رسیده است.
آقای روحانی در این نشست خبری عنوان کرد:«اگر برجام اجرا نمیشد، تحریمها به حالت قبلی باقی میماند و تصاعدی پیشرفت نمیکرد درآمد نفتی امسال ما به حدود ۳۳ هزار میلیارد تومان میرسید اما با اجرای برجام تا پایان این سال درآمد نفتی ما حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود و اگر این پول را نداشتیم حقوق اقشار مختلف جامعه را از کجا باید تامین میکردیم؟».
این سخنان روحانی در سالگرد برجام در حالی عنوان میشود که به نظر میرسد دولت برای برجام برنامهریزی کرده بود اما هیچ برنامه مدونی برای پس از برجام نداشت.
از سوی دیگر تیم رسانهای دولت نتوانست به خوبی دوران پسا برجام را به نام دولت مصادره کند و مخالفان برجام به شکلهای مختلف برجام را به ضد برجام تبدیل کردند. شاید مهمترین مسأله برجام چگونگی توجیه دستاوردهای آن برای مردم بود که دولت از عهده این کار برنیامد.
دولت حسن روحانی باید وقت و انرژی بیشتری برای تشریح و تببین دستاوردهای برجام میگذاشت که این اتفاق به جز گفتوگوهای مستقیم رییس جمهور با مردم در دیگر اعضای دولت مشاهده نشد.
نکته دیگر اینکه برجام نشان داد که حرکت دولت در سیاست خارجی و داخلی متوازن نیست و یک طرف با قدرت بیشتر و در طرف دیگر انرژی کمتری صرف میشود.
با این وجود برجام مهمترین دستاورد دولت حسن روحانی و بلکه یکی از مهمترین دستاوردهای تاریخ دیپلماسی جمهوری اسلامی است.
از سوی دیگر نشست خبری رییس جمهوری دارای نکات ظریف و مهم دیگری نیز بود. شاید مهمترین نکات نشست خبری رییس جمهور موضع وی در مقابل منع رییس دولت اصلاحات برای حضور در تشییع آیت الله هاشمی،اعلام کاندیداتوری خود برای انتخابات آینده و البته مسأله رفع حصر بود.
مسائل مهم و قابل توجهی که روحانی از پاسخ صریح به آنها طفره رفت. رویکردی که وی در سه سال و چند ماه گذشته به شکلهای مختلف در پیش گرفته و علیرغم شعارهایی که در دوران کازار انتخاباتی خود در این زمینه مطرح میکرد از پاسخ به آن طرفه میرود.
بدون شک حسن روحانی که برآمده از گفتمان اصلاحطلبی است باید روزی در پیشگاه هواداران جریان اصلاحات که از وی در انتخابات حمایت کردند به دلیل مسائلی مانند عدم تلاش کافی برای برطرف کردن ممنوع التصویری رییس دولت اصلاحات و همچنین رفع حصر پاسخگو باشد.
از سوی دیگر وی همچنان حضور خود در انتخابات آینده را به صورت رسمی اعلام نمیکند تا برخی شایعات مانند دلچرکین بودن وی از برخی هجمهها و مخالفتها به قوت خود باقی بماند. این در حالی است که ممکن است روحانی اعلام حضور خود در انتخابات را به زمانی موکول کرده باشد که بتواند آرایش سیاسی رقیب خود را رصد و تحلیل و ارزیابی کند.
نکته دیگری که در نشست خبری رییسجمهور وجود داشت کنایه معنادار رییس جمهور به صداوسیما بود که عنوان کرد: «صدا و سیما تلاش می کند سخنان من را خلاصه کند که آن را ناقص می کند».
حسن روحانی که سابقه انتقادات جدی به صداوسیما را در دوران مبارزات انتخابات خود دارد این بار نیز رفتار صداوسیما را در برابر جهتگیری خاصی که انجام میدهد گوشزد کرد.
روحانی در مبارزات انتخابات یک بار رسانه ملی را به رسانه میلی تعبیر کرد و بار دیگر در گفتوگوی ویژه خبری خطاب به مجری برنامه عنوان کرد برای من آنچه در گوشی به شما میگویند دارای اهمیت نیست.
از نکات بارز دیگر نشست خبری رییس جمهور اشاره وی به کسانی بود که نمیتوانند دستاوردهای برجام را ببینند و همچنین کسانی بود که با خرید هواپیماهای جدید مخالف هستند.
روحانی خطاب به گروه نخست عنوان کرد که این افراد برای دیدن دستاوردهای برجام عینک بزنند و خطاب به دسته دوم عنوان کرد کسانی که با خرید هواپیماهای جدید مخالف هستند سوار هواپیماهای کهنه شوند.
به نظر میرسد رویکرد روحانی در نشست خبری نسبت به گفتوگوی تلویزیونی خود تغییر کرده و رییسجمهور برخی از مسائل را با کنایه به مخالفان دولت گوشزد میکرد.
این در حالی است که روحانی در گفتوگوی تلویزیونی خود با ملاحظه بیشتری سخن میگفت و اجازه نمیداد بهانه به دست مخالفان دولت بیفتد.
البته از این نکته نیز نباید غافل شویم که نشست خبری رییس جمهور به دلیل حضور رسانههای مختلف که دارای دیدگاههای مختلفی در زمینههای گوناگون هستند زمینه را برای رییسجمهور برای اظهارنظرهای جدیتر مهیا میکند.
این در حالی است که گفتوگوی زنده تلویزیونی به دلیل اینکه با مجریان خاص برگزار میشود فضا را برای اظهارنظرهای متنوع از رییسجمهور می گیرد.