صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 10
کد خبر: ۴۱۱۶۱
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۷ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۵

همه تجهیزات جهانی که آتش‌نشان‌های پلاسکو نداشتند!

آتش‌سوزی در ساختمان‌های بلند‌مرتبه یکی از دشوارترین حوادث شهری برای آتش‌نشان‌هاست که هر روز بیشتر می‌شود. ساختمان پلاسکو که اولین ساختمان مرتفع و مدرن ایران شناخته می‌شود در یک آتش‌سوزی با خاک یکسان شد اما کشورهای دیگر جهان چه تجهیزات و امکانات آتش‌نشانی برای مقابله با چنین حوادثی دارند؟
رویداد۲۴-آتش‌سوزی در ساختمان‌های بلند‌مرتبه یکی از دشوارترین حوادث شهری برای آتش‌نشان‌هاست که هر روز بیشتر می‌شود. ساختمان پلاسکو که اولین ساختمان مرتفع و مدرن ایران شناخته می‌شود در یک آتش‌سوزی با خاک یکسان شد اما کشورهای دیگر جهان چه تجهیزات و امکانات آتش‌نشانی برای مقابله با چنین حوادثی دارند؟

محسن سرخو، عضو شورای شهر تهران در يادداشتي اعلام كرده كه  شوراي شهر تهران بعد از حادثه خیابان جمهوری مصوبات متعددی را در مورد تامین تجهیزات مدرن و بالگرد برای سازمان آتش نشانی داشته است ، و بارها تذکر داده شده که در صورت وقوع آتش سوزی و حادثه در ساختمان های بلند مرتبه، تجهیزات آتش نشانی برای مهار آن کافی نیست. ولی متاسفانه تاکنون شهرداری تهران اقدام موثری در اجرای این مصوبات و تذکرات انجام نداده است.

آتش‌نشان‌هاي فداكار بدون داشتن تجهيزات كافي براي نجات مردم در ساختمان پلاسكو دل به آتش زدند و جانشان را فدا كردند. اما داشتن تجهيزاتي كه براي شهري مانند تهران از نان شب واجب تر است احتمالا مي‌توانست جان افراد زيادي و حتي ساختماني با نيم‌قرن قدمت را نجات دهد. تجهيزاتي كه در كشورهاي ديگر با داشتن ساختمان‌هاي مرتفع عادي است اما در كشور ما هنوز به امكانات لازم براي آتش‌نشان‌ها به عنوان يك موضوع تجملي نگاه مي‌شود!

بدون شك ايمن‌سازي ساختمان‌ها از جمله تجهيزات خودكار اطفاي حريق اولين قدم براي پيشگيري در مقابل آتش‌سوزي به ويژه در ساختمان‌هاي بلند‌مرتبه است اما تجهيزات مدرن آتش‌نشاني خود عامل ديگري در دشوار شدن عمليات اطفاي حريق است. تجهيزات قديمي و فرسوده در مهار آتش‌سوزي ساختمان‌هاي بلند مانند تلاش براي كندن تونل با قاشق است.

 

تجهيزات مهم آتش‌نشان‌ها

لباس‌ها و وسايل يك آتش‌نشان جان و امنيت او را تامين مي‌كند و به همين خاطر بايد بهترين جنس و كيفيت را داشته باشند. در صورتي كه تجهيزات مدرن و استاندارد براي يك آتش‌نشان خريداري شود ايمني او در عمليات بسيار بيشتر مي‌شود. علاوه بر اين سبك بودن تجهيزات مدرن باعث مي‌شود تا آتش‌نشان‌ها در فعاليت‌هاي سنگين خود دچار خستگي كمتري شده و با تنفس بهتر و امكان حركت سريع‌تر بتوانند بيشتر از جان خود حفاظت كنند.

 

بالگردهاي آتش‌نشاني

طي سالهاي اخير و با افزايش ساختمان‌هاي مرتفع و آسمانخراش‌ها استفاده از هلي‌كوپترهاي آتش‌نشاني هر روز فراگير‌تر مي‌شود. به عنوان نمونه ژاپن از چند سال قبل براي مقابله با آتش‌سوزي در برج‌ها از بالگردهاي یوروکوپتر ئی‌سی۲۲۵ سوپر پوما Eurocopter   EC225 Super Puma  استفاده مي‌كند. سازمان آتش‌نشاني ژاپن اين هليكوپترها ساخت ايرباس را به تجهيزات آتش‌نشاني  شركت  هوايي و فضايي Simplex مجهز كرده است كه تائيديه سازمان‌هاي استاندارد آمريكا و اتحاديه اروپا را دارد. اين هلي‌كوپتر توانايي حمل حداقل 7 آتش‌نشان را با تجهيزات كامل دارد و همچنين با استفاده از تجهيزات آتش‌نشاني اين شركت مي‌تواند از فاصله دور از كانون آتش و به صورت هوايي و با دقت بالا كانون آتش را هدف قرار دهد.بوم يا لوله 7.5 متري اين هليكوپتر كه قابليت حركت دارد مي‌تواند آب يا فوم را با فشار بالا در طبقات پمپاژ كند.

همچنين بالگردها اين چنيني مي‌توانند آتش‌نشانان را به پشت‌بام محل آتش‌سوزي برسانند تا اين افراد فداكار مجبور نباشند از راه‌پله‌ها يا آسانسورهاي خطرناك كه هر لحظه احتمال حادثه در آنها وجود دارد استفاده كنند.

 

تجهيزات جديد روباتيك

علاوه بر بالگردهاي آتش‌نشاني در تجهيزات جديد استفاده از روبات‌ها در آتش‌سوزي‌هاي مرتفع بسيار مرسوم و معمولي است. اين تجهيزات روباتيك در طبقات ايمن نصب مي‌شوند و مي‌توانند ضمن حركات لوله اطفاي حريق خود را به طبقات مرتفع كه امكان دسترسي به آنها بسيار مشكل است برسانند.

دوربين اين تجهيزان تصاوير با كيفيت بالا را براي آتش‌نشان‌ها ارسال مي‌كند و آنها مي‌توانند موقعيت و وضعيت آتش را بهتر تشخيص دهند. نمونه اين تجهيزات تجهيزاتي موسوم به Hero Pipe  است. اين تجهيزات روباتيك مي‌تواند 2400 ليتر آب يا فوم را در هر دقيقه از پنجره ساختمان‌هاي بلند بدون نياز به حضور آتش‌نشان‌ها در محل خطر پمپاژ كند.

پهپادهاي آتش‌نشان

فروردين ماه امسال سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اعلام كرد كه اين سازمان در حال بررسي به كارگيري پهپادهاي آتش‌نشان براي ارائه خدمات است اما در حادثه پلاسكو هم خبري از آنها به جز چند كوادكوپتر معمولي نبود. استفاده از "پهپاد آتش نشان" در بسیاری از کشورهای جهان  مرسوم است. استفاده از پهپادها در عملیات‌های امدادی چند سالی است که مورد توجه نهادهای مختلف امدادی در دنیا قرار گرفته است. تا پیش از این، استفاده از این پرنده‌ها در نهادهای نظامی برای جمع آوری اطلاعات و کاربردهای دیگر مرسوم بوده است؛ اما به مرور زمان با تجاری سازی این پرنده‌های بدون سرنشین استفاده از آن برای کاربردهای دیگر مورد توجه قرار گرفته است. امروزه شرکت‌های مختلفی به طراحی و فروش این پهپادها به نهادهای امدادی اقدام کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به شرکت‌های SkyFire و AtlantaDrone اشاره كرد.

پهپادهاي به كار گرفته شده در آتش‌نشاني نيويورك هر كدام 85 هزار دلار قيمت دارند كه به صورت ويژه براي ماموريت ‌هاي آتش‌نشاني طراحي شده‌اند. اين پهپادهاي با دوربين‌هاي حرارتي و مادون قرمز اطلاعات بسيار مهمي را حتي از ميان دود بسيار غليظ و شعله‌هاي آتش براي كنترل  و اطفاي حريق از بالا اارسال مي‌كنند تا آتش‌نشان‌ها به مناطق خطرناك وارد نشوند. برای مثال آتش سوزی که بر اثر نشت گاز سال 2014 در منهتن اتفاق افتاد نیروی آتش‌نشانی را به شدت دچار مشکل کرد اما رئیس عملیات با کمک گرفتن از یک پهپاد که در محل بود موفق شد حادثه را از بالا مدیریت کند.

جت‌پك براي آتش‌نشان‌هاي دوبي!

مقام‌هاي امارات سال 2015 براي مقابله با آتش‌سوزي در ساختمان‌هاي مرتفع براي سازمان آتشانشاني خود(مشهور به دفاع شهري در امارات) جت‌پك خريداري كرده‌اند. اين قرارداد با شركت هوايي مارتين به امضا رسيده و قرار است 20 جت‌پك تحويل نيروهاي آتش‌نشاني در دوبي شود.

جت‌پك در واقع يك وسيله پرواز شخصي است كه فرد مي‌تواند با آن بدون نياز به باند پرواز كند. جت‌پك‌هاي خريداري شده با تجهيزات آتش‌نشاني مي‌توانند آتش‌نشان‌ها را به ارتفاع 914 متري از سطح زمين برسانند. آتش‌نشان مي‌تواند با سرعت 74 كيلومتر بر ساعت پرواز كند.

نظرات شما