رویداد 24- درست نزدیک به 12 ساعت بعد از اجرایی شدن برجام و لغو تحریمهای ایران، خبری در خبرگزاریهای ایران و جهان منتشر شد که بیش از هر کسی برای کاربران ایرانی محصولات و سرویسهای آنلاین اهمیت داشت.
خبر حکایت از آن داشت که با لغو تحریمهای شرکتهای نرمافزاری، نام ایران نیز در فهرست کشورهایی قرار گرفت که از خدمات سطح اول شرکتهای گوگل، مایکروسافت و یاهو بهره میبرند.
شاید این تنها یک نام باشد، اما باید گفت شروعی جدید در خدمات دیجیتال و نرمافزاری در کشور محسوب میشود.
رفع محدودیتهایی که کاربران ایرانی در یک دهه اخیر بشدت با آن سر و کار داشتهاند و برای انجام سادهترین کارها و استفاده از پیش پا افتادهترین خدمات مجبور به استفاده از راههای در رو و میانبرهای غیرمتعارف بودهاند.
اما پرسشی که پیش میآید این است که این تغییر چه تاثیری بر کاربری ما ایرانیها دارد؟
من ایرانی هستم
90 درصد مواردی که کاربران ایرانی برای استفاده از سرویسهای اینترنتی شرکتهای مختلف مانند راهاندازی یک ایمیل یا استفاده از سرویسهای آنلاین اقدام به ثبتنام میکردند با دو نوع پیغام روبهرو میشدند.
در حالت اول اصلا نام ایران در بین کشورهای سرویس مورد نظر یافت نمیشد و در حالت دوم نیز وقتی نام ایران را به عنوان کشور انتخاب میکردیم با این پیغام روبهرو میشدیم که سرویسدهی در کشور شما امکانپذیر نیست.
اما با توجه به تغییرات جدید، کاربران ایرانی میتوانند بدون محدودیت نام کشور خود را در میان کشورهای مورد خدمات پیدا کرده و دیگر احتیاج به روشهایی برای دور زدن تحریمها نیست.
تا پیش از این بیشتر شرکتهای نرمافزاری تنها خدمات سطح دوم خود را در اختیار ما قرار میدادند، اما از این پس کاربران ایرانی میتوانند از امکانات سطح اول استفاده کنند.
بهطور مثال کاربرانی که میخواهند سرویس ایمیل جدیدی در یاهو بازگشایی کنند میتوانند ایران را بهعنوان کشور خود انتخاب کرده و کد فعالسازی را از طریق تلفن همراه خود دریافت کنند.
شرکتهای دیگری مانند ادوب، آیبیام و مایکروسافت نیز ایران را به فهرست خود اضافه کردهاند. به نظر میرسد به این فهرست رفته رفته افزوده شود و شرکتهای بیشتری خدمات خود را برای کاربران ایرانی باز کنند.
بهطور مثال همین حالا نیز سرویسهای پخش موزیک و برنامههای تلویزیونی مانند بیتس و نتفلیکس ایران را به رسیمت میشناسند و امکان خدمترسانی را باز گذاشتهاند.
اوراکل نیز هفته گذشته در پاسخ به کاربران ایرانی اعلام کرد بزودی در سرویسهای تحریم شده تجدیدنظر خواهد کرد.
از دیگر بحثهای مهم درر ارتباط با تحریمهای نرمافزاری میتوان به دیتاسنترها اشاره کرد. بیشتر خدمات آنلاینی که در ایران ارائه میشود یا از دیتاسنترهای داخلی استفاده میکنند یا از طریق شرکتهای واسطه بهصورت غیرمستقیم به شرکتهای خارجی وصل میشوند.
این مساله مانند یک ترمز برای صنعت آیتی کشور عمل کرده و بسیاری از خدمات آنلاین را با محدودیت همراه میکند.
برای مثال دسترسی به سرویسهای ابری یکی از همین معضلاتی است که باعث میشود شرکتهای ایرانی امکان عرضه این نوع سرویس را به کاربران خود نداشته باشند.
گوگل سخاوتمند میشود
در میان خبرهای رسیده، شرکت گوگل بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. شاید در نگاه اول این مساله به سخاوتمندی گوگل نسبت داده شود؛ اما واقعیت این است که دایره خدمات گوگل آنقدر گسترده است که این سهم بزرگ منطقی به نظر میرسد.
گوگل در اولین اقدام خود سرویس پلیاستور را برای ایرانیها بازگشایی کرده است. از این پس کاربران ایرانی میتوانند اپلیکیشنهای اندرویدی را بهصورت مستقیم از خود گوگلپلی دانلود کنند و دیگر محدودیتی در فهرست نرمافزارهای این فروشگاه برای ایرانیها تعریف نشده است.
البته این نکته را نباید فراموش کرد که این محدود نبودن تنها مربوط به اپلیکیشنهای رایگان است و هنوز هم کاربران ایرانی امکان خرید اپلیکیشنهای پولی را نخواهند داشت.
علاوه بر پلیاستور، گوگل دیگر سرویسهایی را که تاکنون دسترسی به آنها برای ایرانیها محدود بود، باز کرده است. در ادامه نگاهی کوتاه به این سرویسهای گوگل خواهیم انداخت.
Google Webmasters: گوگل وبمستر یک ابزار بسیار کارآمد برای کسانی است که میخواهند کسب و کار اینترنتی خود را بالا ببرند.
این سرویس، دادهها و ابزارهایی را در اختیار کاربران قرار میدهد تا سایتی سالم با استانداردهای گوگل را دریافت کرده یا سایت خود را عیب یابی کنند.
Google Answers: گوگل انسر یک انجمن آزاد است که در آن گوگل با دریافت مبلغی پاسخ سوالات شما را میدهد.
Google Universities: گوگل یونیورسیتی یک سرویس اختصاصی برای دانشجویان است که برای جستجوی مسائل درسی و دانشگاهی، نتایج خود را به نشانی وبسایت دانشگاهها محدود میکند.
Google Knol: گوگل نال عملکردی شبیه ویکیپدیا دارد. در این سایت میتوانید مقاله بنویسید، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید، به نویسندگان دیگر اجازه ویرایش مقاله را بدهید یا فقط خودتان اجازه ویرایش داشته باشید.
Google Flights: یک سرویس دستیابی به اطلاعات پرواز است. کاربران کافی است نام دو شهر را بهعنوان مبدا و مقصد در این سرویس جستجو کنند تا به تاریخهای رفت و برگشت پرواز دسترسی پیدا کرده و بلیت مورد نظر خود را بخرند.
Google Code: یکی از مهمترین سرویسهای گوگل که میتوان به جرات گفت تا حدودی فضای برنامهنویسی کشور را عقب نگه داشته همین سرویس گوگل کد است.
گوگل کد یکی از مهمترین ابزارها برای توسعهدهندگان وب است. در این سرویس کاربران میتوانند کدهای لازم برای برنامهنویسی در اندروید و دیگر خاستگاههای گوگل را دریافت کرده یا کدهای باز نرمافزارهای اندروید و تحت وب را دریافت کنند.
Google AdSense: گوگل ادسنس یک ابزار تبلیغاتی بسیار کارآمد است که به افزایش کسب و کار اینترنتی کمک میکند.
گوگل ادسنس به شما اجازه میدهد تبلیغات گوگل را در سایت خود قرار داده و به ازای هر کلیکی که روی این لینکها خورده میشود مبلغی را دریافت کنید.
Google Analytics : در کسب و کار اینترنتی یک امر حیاتی، دانستن آمار و شناخت کافی از کاربرانتان است.
بهطور مثال در یک بازی برای اینکه بدانید در نسخه بعدی آن باید چه تغییراتی ایجاد کنید تا هم کاربرانتان را حفظ کرده و هم موج جدیدی از کاربران را به سمت خود بکشید باید بدانید محبوبترین آیتمهای بازیتان کدام هستند.
این فروشگاه تا اطلاع ثانوی باز است
با تصور قریبالوقوع پیوستن بانکهای ایرانی به شبکه جهانی بانکها میتوان انتظار داشت که خرید از شرکتهای آنلاین نیز برای کاربران ایرانی امکانپذیر شود.
در این صورت میتوان برای همیشه با مشکل لایسنس یا گواهینامه خداحافظی کرده و از نسخههای اصلی نرمافزارها بدون اینکه لازم به شکست قفل آنها باشد استفاده کرد.
علاوه بر این کاربران سیستمهایعامل مایکروسافت نیز میتوانند از فروشگاه این شرکت بهطور مستقیم محصولات مورد نظر خود را دریافت کرده و از خدمات و پشتیبانی آن استفاده کنند.
همچنین پشتیبانی از زبان فارسی در بیشتر سرویسهای وبی یکی از مشکلات همیشگی است که در بیشتر مواقع با متوسل شدن به سرویسهای عربی برطرف میشده است.
با به رسمیت شناخته شدن ایران، باید انتظار داشت این حجم از کاربران قانونی شرکتهای نرمافزاری را وسوسه کرده تا محصولات خود را با نیازهای آنها یکسانسازی کنند.
منبع: جام جم