رویداد۲۴- هنگامی که به مطالعه تاریخ پرفراز و نشیب کشورمان در سدههای اخیر میپردازیم متوجه موضوع مهمی میشویم که حکایت از آرمانی مهم در خواستگاه درونی و بیرونی مردم دارد و برای تحقق آن آرمان، جانها و مالها فدا شده و وقایع مهمی رخ داده است و اقدامات جهادی فراوانی به وقوع پیوسته است.
آرمانی که مردمان دلیر سرزمین ایران، سالها در مسیر دستیابی به آن کوشیدند تحقق «مردم سالاری» بود و اینکه بدون دخالت بیگانگان و در غیاب سلطه سلاطین، خودشان اقدام به تصمیمسازی برای مملکتشان نمایند و تصمیمات کشوری و لشکری، بر مبنای منافع بیگانگان و در اختیار پادشاه و سلطان نباشد و مردم و آرای آنان، محوریت داشته باشد.
با توجه به وجود عقاید دینی و مذهبی در اکثریت قریب به اتفاق مردمان ایران زمین، مسیر اکثر مبارزات در طی دهههای متمادی، از مسیر اعتقادات مذهبی میگذشت و به واسطه رهبری نهضتها توسط مذهبیون، بهرهگیری از علائم دینی رونق داشت و لذا شعارها هم در مسیر تحقق مردمسالاری با رعایت اصول دینی و اعتقادی بود.
در تمامی مبارزات آزادیخواهانه و در تمامی اقدامات انقلابی، آرمان مبارزین و فعالان این عرصه، برپایی حکومتی مردمسالار بود که مدیریت امور کشور را مردم برعهده داشته باشند و آنان باشند که تعیین کنند نحوه اداره حکومت، به چه نحو باشد و چه کسانی به اداره حکومت بپردازند.
مردمی که مشاهده میکردند رای و نظر آنان در تصمیمات کشوری، بیتاثیر است و افراد حاضر در مجالس فرمایشی، توسط افراد خاصی انتخاب میشوند، مردمی که مشاهده میکردند تصمیمات مهمی که با سرنوشت آنان مرتبط است توسط پادشاه و بر اساس منافع بیگانگان، اتخاذ میشود، مردمی که مشاهده میکردند آزادی خواهان و منتقدین دولت و مبارزین، قلع و قمع میشوند و سیستم قضایی، به شدت فاسد بوده و به صورت دستوری عمل میکند، مردمی که مشاهده میکردند فضای امنیتی بر گستره حکومت، پرده افکنده و حق انتقاد و اعتراض به رویههای جاری وجود ندارد، و مردمی که روند حاکم را در تضاد با دموکراسی تشخیص داده و شاهد فراموشی دستورات دینی بودند، به صحنه آمدند تا به تغییر و تحول، دست بزنند.
تغییر و تحولی که ساختاری باشد و بر مبنای اصول مردمسالارانه. بر مبنای اصولی که مردم؛ مسیر حرکت کشور را تشخیص دهند، مردم؛ پیش برنده اصول تبیین شده باشند، مردم؛ انتخابگر مقامات مسئول باشند، و مردم؛ خیر و صلاح خود را تشخیص دهند.
مردم؛ خواهان تغییر و تحولی بودند که تصمیمسازی از یک نفر و جمع چندنفره، به تک تک مردم، محول شود، تغییر و تحولی که هیچ مقام غیرپاسخگویی را بر مسند ریاست، تحمل نکند و مردم را نامحرم، فرض ننماید، تغییر و تحولی که بر چرخش نخبگان، تاکید کند و از از مادامالعمری ریاست، فاصله بگیرد.
حضور مردم و پای فشاری بر اهداف و آرمانها با وحدت کلمه و تحت امر رهبری واحد، موجب پیروزی انقلاب اسلامی شد و شرایط تحقق ایدهها فراهم شد. نوع نظام به رای مردم گذاشته شد و قانون اساسی با نظر مردم، تایید شد و یکی پس از دیگری، ارکان نظام با رای و نظر مردم، مستحکم شد.
مردم ایران، نظامی را بر سر کار آوردند که با نظر و رای خودشان، مبتنی بر احکام اسلامی، استوار شد و لذا مردم بودند که تصمیمگیر مصالح کشور شدند. مردم بودند که بنای ساختاری نوپا را بنیان نهادند که تمام امورش، در دست آنان و بنا به تشخیصشان، بر سر کار بود. به همین دلیل است که مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی، بارها بر نظر مردم و رای آنان تاکید میکرد و محوریت را آرای مردم میدانست و یک سال قبل و در 15 بهمن ماه 1394، خطاب به اصحاب رسانه، بیان کرد: «در هر شرایطی از مردم حمایت کنید.»
اما امروز و در طلیعه سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، انتقادات فراوانی به رویههای موجود در نظام وجود دارد. انتقاداتی که ناشی از انحراف از آرمانهای اولیه انقلاب است، آرمانهایی که مردم برای تحقق آنها، قیام کردند. اگر امروز در فضای عمومی جامعه و در فضای مجازی، انتقاداتی به وضعیت امور جاری کشور میشود و از فضای حاکم، ایراد گرفته میشود حاکی از اعتراض به برخي رويه هاست كه مغاير اهداف اولیه است و نشانهای از مخالفت با اصل نظام نیست؛ چراکه نظام بنیان شده با اهداف اولیه، همچنان مورد خواست و آرزوی مردم است.
اگر فضای یاس و ناامیدی در اعتراضات و انتقادات وجود دارد نشانهای از مقابله با نظام نیست بلکه نشان از اعتراض به بر خي ريه هاي موجود است که با انحراف از آرمانهای انقلاب، به وجود آمده است. مردم میخواهند قانون اساسی، پیاده شود، مردم میخواهند فرمان هشت مادهای امام خمینی(ره) محقق شود، مردم میخواهند حقوق شهروندی آنان به رسمیت شناخته شود و بسیاری از خواستههای دیگر که همگی از اهداف اولیه انقلاب و از آرمانهای آن بوده است.
لذا اگر اعتراض و انتقادی وجود دارد حکایت از مخالفت با نظام نیست بلکه نشان از ناخرسندی از برخي رويه هاي موجود است که با انحراف از آرمانهای انقلاب حاصل شده است.