رویداد۲۴- عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس معتقد است، انجام آزمایشات ژنتیکی برای همه، هزینه سنگینی برای دولت ایجاد میکند که دولت هیچگاه نمیتواند به راحتی این بودجه را تامین کند؛ بنابراین مشاوره رایگاه در خصوص طرح غربالگری ژنتیک برای همه راهحل منطقیتری است.
سالانه 30 هزار نوزاد معلول در ایران به دنیا میآید که 90 درصد از این تعداد بیسرپرست و کارتنخواب هستند. برای دولت پیشگیری از به دنیا آمدن نوزادان معلول بسیار کم هزینهتر از تولد آنها است.
درصد بالایی از نوزادان معلول در خانوادههای فقیر به دنیا میآیند؛ در بهترین حالت دولت باید برای درمان و آموزش این نوزادان حمایت جدی از این خانوادهها به عمل آورد و در بدترین حالت باید به ساماندهی کودکان معلول بیسرپرستی بپردازد که خانوادههایشان در خیابان رهایشان کردهاند.
حالا که سازمان بهزیستی گام بزرگی در راستای حل این مشکل برداشته و مجلس نیز طرح غربالگری اجباری ژنتیک پیش از ازدواج را تصویب کرده است، وزارت بهداشت با این طرح مخالفت کرده و برای اجرایی شدن آن با بهزیستی همکاری نمیکند. به گفته اعضاء کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دلیل این مخالفت هزینهبر بودن این طرح است.
مجید رضازاده، رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی اعلام کرد: سازمان بهزیستی به این دلیل که فشار بار معلولیت را تحمل میکند؛ نسبت به پیشگیری از این پدیده اقدام کرده، این در حالی است که وزارت بهداشت به این دلیل که روی موضوع تالاسمی کار میکند، موافق طرح سازمان بهزیستی نبوده است.
او همچنین گفت: وزارت بهداشت قبلا درباره غربالگری ژنتیک با ما همکاری نمیکرد و میگفت؛ باید دستورالعملی در این خصوص بنویسیم، لذا برخی مراکز بهداشتی که قصد داشتیم از آنها برای غربالگری استفاده کنیم با ما همکاری نمیکردند، اما مراکز دانشگاهی با ما همکاری داشتند.
احمد حمزهای، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس پیشتر به
رویداد۲۴ گفته بود: حتی باید از منابع کشور نیز برای آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج هزینه شود چراکه تولد نوزاد معیوب و معلول هزینه بسیار بیشتری برای کشور ایجاد میکند.
حالا سازمان بهزیستی بطور جدی در حال پیگیری این طرح است، در همه استانهای کشور مردم را از لزوم آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج آگاه کردهاند و در استانهای یزد، کرمان، مازندران و کهکیلویه و بویر احمد نیز انجام آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج اجباری شده است. همچنین سازمان بهزیستی تاکید کرده است برای افراد بیبضاعت هزینه این آزمایشها پرداخته خواهد شد.
بشیر خالقی عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: طرح غربالگری ژنتیک، بسیار نتایج مثبتی بدنیال خواهد داشت، بسیاری از بیماریهایی که قبل از تولد نوزاد قابل پیشگیری است، با آزمایشهای ژنتیک پیشبینی خواهد شد. بسیاری از این بیماریها را اگر قبل از تولد نوزاد پیشبینی نکنند تا آخر عمر قابل جبران نیست و هزینه زیادی را برای خانوادهها و دولت ایجاد میکند.
او در خصوص مخالفت وزارت بهداشت با این طرح گفت: وزارت بهداشت با کلیت این طرح مخالف نیست، بلکه بخاطر هزینههای سنگینی که این آزمایشها دارند و در راههای مربوط به اجرای این طرح اختلاف نظرهایی وجود دارد. اگر سازمان بهزیستی هزینه این طرح را تامین کند حتما اجرایی خواهد شد.
همچنین منوچهرجمالی دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در خصوص مخالفت وزارت بهداشت با این طرح در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: در خصوص بیماریهای ژنتیکی این واقعیت وجود دارد که اگر بخواهیم برای همه افراد آزمایشهای ژنتیکی انجام دهیم؛ هزینه سنگینی ایجاد میشود که دولت نه تنها در حال حاضر که مشکل اقتصادی دارد بلکه هیچگاه نمیتواند به راحتی این بودجه را تامین کند.
او توضیح داد: علاوه بر این درصد اندکی از بیماریها با آزمایشات ژنتیک قابل پیشبینی هستند، حتی ممکن است آزمایشات ژنتیکی نتوانند برخی بیماریها را تشخیص دهند. پس منطقیتر است به جای انجام آزمایشات ژنتیکی برای همه، سرمایهگذاری بیشتری برروی مشاورههای ژنتیکی بکنیم که این آزمایشها فقط برای افرادی که به آن نیاز دارند انجام شود.
جمالی ادامه داد: حتی باید خیلی قبلتر از اینکه جوانان به سن ازدواج برسند، این مشاورهها انجام شود. انجام مشاوره بسیار منطقیتر از انجام آزمایشهای ژنتیک برای همه است چراکه این آزمایشها بسیار هزینه سنگینی برای دولت خواهد داشت.