رویداد۲۴- نایب رئیس اتاق اصناف ایران معتقد است، فرمانداریها در برگزاری نمایشگاههای فصلی وظیفه نظارتی دارد. او میگوید: با وجود مخالفت اتاق اصناف با برگزاری نمایشگاههای فصلی در رکود فعلی اقتصاد، اعضای کمیته نظارت باید دراین مورد تصمیم بگیرند که فرمانداریها نیز عضو این کمیته هستند.
هر ساله در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران نمایشگاههای فصلی و عیدانه به مناسبهایی مثل عید نوروز، شروع مدارس و... برگزار میشود؛ نمایشگاههایی که سود کلانی را بدون کمترین دردسر و در کوتاهترین زمان ممکن به حساب برگزار کنندگان آن واریز میکند آن هم بدون آنکه نظارتی در نحوه برگزاری این نمایشگاه وجود داشته باشد؛ این موضوع
رویداد۲۴ را بر آن داشت که این سوال را مطرح کند که «
سود هنگفت برپایی نمایشگاههای تهران به جیب چه کسانی میرود؟»
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف گفته است: عدهاي براي نمايشگاهها کاسب شدهاند در حالي که کل خريد از شبکه نظام نمايشگاهها از کشور در نمايشگاههاي بهاره 4.5 درصد است.
نمایشگاههای فصلی و عیدانه که با نظارت فرمانداری تهران برگزار میشود خود را موظف به کسب پروانه از اتاق اصناف که از نظر قانونی مسئول برگزاری نمایشگاهها هستند؛ نمیداند. برگزاری گاه و بیگاه این نمایشگاهها و عرضه محصولات و کالاهای چینی و بیکیفیت در آن، صدای اعتراض مسئولان اتاق اصناف، کارشناسان اقتصادی و واحدهای صنفی مختلف را بلند کرده است.
علی عوضپور، دبیر کل اتاق اصناف در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: نمایشگاهها در چند بخش برگزار میشد، یکی نمایشگاههای تخصصی بینالمللی است که جایگاهشان مشخص است و مجوزشان را صرفا وزارت صنعت، معدن، تجارت صادر میکند. یک دسته دیگر نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا است که تصمیم درباره برگزاری آن در«کمیته برگزاری نمایشگاه» گرفته میشود.
او ادامه داد: اتاق اصناف معتقد است، نیازی به برگزاری اینگونه نمایشگاهها در وضعیت موجود اقتصادی نیست. زیرا این نمایشگاهها اقتصاد را راکد و واحدهای صنفی را دچار مشکل میکند. ما می توانیم از ظرفیت اضافهای که برای عرضه بیشتر کالا داریم در زمانهایی که مصرف دارد استفاده کنیم.
عوضپور در پاسخ به این سوال که دقیقا انتقاد اتاق اصناف در برگزاری مکرر نمایشگاهها به کیست گفت: بخشی از نمایشگاهها که در سطح شهر برگزار میشود فاقد مجوزهای کمیته نظارت است. انتقاد اتاق اصناف به کسانی است که از این نمایشگاههای بدون مجوز حمایت میکنند. ممکن است این حمایت از سوی شهرداریها، توسط فرمانداریها و یا سایر دستگاهها باشد.
او افزود: برخی از این نمایشگاههای بدون مجوز در مجموعههای نظامی و انتظامی برگزار میشوند که امکان پیگیری و نظارت ما بر این مجموعهها وجود ندارد. بنابراین در این نمایشگاهها از سوی اتاق اصناف هیچ نظارتی بر عرضه کالای مجاز و دارای قیمت مناسب وجود ندارد.
نایب رئیس اتاق اصناف اظهار داشت: کمیسیونهای نظارت باید از برگزاری چنین نمایشگاههایی جلوگیری کنند. نمایشگاههایی که مجوز ندارد بازدهی لازم را نخواهد داشت و اگر مردم اعتراضی داشته باشند با توجه به اینکه این نمایشگاهها مجوز ندارد قابل پیگیری نیست. اما در صورت مشاهده برگزاری نمایشگاههای فاقد مجوز از طریق نیروی انتظامی از برگزاری آنها جلوگیری به عمل میآید.
دبیرکل اتاق اصناف در خصوص نمایشگاههایی که با نظارت فرمانداری برگزار شده است، گفت: برگزاری نمایشگاههایی که دارای مجوز و هماهنگی «فرمانداری» یا استانداری کمیسیون نظارت باشد، منعی ندارد اما، این نمایشگاهها هم باید با هماهنگی اتاق های اصناف باشد.
او در پاسخ به گفته فرماندار تهران که نقش فرمانداری در برگزاری نمایشگاهها را فقط حفظ امنیت دانسته است، گفت: شاید استاندار تهران هماهنگیها را انجام داده است. اما در بخشنامه قید شده است که با هماهنگی فرمانداران و استانداران یا رئیسان اتاقهای اصناف در خصوص مجوز نمایشگاهها تصمیم گیری شود.
او در خصوص گزارش عملکرد مالی برگزارکنندگان نمایشگاهها به اداره مالیات گفت: در نمایشگاههایی که از سوی اتاق اصناف در شهرستانها برگزار میشود تمام غرفهداران هویت مشخص دارند. آنها حتما باید تولیدی صنفی یا صنعتی داشته و دارای هویت قانونی، توانایی تولید، پروانه کسب یا تولید شخصی باشند.
عوضپور در پاسخ به این سوال که چرا فروشندهها در واحدهای صنفی خودشان تخفیف نمیدهند گفت: ما برای فروش فوقالعاده وضعیت قانونی داریم؛ واحدهای صنفی ما واحدها را شناسایی میکنند، درصد تخفیف را مشخص میکنند و هر کسی روی سردر مغازهاش بطور مشخص درصد تخفیفها را میزند.
دبیرکل اتاق اصناف بیان کرد: در کمیتهای که از نماینده وزارت کشور، استاندارها، فرماندارها، سازمانهای صنعت، معدن، تجارت و رئیس اتاق اصناف تشکیل شده است؛ مواردی که درخواست برپایی نمایشگاه دادهاند ارزیابی میشود و در صورت توانمندی آن مجموعه و استاندارد بودن سازهها و در نظر گرفتن ایمنی، ترافیک و... اگر شرایط محیا بود نهایتا این نمایشگاه برگزار خواهد شد.
او ادامه داد: تعداد محدودی برای برپایی نمایشگاه شرکت میکنند. در بعضی موارد شاید خود اتاق اصناف برگزار کننده باشد. اما، اگر کمیته تشخیص لزوم مناقصه بدهد، مناقصه برگزار خواهد شد.
عوضپور در پایان گفت: نمایشگاههای عرضه از سوی هر کسی باشد باید از اتاق اصناف مجوز بگیرد. با نمایشگاههای فاقد مجوز برخورد قانونی خواهد شد چراکه اینها تحت نظارت قرار نمیگیرند. نمایشگاههای فاقد مجوز رانتی را در اختیار میگیرند و کالاهای بیکیفیت عرضه میکنند، اما نمایشگاههایی که دارای مجوز هستند حتی آنالیز قیمت را در میآوررند.