رویداد۲۴- یک کارشناس محیطزیست معتقد است، نباید در فضای احساسی یک وزارتخانه و دستگاه دولتی را متهم کرد و از این دستگاه خواست در کوتاه مدت بحران خوزستان را حل کند، این کار اصلا شدنی نیست. به گفته او این بحران در بلندمدت با سو تدبیر بخشهای مختلف مثل جهاد کشاورزی، مدیریت منابع آب، وزارت نفت، سازمان محیط زیست، جنگل داری و... ایجاد شده است.
آلودگی هوای خورستان از یک مساله محیطزیستی خارج شده و به نگرانی ملی تبدیل شده است. طولانی شدن این بحران خطرناک این فرصت را به رسانهها و کارشناسان داده است تا تمام ابعاد و جنبههای این مشکل را بررسی کنند.
مشکل آلودگی هوای خوزستان مربوط به امروز نیست بلکه مربوط به اعمال سیاستهای غلط محیطزیستی در طول چند دهه اخیر است.
هومان خاکپور، کارشناس محیط زیست، در گفتوگو با
رویداد۲۴ درباره راهکار مقابله با آلودگی هوای خوزستان گفت: برای صحبت از آلودگی خوزستان ابتدا باید ببینیم عوامل ایجاد کننده این وضعیت چه چیزهایی هستند. این مشکل دو وجه درون کشوری و برون کشوری دارد.
او توضیح داد: حل کردن مشکلات برون کشوری بستگی به نگاه فراملی دارد. این تعاملات بینالمللی پیچیدگیهای خاص خودش را دارد که به راحتی قابل حل نیست و منوط به حل مشکلات سیاسی بین کشورهای مربوط است. حل مشکلات درون کشوری هم اگر چه راحتتر از مشکلات برون کشوری است ولی در کوتاه مدت مسیر نمیشود. در کوتاه مدت فقط میتوان اقداماتی جهت تسکین این معضل انجام داد.
خاکپور اظهار داشت: عامل اصلی تمام مشکلات خوزستان مربوط به نوع نگاه مدیریتی است که از چند دهه گذشته بر خوزستان حاکم بوده است که اکنون در حال تبدیل شدن به بحران اجتماعی و امنیتی است.
او ادامه داد: نباید در فضایی احساسی یک وزارتخانه و دستگاه دولتی را متهم کنیم و بخواهیم در کوتاه مدت بحران خوزستان را حل کند، این کار اصلا شدنی نیست. این بحران در بلندمدت با سو تدبیر بخشهای مختلف مثل جهاد کشاورزی، مدیریت منابع آب، وزارت نفت، سازمان محیط زیست، جنگلداری و... ایجاد شده است. اصلاح این بحران سیاست درستی نیست باید به نقطه شروع برگشت و از مسیر درست حرکت کرد. برای این بحران باید یک طرح ملی با یک انسجام و تقسیم وظایف درست انجام شود.
این کارشناس محیط زیست گفت: اصلا نمیتوان خشکسالی را بعنوان علت اصلی این مشکل بهانه کرد، ما سالهاست که میدانیم ایران روی نوار خشک کره زمین قرار گرفته است. عوامل زیادی همچون انتقال آب، بیابانزایی، خشک شدن تالابها، خشک شدن سفرههای آب زیرزمینی، الگوی غلط کشاورزی و... نیز نقش بسیار مهمی در ایجاد این بحران داشته اند.
او توضیح داد: باید برای خاکی که کاملا سست و آماده حرکت است فکری کنیم. حق آب تالابها را که با سدسازیها و انتقال آب به نقاط دیگر گرفته شده برگردانیم. سفرههای آب زیرزمینی را بازسازی کنیم تا بتوانیم شرایط را به قبل برگردانیم. ما تالابها را تبدیل به یک تهدید کردیم. اراضی را با بیابانزایی تبدیل به تهدید کردیم و این امر دلیلی جز نگاه غلط مدیریتی ندارد که به راحتی و در کوتاه مدت درست نمیشود.
خاکپور افزود: 35 هزار هکتار زمین در خوزستان به بیابان تبدیل شده است این مساله را باید جهاد کشاورزی مدیریت کند، برای بازگشت به قبل منابع مالی زیادی لازم است فقط 1700 میلیارد تومان بودجه برای بیابانزدایی لازم است. برای حل بحران هم باید برنامه داشته باشیم و هم ابزار. تامین این میزان بودجه نیاز به همکاری دیگر بخشها و مشارکت و کمک مردم دارد. قطعا دولت به تنهایی نمیتواند این مشکل را حل کند.
همایون یوسفی، نماینده مردم اهواز در مجلس نیز در گفتوگو با
رویداد۲۴ در خصوص اقدامات کوتاه مدت بر حل مشکل آلودگی هوای خوزستان گفت: هنوز طرحی بصورت رسمی در مجلس مطرح نشده ولی گفتگوهایی شده که طرح جامع و کارآمدی در زمینه آلودگی خوزستان بدهیم.
او ادامه داد: اقدامات کوتاه مدت اگرچه کافی نیست ولی لازم است. برای اینکه وضعیت فعلی خوزستان کمی سامان گیرد این اقدامات کوتاه مدت لازم است اما باید برای درازمدت برنامهای جامع برای آلودگی هوای خوزستان تدوین شود که بتوان آن را در برنامههای توسعه کشور جای داد.