به نظر میرسد نامزد نهایی نباید فردی جز رئیسجمهوری فعلی یعنی حسن روحانی باشد؛ این را بارها فعالان اصلاحطلب بر زبان رانده و بر آن تأکید کردهاند. بااینحال، چند صباحی است حرف از «نامزد پوششی» هم در کنار نامزدی حسن روحانی زده میشود.
حزب اعتدال و توسعه و حامیان دولت از جمله مخالفان سرسخت این موضوع هستند؛ هرچند تا به این لحظه آنچه از اظهارنظرهای فعالان اصلاحطلب برمیآید، این است که آنها هنوز به جمعبندی دراینزمینه نرسیدهاند.
موافقان معتقدند برای درنظرگرفتن هرگونه احتمالی که حضور روحانی در عرصه انتخابات را ناممکن کند، باید گزینه مناسب جایگزینی باشد؛ اما مخالفان بر این عقیدهاند که حضور گزینه پوششی صرفا برای گرمکردن انتخابات یا هر توجیه دیگر، تنها به شکستن آرای روحانی میانجامد.
محمدرضا عارف بهعنوان رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در گفتوگوی خود با سالنامه «شرق» دراینباره گفته است: «البته حق افراد است که چنانچه در خودشان توانایی اداره کشور را میبینند، کاندیدا شوند. ولی باید توجه کرد ما که خودمان را پیروز میدان میدانیم، نباید کاری کنیم که انتخابات را واگذار کنیم. اصلاحطلبانی که بهعنوان کاندیدا وارد میدان میشوند باید براساس تصمیم شورای عالی سیاستگذاری مبنی بر داشتن کاندیدای واحد و بر اساس برنامه در مقطعی باید انصراف بدهند و نباید ماندن تا آخر برای آنها تکلیف شرعی شود. مثل انتخابات سال ٨٤ که انتخابات به مرحله دوم کشیده شد و کاندیداهای اصلاحات تا پایان کار با هم رقابت کردند. حالا هم ما به دنبال افرادی هستیم که به میدان بیایند؛ اما در صورت لزوم حاضر به انصراف هم باشند. یافتن چنین کاندیدایی انصافا دشوار است».
انصافا هم دشوار است؛ یافتن نامزدی که هم مورد حمایت اصلاحطلبان باشد، هم بتواند تأیید صلاحیت بگیرد و هم اینکه در لحظه حساس به نفع روحانی کنار بکشد؛ تازه اگر نظرسنجیها آرای او را برتر از آرای روحانی نشان ندهد! که در این صورت این خود معضل بزرگی خواهد شد.
بهاینترتیب، به نظر میرسد طرح بحث نامزد پوششی، عموما موضوع اصلی و درخور توجهی نخواهد بود و اصلاحطلبان همانطور که هم قبلا اعلام کردهاند، باز هم از روحانی در این انتخابات حمایت خواهند کرد. آنهم بدون پیششرط؛ چراکه به گفته تاجزاده، گزینه دیگری ندارند. ازهمینرو در روزهای گذشته اعضای هیئترئیسه شورای سیاستگذاری دیداری را با روحانی ترتیب دادند.