رویداد۲۴- سخنگوی سازمان آتشنشانی خبر داد، امسال به خاطر عزم ملی و موج احساسی که پس از حادثه پلاسکو به راه افتاده تاکنون چهارشنبهسوری در تهران تلفات نداشته است. یک استاد ارتباطات در این خصوص معتقد است؛ اگر مردم میتوانستند به رسانههایی مثل صداوسیما اتکا و اعتماد کنند، این رسانه میتوانست رفتارهای پرخطر را کاهش دهد اما اکنون فضای مجازی این قابلیت را پیدا کرده است.
پس از حادثه پلاسکو کمپینهای زیاد مربوط و غیرمربوطی به این حادثه در میان مردم بخصوص در فضای مجازی شکل گرفت، یکی از این کمپینها برگزاری چهارشنبهسوری آرام برای حمایت از آتشنشانها بود.
چهارشنبهسوری یک جشن باستانی است که حفظ آن قرار است باعث شادی و نشاط مردم شود اما در این سالها شاهد بودهایم که این روز تبدیل به بستری برای نمایش رفتارهای پر خطر در شهر شده است.
مردم، خصوصا در کلانشهرها سالهاست تبلیغات و توصیههای مکرر دستگاههای مختلف و رسانهها را در خصوص خطرات چهارشنبهسوری جدی نمیگیرند، هر سال آمار و اخبار دلخراشی از تلفات این روز اعلام میشود. امسال اما بر خلاف سالهای گذشته مردم در آرامش به استقبال آخرین چهارشنبه سال رفتهاند و تاکنون تلفات جدی در این زمینه به جز در یکی دو شهر اعلام نشده است، به نظر میرسد مردم سر قولشان به آتشنشانها ماندهاند و یک کمپین مجازی توانسته کاری کند که سالهاست رسانهها در انجام آن ناموفق بودهاند.
اسماعیل قدیمی، استاد ارتباطات در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: از روی تفاسیر ظاهری این کمپین موثر بوده است و به خاطر حمایت چهرههای معروف هنری و ورزشی و تاثیر عاطفی که حادثه پلاسکو بر مردم داشته تاثیرش بیشتر شده است اما برای قضاوت باید سیستمی نگاه کرد.
او توضیح داد: باید میزان نفوذ دقیق این کمپینهای خودجوش را مشخص کنیم تا بتوانیم از این فضا استفاده مطلوب کنیم. این یک واقعیت است که وسایل ارتباطی جدید از قابلیتی فوقالعاده برخوردارند، زیرا کاربرها در این فضا نقش تولیدکننده دارند و این وسایل ارتباطی جدید خلاء مشروعیت و اعتباری که در رسانههای جمعی دیگر مثل تلویزیون و رادیو و... وجود دارد را پر میکند.
قدیمی اظهار داشت: ما در رسانههای جمعی مشکل عدم اعتماد داریم، اما این شبکههای جدید تحول ایجاد کردند، در حال حاضر در ایران چهل میلیون نفر از اینترنت استفاده میکنند.
این استاد ارتباطات بیان کرد: شبکههای اجتماعی، ابزار جایگزین در ارتباطات جمعی هستند، اگر مردم میتوانستند به رسانههایی مثل صدا و سیما اتکا و اعتماد کنند، این رسانه میتوانست رفتارهای پرخطر را کاهش دهد اما اکنون فضای مجازی این قابلیت را پیدا کرده است. تلویزیون در دنیا یکی از قابل اعتمادترین رسانههاست اما در ایران این تعبیر در میان مردم وجود ندارد.
قدیمی گفت: باید امیدوار باشیم، با استفاده از این رسانهها بتوانیم از هنجارهایی مثل چهارشنبهسوری که یک جشن باستانی است بهره بهینه ببریم، چهارشنبهسوری یک فرصت است که امروز تبدیل به یک تهدید بزرگ اجتماعی شده و این ناشی از ضعف دستگاههای فرهنگی در بهنجارسازی است.
جلال ملکی سخنگوی سازمان آتشنشانی نیز درباره چهارشنبهسوری امسال در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: امسال به خاطر حضور خوب مردم و با توجه به حوادث تلخی که درچند وقت اخیر پیش آمد، مردم به صورت خودجوش کمپین چهارشنبه سوری ایمن و کم خطر را راه انداختهاند و چهارشنبهسوری امسال تاکنون نسبت به سالهای قبل خیلی بهتر بوده است. سالهای گذشته از بیست روز قبل از چهارشنبهسوری رفتارهای پر خطر جوانان شروع میشد ولی امسال تا امروز شاهد جوی آرام در شهر بودهایم.
مردم و هنرمندان زیادی از کمپین نه به چهارشنبه سوری خطرناک حمایت کردهاند، فرشته در توییتر خود نوشته است: «وقتی حادثه پلاسکو اتفاق افتاد و آتشنشان هامونو از دست دادیم با هم قول و قراری در مورد چهارشنبهسوری گذاشتیم، قول و قرارتونو یادتون نره.» مریم نیز توییت کرده است: «بیایم امسال چهارشنبهسوری بدون مواد منفجره داشته باشیم، چهارشنبهسوری اصیل و سنتی.»
ملکی با تاکید بر کمک مردم در امن بودن آخرین چهارشنبه امسال گفت: به خاطر عزم ملی و موج احساسی که راه افتاده است در تهران تاکنون تلفاتی نداشتهایم، ولی در یکی دو شهر چند نفر آسیب دیدهاند. فرهنگ ایمن باید نهادینه شود، باید با کارهای فرهنگی و با کمک رسانهها مردم را با خودمان همراه کنیم تا در سالهای بعد هم شاهد کاهش اتفاقات این چنینی باشیم. در همه زمینهها باید شهر ایمنی داشته باشیم.