رویداد۲۴- یک فعال سیاسی اصلاحطلب دررابطه با ورود ابراهیم رئیسی به عرصه انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد که ورود آقای رئیسی به انتخابات را باید به فال نیک گرفت زیرا عرصه انتخابات عموما عرصه شفافسازی و پاسخگویی به انتظارات و سوالهای گوناگون مردم در حوزه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی است. قاعدتا اگر این بحث ها در جامعه مطرح شود مردم با چشمانی بازتر به کاندیدای خود رای خواهند داد.
در حالیکه برخی از رسانهها به کاندیداتوری سید ابراهیم رئیسی، متولی آستان قدس رضوی برای انتخابات ریاست جمهوری اردیبهشت ماه اشاره و از قطعیت آن سخن گفتهاند تا این لحظه هنوز او در تائید یا تکذیب نامزدی خود هیچ اظهارنظری نکرده است، اما در صورت تائید باید گفت که جبهه مردمی نیروهای انقلاب (جمنا) موفق شده است اولین گام را در جهت برنامهریزیهای از پیش تعیین شده، بردارد.
از سوی دیگر روز پنجشنبه در دومین نشست عمومی جمنا سید ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، مهرداد بذرپاش، محمدباقر قالیباف، پرویز فتاحبه عنوان نامزدهای نهایی این جبهه برگزیده شدند. هر چند ابراهیم رییسی که تاکنون به گفته اعضای جمنا میثاق نامه این جریان را امضا نکرده است در پایان این نشست حضور نماینده خود در این مجمع را تکذیب کرد تا یکبار دیگر این گمانه زنی تقویت شود که او با حمایت مصباح یزدی و جبهه پایداری قدم به میدان رقابت انتخاباتی بگذارد.
حال سوال این است با توجه به اینکه طیف تندور پایداری و نزدیک مصباح یزدی یک بار از سعید جلیلی در سال 92 حمایت کردند و نتیجه آن 4 میلیون رای بیشتر نبود، سبد رای رئیسی را با چند رای پرخواهند کرد؟
داوود سلیمانی، عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، دررابطه با ورود ابراهیم رئیسی به عرصه انتخابات ریاست جمهوری در گفتوگو با
رویداد۲۴ گفت: ورود آقای رئیسی به انتخابات را باید به فال نیک گرفت زیرا عرصه انتخابات عموما عرصه شفافسازی و پاسخگویی به انتظارات و سوالهای گوناگون مردم در حوزههای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی است. قاعدتا اگر این بحثها در جامعه مطرح شود مردم با چشمانی بازتر به کاندیدای خود رای خواهند داد.
وی در ادامه اضافه کرد: مردم در انتخاباتهای گذشته به ویژه ریاستجمهوری گرایش خود را به مشی اعتدالی نشان دادهاند و از افراط و تفریط گریزانند، این امر به ویژه در رابطه با کاندیداهایی که دارای سوابق اجرایی و اجتماعی سیاسی درخور توجهی نیستند و گرایشهایی نظیر جبهه پایداری دارند بیشتر خود را نشان خواهد داد. آقای رئیسی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
سلیمانی با توجه به اظهار نظر مصباحی مقدم در خصوص تازهکارها در امر ریاست جمهوری و حمایت اصولگرایان معتدل از روحانی، درباره پشتوانه انتخاباتی رئیسی اظهار داشت: مرجع سخن آقای مصباحی مقدم هر کسی که باشد، درست است. ریاست جمهوری پستی نیست که بینیاز از سوابق مدیریتی موثر و بینش و تدبیر باشد. رئیس جمهور باید بتواند با پشتوانه نیروهای انسانی متخصص و با تجربه در سطح ملی کار کند و افراد کم تجربه در این زمینه قاعدتا نمیتوانند به پیشرفت و توسعه کشور خدمتی موثر داشته باشند.
عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها در ادامه تاکید کرد: درباره پشتوانه ایشان در صورت ورود به عرصه انتخابات باید گفت که به جز یکی دو تشکل نه چندان موثر در جریان راست، مجموعه اصولگرایان منسجمتر خواهند شد و وحدت نسبی جریان اصولگرا شانس رایآوری وی را به دلیل تشتت کمتر آرا بیشتر میکند ولی با توجه به آرایش سیاسی نیروها بالاخص با لحاظ کردن اصولگرایان معتدل و جریان اعتدال و اصلاحات و اتحاد و انسجام آنان حول محور آقای روحانی رقابت سختی را پیش رو خواهد داشت و توفیق وی در انتخابات را باتوجه به جمیع جهات کمتر میدانم.
وی درباره تکرار تجربه جلیلی در سال 92 برای اصولگرایان با کاندیداتوری رئیسی یادآور شد: تمام تلاش اصولگرایان و جمنا این است تا با کاندیدای واحد بیایند. این امر از ماهها بلکه بعد از انتخابات ریاست جمهوری گذشته و بنا به ضرورتی که اصولگرایان بدان رسیده بودند شروع شده است. بنابراین اجماع بر سر کاندیدای واحد در جمنا و سایر اصولگرایان اولین استراتژی آنان بوده و هست، حتی این استراتژی بر راهبرد رایآوری در نظر آنان مقدمتر است. هدف از این کار هم الزاما برد نیست. هرچند که درصورت اجماع، به آنان امید بیشتری برای برد خواهد داد.
سلیمانی در ادامه تصریح کرد: بیشترین میزان مشارکت واجدین شرایط در انتخابات ریاست جمهوری آقای خاتمی با 79.9 درصد در سال 76 بوده است و کمترین مشارکت در دور ششم به میزان 50.5 درصد بوده و میانگین ادوار مختلف حدود 60 درصد مشارکت را نشان میدهد. اگر میزان واجدین شرایط با توجه به آمار دوره گذشته حدود شصت میلیون نفر باشند یعنی حدودا سی و شش میلیون نفر در انتخابات شرکت خواهند کرد که در دوره آقای روحانی 36.7 میلیون نفر شرکت کردند. رای آقای روحانی 50.7 درصد آرا بود وبا احتساب 3.39 درصد رای باطله حدود 45 درصد آرا بین شش کاندیدای اصولگرا توزیع شده بود. جناح راست میخواهد در این دور این چهل و پنج درصد را اولا یک کاسه کند پس باید به کاندیدای واحد برسد و ثانیا بتواند حدود شش درصد بر آرای خود بیافزاید که این راه سختی است.
این عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها دراینباره چنین توضیح داد: اکنون اصولگرایان طیف گستردهای دارند که از راست افراطی تا راست معتدل را در بر میگیرد. راست افراطی و برخی اصولگرایان سنتی در این سبد رای قرار دارند ولی راست معتدل، با آنان همراهی ندارد بلکه صراحتا حمایت از روحانی را اعلام کردهاند. نمونههای همچون ناطق نوری، علی لاریجانی و مصباحی مقدم از این دسته اند که کسری از آرا ایشان را میکاهد. ضمن آنکه مردم با توجه به سوابق افراد و تلاشها و تجربیات گذشته در صورت رقابتی شدن انتخابات روحانی را بر گزینهی رقیب ترجیح میدهند.
سلیمانی در خاتمه گفت: اگر اصلاحطلبان بتوانند بخشی از آرای خاموش را به مشارکت ترغیب نمایند بیچون و چرا ریزش احتمالی آرای روحانی را ترمیم و ایشان مجددا بر کرسی ریاستجمهوری تکیه خواهد زد. این در صورتی است که اجماع بر فرد واحد در جبهه اصولگرایان اتفاق بیفتد که به نظر میرسد که گرچه احتمالش بیشتر است اما هنوز قطعی نیست.