رویداد۲۴- افکار عمومی و کاندیداهای ریاستجمهوری نسبت به خبر پخش ضبط شده مناظرهای انتخاباتی واکنشهای شدیدی نشان دادند. در این میان برخی کاندیداها و طرفدارانشان از این خبر هم به عنوان فرصتی برای تخریب یک دیگر استفاده کردهاند. این در حالی است که هنوز مشخص نیست این تصمیم با رای چه کسانی گرفته شده و تهمت و افترا تنها فضا را متشنج میکند.
هنوز یکی دو ساعت به اعلام نتایج احراز صلاحیت کاندیداهای ریاستجمهوری مانده بود که خبر شوکه کنندهای مبنی بر عدم پخش زنده مناظرههای انتخاباتی منتشر شد.
افکارعمومی در همان ساعت اولیه پخش این خبر واکنشهای شدیدی در شبکههای مجازی نشان داد. «مردمی که از محدود راههای شناختشان از نامزدهای ریاستجمهوری همین مناظرههاست چرا باید از این حق محروم شوند؟» «عدم پخش زنده مناظرههای انتخاباتی به نفع کدام کاندیداهاست؟» «کاندیداها باید به عدم پخش زنده مناظرات انتخاباتی اعتراض کنند.» اینا بخشی از واکنشهای مردم در شبکههای مجازی به عدم پخش زنده مناظره های انتخاباتی بود.
جدا از کاربران و مردم عده زیادی از مسئولان و سیاستمداران و دیگر افراد مطرح جامعه نیز به این خبر واکنش نشان دادند.
حمید ابوطالبی معاون سیاسی دفتر ریاستجمهوری در این خصوص گفته است: «معناي اين امرچيست؟ آيا كساني كه رييسجمهور ميشوند صلاحيت زنده روي آنتن رفتن ندارند؟ يا قصد دارند برخي مطالب را سانسوركنند؛ يعني مردم محرم نيستند؟»
آیت الله موحدی کرمانی، امام جمعه موقت تهران نیز در این خصوص واکنش نشان داده و گفته است: « مناظرات انتخاباتی کاندیداهای ریاستجمهوری حتما باید زنده باشد. مگر غیر از این است که میگویید مردم باید بصیر باشند، یکی از بهترین راههای بصیرت همین است که مردم ببینند و بشنوند ، مدیر و مدبر بودن فرد را تشخیص دهند ، یکی از راههای افزایش بصیرت مردم زنده بودن مناظرات انتخاباتی است.»
حداد عادل، احمد توکلی، میرکاظمی، محسن رضایی، عبدالکریم حسین زاده، کواکبیان و... جز چهره هایی هستند که به این خبر واکنش نشان دادند.
نامزدهای ریاست جمهوری نیز همگی مخالفت خود را با این روند اعلام کردند.
حسن روحانی با انتشار این خبر مورد هجمه رسانههای اصولگرا حامی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی قرار گرفت، این رسانههای تندرو مدعی شدند، عدم بخش زنده مناظرات با هدایت حسن روحانی صورت گرفته چرا که روحانی میخواد در معرض پاسخگویی قرار نگیرد.
اما رییسجمهور در خصوص این مساله واکنش نشان داده و گفته است:« من طرفدار آزادترین نوع مناظره هستم، ستاد تبلیغات بار دیگر این مباحث را مرور کند.»
ابراهیم رییسی دیگر کاندیدای ریاستجمهوری نیر گفته است: «اینجانب از مناظره زنده به عنوان یکی از راههای شناخت در افکارعمومی استقبال میکنم و این را حق مردم بزرگوار و هوشمند کشورمان میدانم. مردم باید بتوانند از طریق رسانه ملی به صورت زنده شاهد مناظره رقبا در محیطی عادلانه بر مبنای رعایت اصول اخلاق اسلامی باشند.»
دیگر کاندیداها مثل قالیباف، هاشمی طبا و میرسلیم نیز نسبت به این خبر واکنش نشان دادند. سوال اصلی اینجاست اگر هم کاندیداها و هم مردم با عدم پخش زنده مناظرات مخالفند پس این تصمیم به نفع کیست؟
در یک نظرسنجی توییتری با این سوال که عدم پخش مناظرات انتخاباتی به صورت زنده به نفع کیست، نتایج به این صورت بود که عدم پخش زنده مناظرات انتخاباتی به نفع رییسی- قالیباف و به ضرر روحانی است.
اما هم ابراهیم رییسی و هم محمد باقرقالیباف مخالفت خود را با این مساله اعلام کرده و گفتهاند آماده مناظره و پاسخگویی به مردم هستند.
هنوز مشخص نیست مخالفان اصلی پخش زنده مناظرات چه کسانی هستند، ستاد تبلیغات که شامل عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، علی پورعلی مطلق دبیر ستاد انتخابات کشور، محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور، محمد سرافراز رئیس صدا و سیما، احسان قاضی زاده، نماینده مجلس و ناظر مجلس بر صدا و سیما هستند همگی در جلسه ای که به ریاست وزیرکشور تشکیل و در نهایت منجر به اتخاذ این تصمیم شد؛ حضور داشتند اما، هنوز مشخص نشده که این تصمیم با اجماع و اتفاق آرا اخذ شده و یا با رأی گیری با رأی اکثریت نسبی یا مطلق اعضای حاضر در جلسه گرفته شده است.
همچنی علیعسکری به ایسنا گفته است: با وجود اصرار رسانه ملی برای پخش زنده مناظرههای انتخاباتی متاسفانه کمیسیون تبلیغات انتخابات با این پیشنهاد مخالفت و پخش غیرزنده مناظرهها را تصویب کرد.
اعتماد همچنین در گزارشی نوشته است: ظاهراً پیشنهاد پخش ضبط شده مناظرات انتخاباتی را باید دادستان کل کشور یا شورای نگهبان مطرح کرده باشند برخی گمانهزنیها هم حاکی از این است که این پیشنهاد پیش از قطعی شدن بررسی صلاحیتها و احتمال حضور احمدینژاد در مناظرهها مطرح شده است. اما حالا با قرار گرفتن نام احمدینژاد در میان اسامی احراز صلاحیت نشده، احتمال تجدید نظر کمیسیون در تصمیم خودش افزایش یافته است.
به نظر میرسد اینکه مشخص شود رای دهندگان به این مساله چه کسانی هستند به اندازه اینکه این مناظرات زنده پخش شود برای افکار عمومی اهمیت دارد و میتواند بر رای آنها تاثیر بگذارد. اما در اینبین تهمت زدن کاندیداها به یکدیگر جز اینکه فضا را متشنج کند سودی نخواهد داشت.
غلامرضا کاتب، دبیر هئیت رییسه مجلس دهم، به خبرگزاری ایسنا گفته است: «عدم پخش زنده مناظرهها پیشنهاد وزیر کشور و دولت نبوده و او هم تنها یک عضو از کمیته تبلیغات است.» این شاید پاسخی به اتهاماتی باشد که رسانههای جناج تندرو به دولت مستقر زدهاند.
با وجود شدت اعتراضات چه در میان افکارعمومی و چه در میان کاندیداها باید دید آیا ستاد تبلیغات این تصمیم ناگهانی و چالشی را تغییر میدهد یا امسال باید شاهد رقابتی مرده بین نامزدهای ریاست جمهوری باشیم.