فرهاد تجری در نشست خبری خود در جمعبندی پنجمین دوره انتخابات شوراها گفت: خدا را شاکرم بعد از چند روز از انتخابات، لذت و شیرینی حضور مردم هنوز در جامعه است. مردم نشان دادند آگاهانه و زمان شناسانه حضور پیدا میکنند. جا دارد از اصحاب رسانه تشکر ویژه دارم که با اطلاعرسانی زمینه حضور را فراهم کردند.
در ۱۴۱ شهر انتخابات الکترونیک برگزار شد
او ادامه داد: در حدود ۳۸۰۰ روستا و ۱۲۴۰حوزه شهری انتخابات برگزار شده که غیر از اهواز که یک سری اختلالات به وجود آمد، نتیجه بقیه شهرها مشخص شده است. در ۱۴۱ شهر انتخابات الکترونیک برگزار شد که نتیجه آنها سریع مشخص شد.
۹۹ درصد مردم از انتخابات الکترونیکی رضایت داشتند
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا در رابطه با دلایل تاخیر در اعلام نتایج اظهار داشت: تاخیر در اعلام آرا به دلیل اولویت بودن انتخابات ریاست جمهوری بود. ۹۹ درصد مردم از انتخابات الکترونیکی رضایت داشتند. مساله احراز هویت نقطه ضعف سیستم بود که باید برطرف شود.
۱۳ هزار نفر بر انتخابات شوراها نظارت کردند
تجری با بیان اینکه در این انتخابات ۱۳ هزار نفر ناظر بودند که ۶۲۰۰ نفر آنها هیات شهرستانی بودند، تصریح کرد: بعد از اعلام صلاحیت استانی، ۱۴۰۰ شکایت شد. قانون انتخابات یکی از پرضعفترین قوانین است که ما را با مشکلات زیادی مواجه میکند. از ۱۴۰۰ شکایتی که شد و اعتراض کردند نزدیک به ۷۰۰ نفر تایید صلاحیت شدند.
سه هزار و ۹۰۰ در تهران شعبه اخذ رأی داشتیم
او با بیان اینکه در تهران قریب سه هزار و ۹۰۰ شعبه اخذ رأی داشتیم که پنج هزار ناظر و هزار بازرس وجود داشت، خاطرنشان کرد: بعضی کملطفی کردند که گفتند نظارت نبود در حالی که ما از ابتدا تا تجمیع آرا حضور فعال داشتیم و تا امروز صندوقهایی به صورت رندوم بازنمایی کردیم و با اسناد مطابقت دادیم.
زیر سوال بردن کامل انتخابات کم لطفی است
نماینده مردم قصرشیرین ادامه داد: در ۱۵ مورد صندوقی که شمارش آرا شد، هیچ کسر رایای مشاهده نشد و این از سلامت انتخابات خبر میدهد. کسانی که با حرفهای خود سلامت انتخابات زیر سوال بردن آگاهانه صحبت کنند و حضور و مردم و زحمت مسوولان زیر سوال نبرند. ما تخلف را نفی نمیکنم اما زیر سوال بردن کامل انتخابات کم لطفی است.
۵ میلیون و ۲۹۱ هزار و ۸۹۰ رای در تهران اخذ شد
تجری در بخش دیگری از این نشست یادآور شد: ۳۸ هزار و ۷۱ روستا انتخابات برگزار شد و آرا مأخوذ در کل کشور ۳۸ میلیون و ۲۷۴ هزار و ۸۶۹ رای بوده که ۳۶ میلیون و ۳۶۰ هزار و ۱۴۵صحیح بوده است که یک میلیون و ۹۱۴ هزار و ۷۴۸ رای باطل بوده است. در استان تهران نیز ۵ میلیون و ۲۹۱ هزار و ۸۹۰رای اخذ شد.
اگر صحت انتخابات تایید شود، مرجع بالاتری برای اعتراض نیست
او اضافه کرد: از تاریخ اعلام نتیجه ۴۸ ساعت فرصت اعتراض و شکایت در هیاتها وجود دارد و افراد معترض اگر مستنداتی دارند میتوانند اعلام شکایت کنند و مطمئن باشند که همکاران ما آنها را بررسی کرده و نتیجه اعلام میشود و اگر امکان ابطال بود باید به تایید هیات مرکزی برسد و اگر صحت انتخابات تایید شود، مرجع بالاتری برای اعتراض نیست.
بیشتر شکایتها راجع به شمارش آرا بوده است
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها با بیان اینکه ۱۱۳ شکایت به هیات نظارت مرکزی داده شده است، ابراز داشت: بیشتر شکایتها راجع به شمارش آرا بوده است. یقینا جوابگویی اینها کاری ندارد و با شمارش مجدد مشخص میشود.
حدود ۴۳شکایت راجع به خرید و فروش رای داشتیم
تجری افزود: حدود ۴۳ شکایت راجع به خرید و فروش رای، دخالت مقامات و از این قسم موارد داشتیم است که بررسی میشود. ما با قاطعیت میگویم هرجا تخلفات و دخالت مسئولان باشد، برخورد میشود.
لیست خدمت نمایندهای را برای حضور در پای صندوقها معرفی نکرد
او در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد شکایت لیست خدمت، مبنی بر عدم حضور نمایندگانشان در کنار صندوقهای رای بیان کرد: این حق قانونی کاندیداها است که در کنار صندوقها نماینده داشته باشند، اما قبل از انتخابات و در طول انتخابات کسی در این رابطه به ما مراجعه نکرده بود. در حقیقت این نشان از کملطفی دوستان است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه بحث نظارت تعارف ندارد، عنوان شد: تا دیروز هیچ کس به عنوان نماینده کاندیداها در کنار صندوق رای اعلام آمادگی نکرده بود و ما هیچ درخواست مکتوبی در این باره نداشتیم.
در شمارش مجدد صندوقها رایای به لیست خدمت اضافه نشد
تجری یادآور شد: در هر صورت آمار صندوقها، لیستها و صورت جلسهها در سامانه وزارت کشور موجود است و به صورت گویا و شفاف در دسترس عزیزان قرار دارد. امروز رای ۱۵ صندوق که میزان آرای لیست خدمت در آنها صفر بود را دوباره شمارش کردیم، اما رای اضافه نشد.آرا مأخوذ در صندوق مشخص است میتوانیم در حضور اصحاب رسانه بررسی شود.
او در پاسخ به این سوال که چرا تجمیع آرا در فرمانداری تهران صورت نگرفته و مستقیم وارد وزارت کشور شده است، گفت: سامانه جامع انتخاباتی در کل کشور طراحی و موجب شد ضریب خطای انسانی در شهرستان کاهش یابد. آمار نیز از سامانه فرمانداری به سامانه وزارت کشور منتقل و تجمیع شد. به نظر میرسد؛ اطلاعات شما صحیح نیست. ما در امر نظارت با کسی تعارف نداریم.
این نماینده مجلس همچنین درباره اظهارات نماینده مردم ساری در مجلس مبنی بر خرید و فروش رای در پای صندوقها و تخلفات شدید در دهیاریها گفت: نمیتوان در این زمینه آمار کلی داد. اما برخورد با تخلف در حوزه وظایف دستگاه قضایی است و آنها باید به صورت ذاتی ورود کنند.
آمار الکترونیکی در همه جای کشور وجود داشت
تجری درخصوص اینکه مگر فرمانداری نباید شمارش کند و چرا وزارت کشور شمارش کرد؟ اظهار داشت: آمار الکترونیکی در همه جای کشور وجود داشته و مختص تهران نبود و دایما در حال پایش بوده تا دخل و تصرفی نشود. ایرادی و نقصی ممکن است بر این سامانه باشد. اطلاعات هم از طریق فرمانداری به وزارت کشور فرستاده شده است. مهم صورت جلسات و آمار صندوقها است.
ساختاری متشکل از سه قوه بر انتخابات شورا نظارت کند، بهتر است
او در رابطه با سخنانی مبنی بر اینکه نظارت باید از مجلس گرفته شود و ابهاماتی که در رابطه با انتخابات اهواز وجود دارد، اظهار داشت: نظارت بر انتخابات یک وظیفه مهم است و سپردن آن به تشکیلات غیرثابت امر پسندیدهای نیست زیرا باعث تضعیع حقوق مردم می شود. نهادی مانند شورای نگهبان یا ساختاری متشکل از سه قوه بر انتخابات شورا نظارت کند، بهتر است.
نبودن ساختار دائمی برای نظارت بر انتخابات شوراها مشکلساز است
این نماینده مجلس با بیان برخی از نمایندگان دنبال تامین منافع شخصی هستند و ممکن در نظر مراجع چهارگانه هم دخل و تصرف کرده و رقیبکشی کند، تصریح کرد: این مسئله دور از شان نمایندگی است. نبودن یک ساختار دائمی مانند شورای نگهبان مشکلساز است. در نظارت بر شوراها هیاتی وارد میشوند و مستنداتی در تایید صلاحیت وجود ندارد. ممکن افراد ناباب تایید صلاحیت شوند و انتخاب شوند و بعدها مفاسد درست کنند. ممکن افراد صالحی هم رد شوند.
مجلس نباید وارد اقدامات اجرایی شود
تجری با بیان اینکه به موجب قانون، مجلس وظیفه قانونگذاری را برعهده دارد و نباید وارد اقدامات اجرایی شود، خاطرنشان کرد: بحث نظارت نزدیک به دو، سه ماه وقت نمایندگان را میگیرد. این فرایند باعث میشود رضایت کامل به دست نیاید و در بسیاری از مواقع به دلیل نبود نظارت درست مشاهده میکنیم که برخی اعضای شورا به جهت تخلفات پرونده کیفری دارند و در حال تعقیب هستند.
طرحی داریم تا نظارت بر انتخابات شوراها را از مجلس بگیرند
او ادامه داد: همه واقف هستند ما در این حوزه مشکل داریم. مجلس طرحی دارد تا نظارت بر انتخابات شوراها را از مجلس بگیرند و به نهاد دیگری بدهند تا سلامت انتخاب بیشتر شود.
۴۸ ساعت دیگر این موضوع انتخابات اهواز روشن مشخص میشود
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در مورد انتخابات شوراها در اهواز هم ابراز داشت: در مورد اهواز در بحث شمارش آرا و تعرفههایی که در صندوق بوده، مباحثی وجود دارد اما من هنوز به یقین نرسیدهام. این موضوع در حال بررسی توسط هیات عالی نظارت خوزستان است تا یک نتیجه مبتنی به حقیقت اعلام شود و تا ۴۸ ساعت دیگر این موضوع مشخص میشود.
ریاست مجلس کمترین ورود در حوزه هیات نظارت را داشته است
تجری در پاسخ به این سوال که علی لاریجانی درخواست شمارش مجدد آرای منتخبین تهران را داده است. آیا این کار براساس قانون بوده است؟ بیان کرد: ریاست مجلس شاید کمترین ورود در حوزه هیات نظارت را داشته است اما مطالبی از جانب کسانی گفته شده که به شان مجلس برمیخورد و ممکن ارجاعاتی داده شده باشد اما فراقانونی نیست.
برای رفع ذهنیت چمران مطالبی را به ایشان ارائه دادیم
او با بیان اینکه هیات مرکزی نظارت وظیفه خود را انجام میدهد اما اگر ابهامی باشد اعلام میشود تا فضای جامعه ملتهب نباشد، یادآور شد: تلاش ما برای شفافسازی بوده است. افراد و ذینفعان بیایند و حضور داشته باشند. ما آمار را اعلام میکنیم تا ابهام برداشته شود. رسیدگی به صحت انتخابات فرایند قانونی دارد. مطلبی که آقای چمران اعلام کرد برای رفع ذهنیت ایشان مطالبی ارائه دادیم. اگر شکایتی است در فرجه قانونی رسیدگی و پاسخ نهایی اعلام میشود. ارجاعاتی بوده اما مرجع رسیدگی هیات رسیدگی است.
چهرههای ورزشی مورد اقبال مردم قرار نگرفتند
این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که آیا شکایتی از سوی چهرههای ورزشی شده است؟ عنوان کرد: تا این لحظه شکایتی نشده است. این افراد مورد اقبال مردم نشدند و دلیل در حوزه اجتماعی است. برخی از افراد پروندههای دارند که ممکن است مردم ذهنیت داشته باشند.
تبعیت از مراجع چهارگانه محض نیست
تجری در پاسخ به این سوال که هیات نظارت شهرستانها برخیها رد صلاحیت کرد اما برخی مراجع استانی آن افراد را تایید صلاحیت کرد. آیا این مسئله درست است؟ گفت: من از مراجع چهارگانه تشکر میکنم. در قانون انتخابات این اختیار است و تبعیت محض نیست و افراد مخیر هستند تصمیم بگیرند. حتی افراد میتوانند از مراجع دیگری استعلامی بگیرند.
او افزود: در قانون انتخابات مراجع چهارگانه نظر مشورتی میدهند. در بخشی مباحث در استعلامی فرد صاحب پرونده ذکر شده که فرد تبرئه خود را ارائه داد. الزام چندانی به نظر مراجع چهارگانه نمیتوان داشت و به همین دلایل برخی اعلام صلاحیت برخی افراد برخلاف اعلام نظر مراجع چهارگانه بود.
تلاش ما این بود حضور حداکثری را فراهم کنیم
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها با بیان اینکه تلاش ما این بود حضور حداکثری را فراهم کنیم، اظهار داشت: برای جلوگیری از تضییع حقوق افراد در ایام تبلیغات هم دوباره صلاحیتها را رسیدگی کردیم. تاخیری در اعلام آنها بود و باعث شد گمان برده شود که شب آخر تایید صلاحیت شدند.
دلیل ابطال آرا چه بود؟
تجری با اشاره به آرای باطله تصریح کرد: مباحثی مثل بد خطی و نوشتن اسامی غیرکاندیداها و نوشتن فرد رد صلاحیت شده یا سفید بودن و خط خوردگی دلیل ابطال آرا است. مواردی هم داشتیم که تعرفهها مهر نخورده نبودند.
افراد ناصالح نباید وارد انتخابات شوند
او خطاب به اصحاب رسانه خاطرنشان کرد: از اصحاب رسانه و صاحبنظران خواهش میکنم به سمت یک نظام جامع انتخاباتی برویم تا مشکلات حل شود. افراد ناصالح نباید وارد شوند. قانون در مبحث تایید صلاحیت باید روشنتر شود. یکی از گلهمندیهای من و آحاد جامعه نظارت مجلس است. باید از نظارت مجلس خارج شود تا مبحث نظارت بیحاشیهتر و حقوق مردم حفظ شود.
فرهاد تجری در نشست خبری خود در جمعبندی پنجمین دوره انتخابات شوراها گفت: خدا را شاکرم بعد از چند روز از انتخابات، لذت و شیرینی حضور مردم هنوز در جامعه است. مردم نشان دادند آگاهانه و زمان شناسانه حضور پیدا میکنند. جا دارد از اصحاب رسانه تشکر ویژه دارم که با اطلاعرسانی زمینه حضور را فراهم کردند.
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا ادامه داد: در حدود ۳۸۰۰روستا و۱۲۴۰حوزه شهری انتخابات برگزار شده که غیر اهواز که یک سری اختلالات بوجود آمد، بقیه شهرها نتیجهاش مشخص شده است. در ۱۴۱شهر انتخابات الکترونیک برگزار شد که نتیجه آنها سریع مشخص شد.
او ادامه داد: تاخیر در اعلام آرا به این دلیل بود که چون اولویت با انتخاب ریاست جمهوری بود. ۹۹% مردم از انتخابات الکترونیکی رضایت داشتند. مساله احراز هویت نقطه ضعف سیستم بود که باید برطرف شود.
نماینده مردم قصرشیرین با بیان اینکه در این انتخابات ۱۳هزار نفر ناظر بودند که ۶۲۰۰نفر آنها هیات شهرستانی بودند، افزود: بعد اعلام صلاحیت استانی، ۱۴۰۰شکایت شد. قانون انتخابات یکی از پر ضعفترین قوانین است که ما را با مشکلات زیادی مواجه میکند. از ۱۴۰۰ شکایتی که شد و اعتراض کردند نزدیک به ۷۰۰ نفر تایید صلاحیت شدند.
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها با بیان اینکه در تهران قریب ۳۹۰۰شعبه اخذ رأی داشتیم که ۵۰۰۰ناظر و ۱۰۰۰بازرس وجود داشت، اظهار کرد: بعضی کم لطفی کردند که گفتند نظارت نبود در حالی که ما از ابتدا تا تجمیع آرا حضور فعال داشتیم و تا امروز صندوقهایی به صورت رندوم بازنمایی کردیم و با اسناد مطابقت دادیم. در ۱۵مورد صندوقی که شمارش آرا شد، هیچ کسر رایی مشاهده نشد و این از سلامت انتخابات خبر میدهد. کسانی که با حرفهای خود سلامت انتخابات زیر سوال بردن آگاهانه صحبت کنند و حضور و مردم و زحمت مسوولان زیر سوال نبرند. ما تخلف را نفی نمیکنم اما زیر سوال بردن کامل انتخابات کم لطفی است.
تجری در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه در این نشست ۳۸ هزار و ۷۱ روستا انتخابات برگزار شد و آرا مأخوذ در کل کشور ۳۸ میلیون و ۲۷۴ هزار و ۸۶۹ رای بوده که ۳۶ میلیون و ۳۶۰ هزار و ۱۴۵صحیح بوده است که یک میلیون و ۹۱۴ هزار و ۷۴۸ رای باطل بوده است. در استان تهران نیز ۵ میلیون ۲۹۱ هزار و ۸۹۰رای اخذ شد.
او ادامه داد:از تاریخ اعلام نتیجه ۴۸ساعت فرصت اعتراض و شکایت در هیاتها وجود دارد هست و افراد معترض اگر مستنداتی دارند میتوانند اعلام شکایت کنند و مطمئن باشندکه همکاران ما آنها را بررسی کرده و نتیجه اعلام میشود و اگر امکان ابطال بود باید به تایید هیات مرکزی برسد و اگر صحت انتخابات تایید شود، مرجع بالاتری برای اعتراض نیست.
سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها اضافه کرد: تا کنون که من در خدمت شما هستم ۱۱۳شکایت به هیات نظارت مرکزی شده که بیشتر راجع به شمارش آرا بوده است. یقینا جوابگویی اینها کاری ندارد و با شمارش مجدد مشخص می شود.
او افزود: حدود ۴۳شکایت راجع به خرید و فروش رای، دخالت مقامات و از این قسم موارد داشتیم است که بررسی میشود. ما با قاطعیت میگویم هرجا تخلفات و دخالت مسوولان باشد، برخورد میشود.