صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۲۹ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 September 20
کد خبر: ۵۷۹۸
تاریخ انتشار: ۱۷:۵۸ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۴

گاردين: عامل بمب گذاري روز چهارشنبه در آنکارا کيست؟

در حالی که فرد یا گروهی مسئولیت انفجار خودروی بمب گذاری شده در عصر روز چهارشنبه مقابل یک کاروان نظامی در آنکارا را به عهده نگرفته است، شبه نظامیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) که از تابستان گذشته وارد جنگی کم شدت و تازه با ارتش و نیروهای امنیتی ترکیه شده اند مظنون اصلی اعلام شدند.

رویداد24- در حالی که فرد یا گروهی مسئولیت انفجار خودروی بمب گذاری شده در عصر روز چهارشنبه مقابل یک کاروان نظامی در آنکارا را به عهده نگرفته است، شبه نظامیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) که از تابستان گذشته وارد جنگی کم شدت و تازه با ارتش و نیروهای امنیتی ترکیه شده اند مظنون اصلی اعلام شدند.

روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی به قلم سیمون تیسدال نوشت: با این حال، چنین سوء ظنی ممکن است درست نباشد. در چنین اوضاعی، غیرمعمول است پ ک ک که به دنبال خودمختاری بیشتر برای مناطق عمدتا کرد نشین جنوب شرق ترکیه است خارج از این مناطق و در این مورد ، در مرکز دولت ترکیه عملیات انجام دهد.

دفتر نخست وزیری ، پارلمان و مقرهای نظامی نزدیک محل انفجار هستند.

از سوی دیگر، پ ک ک به طور معمول حملات خود را به اهداف نیروهای نظامی و امنیتی محدود می کند و به اهداف غیر نظامی حمله نمی کند. پ ک ک یک کاروان نظامی از اتوبوسهای حامل پرسنل ارتش را یک هدف مشروع می داند.

اگر ثابت شود پ ک ک مسئول این حمله بوده است، این اقدام ، پاسخی مستقیم به سرکوبهای نظامی، دستگیری ها و منع رفت و آمد در مناطق کردنشین تعبیر خواهد شد که از زمان پایان ناگهانی آتش بس در ژوئیه سال گذشته آغاز شده اند.

درگیریها ماه دسامبر تشدید و این وضع منجر به افزایش خشونتها از جمله درگیری ماه گذشته اطراف دیاربکر شد که در آن 20 شبه نظامی کرد و سه نظامی ترکیه کشته شدند.

بر اساس آمار رسمی، بیش از 600 عضو پ ک ک در درگیری های اخیر کشته شده اند.

رهبران سیاسی کرد و گروه های مدافع حقوق بشر می گویند بیش از 200 غیرنظامی نیز کشته و هزاران نفر آواره شده اند.

احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه که سفر به بروکسل را پس از این حمله لغو کرد ماه گذشته گفت :« عملیات امنیتی علیه پ ک ک تا حد زیادی تکمیل شده است. این بار وضع مانند عملیات قبلی نخواهد بود که پس از پاکسازی از خیابانها عقب نشینی شود. نیروهای امنیتی حضوری منظم تر خواهند داشت. هدف ، برقراری نظم عمومی است که در آن هیچ ساختار غیر قانونی نتواند کنترل خیابانها را بدست بگیرد

در عین حال، در مورد هیچ آتش بس جدیدی با پ ک ک توافق نشده است. مذاکرات صلح با عبدالله اوجالان رهبر زندانی شده پ ک ک به حال تعلیق درآمده است و درگیری ها به صورت پراکنده ادامه دارد . اگر خودروی بمب گذاری شده روز چهارشنبه را پ ک ک بر سر راه کاروان نظامیان قرار داده باشد، این اقدام یادآوری این موضوع به داود اوغلو و افراد دیگر است که این درگیری 40 ساله که جان 40 هزار نفر را گرفته است هنوز با زمان پایان یافتن فاصله زیادی دارد.

متهم کردن پ ک ک زمانی که اوضاع بد می شود ، یک واکنش طبیعی دولت است.

هنگامی که بمب گذاران انتحاری با حمله به یک تجمع صلح آمیز در آنکارا در ماه اکتبر بیش از 100 نفر را کشتند، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خیلی سریع انگشت اتهام را به طرف پ ک ک گرفت. به نظر می رسد واکنش او با انگیزه های سیاسی بوده است.

همانطور که مشخص شد ، دولت اسلامی ( گروه تکفیری صهیونیستی داعش ) در خشونتهای ماه اکتبر دست داشتند. جنگجویان داعش از سوریه یا گروههای طرفدار آن در داخل سوریه این بار نیز در مظان اتهام قرار می گیرند.

احتمال دیگر این است که متحدان پ ک ک در سوریه، یعنی اتحاد دموکراتیک کردستان و شاخه نظامی آن« یگانهای مدافع مردمی» ممکن است در این انفجار دست داشته باشند. ارتش ترکیه در روزهای اخیر مواضع این یگانها را در شمال سوریه گلوله باران کرده است.

پیشروی های یگان های مدافع مردمی با پشتیبانی هوایی روسیه همراه بوده است. پشتیبانی روسیه بخشی از یک جنگ قدرت گسترده تر بین آنکارا و مسکو بر سر کنترل آینده سوریه به طور اعم و مناطق کردنشین آن به طور اخص است. اگر یگانهای مدافع مردمی مسئول باشند ، باید این را وخامت بیشتر اوضاع و اقدامی تحریک آمیز دانست که موجب تکرار تهدید تاکنون عملی نشده مداخله نظامی زمینی ترکیه در شمال سوریه خواهد شد.

داود اوغلو پس از حملات اکتبر گذشته، از دو سازمان دیگر علاوه بر پ ک ک و داعش یعنی حزب جبهه آزادیبخش خلق انقلابی و حزب کمونیست مارکسیست - لنینیستی به عنوان مجرمان احتمالی نام برد. اما این دو گروه نیر مانند گروه های ملی گرای افراطی ،سابقه حملات در مقیاس وسیع را ندارند.

هر کسی که ممکن است در انفجار خودروی بمب گذاری شده دست داشته باشد، مردم ترکیه به سبب ممنوعیت اطلاع رسانی رسانه ها که دولت به نام امنیت ملی اجرا می کند ،احتمالا آخرین افرادی خواهند بود که حقیقت را می فهمند. مانند گذشته، چنین محدودیت هایی تئوری های توطئه و ادعای سرپوش گذاشتن رسمی را تشویق خواهد کرد و پی بردن به حقیقت دشوارتر خواهد شد.

منبع: شفاف

نظرات شما