رویداد۲۴-سید باقر سخایی، سفیر پیشین ایران در قطر تأکید کرد: چنین درگیریهایی در بین عربها مانند یک دعوا خانوادگی است که درنهایت جمع میشود. نباید وارد دعوای خانوادگی آنها شد و در فکرتشکیل یک اتحادیه دیگر افتاد.
عربستان، بحرین، امارات، مصر، لیبی و مالاوی روز دوشنبه روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند. دولت بحرین دلیل قطع روابط با قطر را «حمایت از تروریسم» و دخالت در امور داخلی خود عنوان کرده است.
عربستان سعودی هم با اعلام خبر قطع روابط دیپلماتیک با قطر در بیانیهای تأکید داشته که این تصمیم را در راستای «حفظ منافع ملی» خود اتخاذ کرده و بنا به اعلام دولت عربستان قطع روابط با قطر برای حفاظت از «تروریسم و افراطگرایی» لازم بوده است. در این بیانیه دولت قطر به حمایت از اخوان المسلمین، داعش و القاعده متهم شده و ریاض همچنین دوحه را به پشتیبانی از شورشیان تحت حمایت ایران در شرق عربستان و در بحرین نیز متهم کرده است.
عربستان سعودی همچنین از قطع تمامی ارتباطات دریایی، زمینی و هوایی با قطر خبر داده و از «کلیه کشورهای برادر و همراه» خواسته است تا تصمیمی مشابه در برابر دوحه اتخاذ کنند.
دولت مصر نیز با متهم کردن قطر به «حمایت از اخوان المسلمین» روابط خود را با دوحه قطع کرد. وزارت خارجه مصر علاوه بر این همچون عربستان از ممنوعیت استفاده قطر از بندرها و فرودگاههای خود خبر داده و ضمن فراخواندن کاردار خود در دوحه به سفیر قطر ۴۸ ساعت برای ترک خاک این کشور مهلت داده است.
امارات متحده عربی هم با اعلام خبر قطع روابط دیپلماتیک با قطر دلیل این تصمیم را تلاش دوحه برای ایجاد «بیثباتی امنیتی» در منطقه اعلام کرد. ابوظبی نیز به دیپلماتهای قطری ۴۸ ساعت برای ترک خاک این کشور فرصت داده است. دولت امارات دلیل قطع روابط با قطر را حمایت دوحه از «سازمان تروریستی، افراطگرا و فرقهای» اعلام کرده است.
سید باقر سخایی، سفیر پیشین ایران در قطر و رئیس انجمن دوستی ایران و قطر در گفتوگو با
رویداد۲۴ در خصوص پشت پرده قطع رابطه چند کشور عربی با قطر گفت: قطر دارای بلندپروازیهایی بوده و به درگیریهای منطقهای هم ورود و گاها به آن دامن میزده است، عربستان و کشورهای متحد آن بابت رفتار قطر از گذشته ناراحت بودند و از این فرصتی که برای کشورهای منطقه مخصوصاً عربستان سعودی پیش آمد، بهره بردند تا آن ناراحتیها را تا حدی جبران کنند. البته به نظر میرسد این مشکل چنین باقی نخواهد ماند و حل میشود.
سخایی در خصوص نقش آمریکاییها در این رابطه توضیح داد: نقش آمریکاییها را در این رابطه نفی نمیکنم ولی خیلی هم آن را جدی نمیگیرم. نباید تمام اتفاقات منطقه را به نقش غربیها ربط دهیم. اداره حکومت فعلی عربستان در دست جوانانی است که شاید تدبیر حکومتداری ندارند و نهتنها دنبال تنشزدایی نیستند بلکه از تنشزایی هم استقبال میکنند.
این سفیر پیشین در قطر درباره تحتفشار قرار گرفتن ایران درنتیجه قطع رابطه کشورهای عربی با قطر ابراز کرد: کشور ما از اوایل انقلاب تحتفشاراست. ایران کشور باعظمتی محسوب میشود و امکانات فراوانی دارد، بنابراین نمیتوانند بیشتر از این آن را در محاصره قرار دهند زیرا هر کاری میتوانستند تا به امروز انجام دادهاند. علاوه بر این ایران بیدی نیست که با این بادها بلرزد.
وی در رابطه با واکنش ایران در خصوص چالش جدید میان کشورهای عرب منطقه گفت: ایران نباید وارد مجادلات کشورهای منطقه شود. تا به امروز هم همواره سعی کرده، رابطه خوبی با کشورهای همسایه داشته باشد. بهترین کاری که ایران میتواند در حال حاضر انجام دهد، این است که به قطریها بابت حل مشکلاتشان در خصوص تأمین مواد غذایی کمک کند. ایرانیها از قطریها در دوران سخت خاطره خوشی دارند و البته قطریها هم اذعان داشتند که تمامی مواد غذایی خود را از ایران تأمین میکردند، بنابراین این امکان وجود دارد که همان راه گذشته بدون ورود به مجادلات منطقهای در پیشگرفته شود.
سفیر پیشین ایران در قطر در ادامه اضافه کرد: ما در ایران، دوست نداریم که کشورهای منطقه دچار درگیریهایی ازایندست شوند و همانطور که دکتر ظریف هم گفتند «همسایه را نمیشود، عوض کرد» بنابراین باید با آنان کنار آمد و زندگی کرد.
سخایی در رابطه با احتمال قرار گرفتن قطر در کنار ایران، روسیه و ترکیه اظهار داشت: چنین درگیریهایی در بین عربها مانند یک دعوا خانوادگی است که درنهایت جمع میشود. نباید وارد دعوای خانوادگی آنها شد و در فکرتشکیل یک اتحادیه دیگر افتاد. ایران و قطر درزمینهٔ گاز با همدیگر پیوند مشترک و همکاریهای خوبی دارند، بنابراین بهتر است همین روند ادامه یابد.