محمد مراد بیات، جامعهشناس شهری در گفتوگو بارویداد۲۴:
یک جامعهشناس شهری معتقد است: شهردار باید شم سیاسی بسیار قوی داشته باشد اما اگر صرفا به خاطر اهداف سیاسی بخواهد شهردار شود قطعا غلط است،نگاه یک مدیر توانمند باید نگاهی مبتنی بر رفاه اجتماعی، آسایش شهروندان و ارائه خدمات در شهر باشد. شهرداری جای نگاه جناحی نیست و باید به شهرندان خدمات ارائه دهد.
رویداد۲۴- یک جامعهشناس شهری معتقد است: شهردار باید شم سیاسی بسیار قوی داشته باشد اما اگر صرفا به خاطر اهداف سیاسی بخواهد شهردار شود قطعا غلط است،نگاه یک مدیر توانمند باید نگاهی مبتنی بر رفاه اجتماعی، آسایش شهروندان و ارائه خدمات در شهر باشد. شهرداری جای نگاه جناحی نیست و باید به شهرندان خدمات ارائه دهد.
تهران کلانشهری آشفته و پرجمعیت است که مردم آن از مشکلات زیستمحیطی، آلودگی هوا و ترافیک رنج میبرند، تراکم فروشیها، بدهیهای شهرداری در این یک ده، استخدامهای نجومی، قراردادهای نجومی و... همگی بر بار مشکلات تهران افزوده است. بنابراین حالا که فرصتی مناسب برای تغییر شهردار تهران پس از 12سال پیش آمده اینکه چه کسی با چه ویژگیهایی شهردار شود بسیار حائز اهمیت است.
محمد مراد براتی، جامعهشناس شهری در گفتوگو با
رویداد۲۴ در خصوص ویژگیهای شهر و شهردار گفت: تهران شهری است که جمعیت کثیری را در خود جای داده است و از طرف دیگر توریستهایی که به ایران میآیند در نگاه اول ایران را از منظر تهران میبینند. علاوهبراین تهران شهری است با تنوع قومیتی، زبانی و انواع نگرشهای اجتماعی- فرهنگی، ما در تهران شاهد همه این ویژگیها هستیم.
او ادامه داد: تهران شهری است که در آن شاهد چالش سنت و مدرنیته و چالش نسلهای مختلف هستیم. مطالبات اجتماعی مردم در این شهر نسبت به دیگر نقاط کشور خیلی بیشتر است و از آن سو گردش مالی سنگین، گرههای کور که در این شهر وجود دارد، گسترش افقی و عمودی شهر، بحث ترافیک، آلودگی هوا، بروکراسی شدید اداری، سیستم ناکارآمد اداری، همه اینها نشان میدهد شهردار تهران نمیتواند یک فرد معمولی باشد.
براتی اظهار داشت: جدا از همه ویژگیهای شخصیتی، این شهر به مدیری با قدرت اجرایی بالا نیاز دارد. بسیاری از مشکلات این شهر بخاطر وجود مدیرانی بیتجربه بوده که برای آزمون و خطا آمدهاند. شهردارتهران باید به لحاظ مدیریتی تعامل ویژهای را با دولت و حاکمیت داشته باشد، او باید جز کسانی باشد که در این سمت او را بپذیرند. باید قدرت جذب مشاوران و مدیران متنوع در حوزههای کاری دیگر را داشته باشد. یعنی آنقدر در این سالها ارتباط وسیعی با بدنه برقرار کرده باشد که بتواند برای هر حوزهای متخصصان را فرا بخواند. خود این فرد باید از جذبه و قدرت ویژهای برخوردار باشد که بتواند چنین کاری را انجام دهد.
این جامعهشناس بیان کرد: شهردار باید شم سیاسی بسیار قوی داشته باشد اما اگر صرفا به خاطر اهداف سیاسی بخواهد شهردار شود قطعا غلط است، ما تجربههای تلخی در دورههای گذشته به خاطر جناحی نگاه کردن شهردار داشتهایم، مثلا در زمانی که وزارت خارجه ما سیاست دیگری پیش گرفته شهرداری بنر دیگری علیه آن میزند، این نگاهها نگاههای خوبی نیست،برون داد و خروجی یک مدیر توانمند باید نگاهی مبتنی بر رفاه اجتماعی، آسایش شهروندان و ارائه خدمات در شهر باشد. شهرداری جای نگاه جناحی نیست و باید به شهرندان خدمات ارائه دهد.
او در خصوص شهر تهران خاطر نشان کرد: چالشها و مشکلات تهران ، نیاز به راهکارهای مدرن و به روز دارد و آن این است که ما باید شهر را هوشمند کنیم، تجربهای که در دنیا به کار رفته و ما هم باید در این مسیر حرکت کنیم، یک شهردار باید بر این اشراف داشته باشد که ما در هزاره سوم زندگی میکنیم، هزاره سوم هزاره فناوری اطلاعات و ارتباطات است و طبیعتا برای اداره شهر باید از این فناوری استفاده کرد.
بیات افزود: شهر الکترونیک و شهر هوشمند یک راهبرد کلان برای حل معضلات این شهر و توسعه همه جانبه آن است. اتحادیه اروپا از سال 2007 توجه جدی به این مساله داشته و ضرورت هوشمندسازی کلانشهرها را تدوین کرده و برنامههایی در این راستا اجرا کرده است . امروزه مدلهای مطلوب شهر هوشمند را در مقیاسهای مختلف آماده کردهاند. هدف اصلی این برنامهها بهبود خدمات عمومی و کیفیت زندگی است که با کاهش هزینههای مدیریت شهری، افزایش بهرهروی، کاهش آلودگی و توسعه پایدار همراه است.
این جامعهشناس در پایان بیان کرد: شهر هوشمند تهران با افق 2025 و طی دو برنامه چهار ساله، امیدی است که ما داریم، اجرایی شود و با توان موجود در نیروهای آموزش دیده داخلی، هزینههای سرسام آور مدیریت شهری را کاهش، اشتغال پاک ایجاد کند و منجر به بهبود کیفیت زندگی شهروندان بشود.