صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۰ - 2021 December 07
کد خبر: ۷۹۷۶۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۰ - ۱۴ مهر ۱۳۹۶
سروش رحمانی، نوحه‌خوان‌ یزدی در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

مداحان باید به روز باشند/ خواننده و آهنگسازم نه مداح/ مردم از برخی از اشعار و مداحی‌های ضعیف خسته‎اند

نوحه‌خوان‌ به تازگی مشهور و محبوب شده یزدی براین عقیده است که اگر مداحان به مسائل و دغدغه‌های روزمره نپردازند نمی‌توانند مردم را به خود جذب کنند زیرا مداحان باید به‌روز باشند و به‌روز حرکت کنند.
رویداد۲۴- نوحه‌خوان‌ به تازگی مشهور و محبوب شده یزدی براین عقیده است که اگر مداحان به مسائل و دغدغه‌های روزمره نپردازند نمی‌توانند مردم را به خود جذب کنند زیرا مداحان باید به‌روز باشند و به‌روز حرکت کنند.

چند سالی است که محرم حال و هوای دیگری پیداکرده است. حسینیه‌ها جای خود را به خیابان‌ها داده‌اند و اغلب مردم برای عزاداری به خیابان‌ها و به دنبال‌ دسته‌های عزاداری حرکت می‌کنند. تغییرات این‌چنینی کم نیست،‌ از آرایش‌های عجیب سروصورت تا هماهنگی‌ها برای زدن زنجیر و طبل‌!‌ اما اتفاقاتی که این در این سال‌ها بیشتر خودنمایی می‌کند نوع اشعار و مداحی‌ها است.

متأسفانه این روزها شاهد این موضوع هستیم که افرادی فاقد سواد مذهبی به نوحه‌خوانی و مداحی می‌پردازند و حتی گاها خط‌مشی هم برای مستمعین خود ترسیم می‌کنند. افرادی که به نظر می‌رسد سعی دارند تا دیده شوند و به‌نوعی نامشان بر سر زبان‌ها باشد. دیده شدن اما به قیمت خواندن اشعاری بی‌محتوا و کاملاً سخیف. به نظر می‌رسد خواندن اشعار بی‌محتوا با ریتم‌های بی‌محتواتر و کپی کردن از شعرهای خواننده‌های پاپ و بعضاً زیرزمینی،‌ سریع‌ترین راه برای دیده شدن است.

در محرم چند سال اخیر اما انتشار یک مداحی فاخر و جدید در فضای مجازی با واکنش و استقبال بی‌نظیر مردم و هنرمندان روبه‌رو شد. پرداختن به مسائل روزمره،‌ اسلام واقعی و امام حسین (ع)، نظم خاص سینه‌زنی و هم‌خوانی مستمعین، مهم‌ترین وجه تمایز این مداحی با سایر مداحی‌های بی‌محتوای امروزی بود. سروش رحمانی و مصطفی محسنی زاده دو نوحه‌خوان‌ یزدی هستند که چند سالی است که با اشعار جدید و فاخر خود در ایام محرم به نوحه‌خوانی برای سیدالشهدا می‌پردازند تا جایی که توانسته‌اند مردم را از جای‌جای ایران به خود علاقه‌مند و محرم را وارد مسیر صحیح خود کنند.

سروش رحمانی، نوحه‌خوان‌ به تازگی مشهور و محبوب شده یزدی که تاکید دارد او را نوحه‌خوان‌ بنامیم تا مداح در گفت‌وگو با رویداد۲۴، به مهم‌ترین عاملی که باعث مطرح‌شدن این نوع سبک مداحی آنان شده است، گفت: این موضوع را از دو بعد می‌توان موردبررسی قرارداد، اول اینکه اکنون عصر رسانه است، وجود رسانه‌ و فضای مجازی باعث شده تا مردم سبک متفاوت نوحه خوانی را هم ببینند و به این سمت سوق پیدا کنند و انتشار این مداحی‌ها در رسانه‌ها باعث این حجم از استقبال است؛ ثانیاً به نظر می‌رسد که مردم از برخی از اشعار و مداحی‌هایی ضعیفی که اخیراً رواج پیداکرده است خسته و آشفته شده‌اند و زمانی که می‌بینند یک سبک مداحی جدید آمده است به آن سمت گرایش پیدا می‌کنند.

رحمانی بابیان اینکه هر سبک و نوآوری جدیدی برای مردم جذاب است، تصریح کرد: نوآوری همیشه خوب است، اما باید با حفظ ساختار منطقی و سنتی خود باشد. معتقدم یک اثر هنری زمانی می‌تواند موفق باشد که یک پکیج کامل باشد؛ یعنی موسیقی، شعر، صدا در بهترین حالت زمانی و مکانی در کنار هم قرار بگیرند. اگر این پکیج کامل نباشد شما نمی‌توانید امیدوار باشید که اثر هنری موردنظر بتواند یک جایگاه خاصی در درازمدت داشته باشد.

نوحه خوان  هیات «کوچه بیوک» یزد، در ادامه بابیان اینکه در سال‌های اخیر افرادی به مداحی روی آورده‌اند که هیچ‌گونه سواد و تخصصی در این زمینه ندارند، تصریح کرد: متأسفانه امروزه برخی از مداحان به سمت کارهای ضعیفی روی آورده‌اند که هیچ‌گونه محتوایی ندارد و صرفاً فقط برای دیده شدن است؛ البته بهترین داور برای قضاوت مداحی‌هایی اخیر مردم هستند.

رحمانی به اشعار مداحی‌های خود نیز اشاره کرد و گفت: ما در اشعارمان به مسائل روز نیز اشاره می‌کنیم زیرا اعتقادمان براین است که تمام هنرمندان باید با مسائل روز حرکت کنند و هنرمندانی که به مسائل روز نمی‌پردازند نمی‌توانند مردم را هم در کنار خود داشته باشند.

این خواننده یزدی بابیان اینکه رشته تحصیلی من آهنگ‌سازی است، عنوان کرد: زمانی که یک اثر هنری می‌خواهد ارائه شود باید سرشار از حس عاطفه، حماسه، نصیحت باشد تا بتواند مخاطبان عام و خاص را به خود جلب کند.

سروش رحمانی در پاسخ به این سؤال که آیا انتقاداتی هم به سبک مداحی شما می‌شود یا نه؟ گفت: بسیاری از مداحان کارهای ما را گوش‌داده‌اند و طبیعتاً برخی آن را تشویق و برخی هم رد کردند، اما اینکه چقدر این نظرات و مباحث کارشناسی باشد خود جای بحث دارد؛ ما برای کارهایمان مشاوره‌های دقیقی انجام می‌دهیم تا بتوانیم یک اثر موفقی را به مردم ارائه دهیم.

رحمانی ادامه داد: استقبال مردم از مداحی‌هایمان ما را به کار دلگرم‌تر کرد، این لطف و محبت مردم به ما انگیزه می‌دهد که کارمان را با جدیت دنبال کنیم و امیدواریم بتوانیم آثار فاخرتری را ارائه دهیم.

رحمانی به نظم خاصی که در مراسمشان وجود دارد، اشاره کرد و گفت: همه هیئت‌ها پیش از شروع محرم طبعاً تمرین‌هایی رادارند. ما نیز از یک هفته پیش از شروع محرم تمریناتمان را با حضور مردم انجام دادیم و اشعار را حفظ کرده و نقاط ضعف را برطرف کردیم که زمان اجرا نظم و هماهنگی خاصی برقرار باشد.

او به رابطه دوستی خود با مصطفی محسن زاده نیز اشاره کرد و گفت: من و آقای محسن زاده رفقای قدیمی هستیم و در اصل مداح نیستیم بلکه خواننده هستیم و سبکمان پاپ و تلفیقی است؛ اما به دلیل عشقمان به امام حسین (ع) در دهه محرم به مداحی می‌پردازیم و در قبال این کار مبلغی را هم به‌عنوان صله دریافت می‌کنیم.

رحمانی در پاسخ به این سوال که پیام نوحه خوانی و مداحی شما که اساسا یک خواننده و آهنگساز هستید تا مداح و نوحه‎خوان به افرادی که با موسیقی و خوانندگی مشکل دارند و آن را حرام می‌دانند و گاها مانع برگزاری کنسرت‌ها می‌شوند چیست؟ گفت: موسيقي زمانی که در جهت تعالی بشريت باشد هميشه مقدس، ارزشمند و ملکوتی است و هیچ‌گاه نمی‌تواند حرام باشد. یک اثر هنری زمانی مخرب خواهد شد كه جايگاه هنری خود را از دست بدهد و به‌ عنوان یک ابزار از آن استفاده شود!‌ در این حالت می‌تواند قابل‌شنیدن نباشد. بگفته بزرگان، موسیقی همانند آب‌وهوا است و زمانی که نباشد انسان نیز قطعاً فنا خواهد شد.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
نظر: