حمایت از فعالیتهای اقتصادی زنان روستایی
رویداد۲۴ زنان در گستره جهانی نقش عمدهای در فعالیتهای اقتصادی دارند البته در کشورهای در حال توسعه و از همه مهمتر در نواحی روستایی این فعالیت شکل متفاوتی دارد و عمده این فعالیت به صورت سنتی انجام میشود. زنان روستایی از طریق صنایع دستی و همچنین مشارکت در فعالیتهای زراعی و دامپروری در تامین نیاز مالی خانواده نقش برجستهای دارند. با وجود تأثیر مهم زنان روستایی در اقتصاد خانواده و تولید، ضرورت دارد به توانمندی اقتصادی و اجتماعی آنها توجه بیشتری شود. بررسی وضعیت توانمندی زنان روستایی جهت دستیابی به الگوی مناسب توانمندی بهعنوان پایههای اصلی تولید در کشور، از ضرورتهای اساسی است.
توانمندسازی زنان با رفاه و توسعه جوامع ارتباط تنگاتنگی دارد و مستلزم برخوردی جامعتر و عمیقتر است. همچنین از این جهت که زنان گروه متجانسی را تشکیل نمیدهند و در این راستا زیر یک گروه واحد قرار نمیگیرند شناخت قابلیتها و ویژگیهای زمینهای و عاملیت زنان، در فرآیند توانمندسازی نقش بسزایی ایفا میکند. رساندن زنان روستایی به این باور که سهم بسزایی در تولید و توسعه اقتصاد کشور دارند و برگزاری دورههای آموزشی و مهارتی برای ایشان، علاوه بر ایجاد رغبت و انگیزهی بیشتر، سبب ارتقای کیفیت تولید نیز میشود. اینگونه است که وجود این زنان توانمند، علاوه بر رونق فعالیتها در روستاها و کارآفرینی، عاملی موثر برای جلوگیری از مهاجرت سکنه نیز هستند. علاوه بر ایجاد اعتماد به نفس و آموزش و سازماندهی فعالیتهای آموزشی، شناخت دقیق زندگی روستایی، اصلاح نگاه جنسیتی، برگزاری کارگاههای دورهای، توجه به فن آوریهای روز در راستای توسعه فعالیت، افزایش ریسکپذیری و بیان منافع تشکلها و تعاونیها از جمله اقداماتی است که سبب میشود، زنان در روستاها با قدرت بیشتری در فعالیت اقتصادی مشارکت کنند.
در این میان ایجاد شرکتهای تعاونی روستایی، بسیار حائز اهمیت است؛ شرکتهای تعاونی روستایی زنان یکی از نظامهای بهرهبرداری محسوب میشوند که هدف بنیادین این شرکتها بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی اعضا و در نهایت جامعه است و تحقق این مهم در گام اول نیازمند آشنا ساختن افراد با فعالیتها و اهداف شرکت است که و توسعه و تثبیت آن به ویژه در بادی امر، منوط به حمایت دولت است؛ اقداماتی، چون گسترش روابط تجاری با این شرکتها و زنان فعال در تولید و کارآفرینی، حمایت از راهحلها و رفع موانع، تشویق و اطمینان از خرید و استفاده از محصولاتشان، اعطای وامهای مناسب با فعالیت و همچنین آموزش و کمک جهت بازاریابی و تبلیغات از جمله موارد قابل اجرا در این زمینه است. تحولات گوناگون بهوجود آمده از جنبههای مختلف در برخی مناطق که شرکتهای تعاونی انجام میدهند گویای این است که این شرکتها میتوانند موجب تحولات عظیمی باشند.
لذا، تامین نیازهای بهروز در زمینههای کاری و مهارتهای حرفهای که لازمهی ادامه یا ارتقاء فعالیت این دسته از زنان است از حقوق اساسی آنها بوده که به شکوفایی و پیشرفت، کمک شایانی میکند.
*عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دهم