تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
رویداد۲۴ بررسی می‌کند؛

نقدی بر صحبت‌های نسنجیده کارشناس صدا و سیما برای نخوردن میوه و مرغ

پریناز بنیسی کارشناس صدا و سیما اخیرا گفته مردم باید قناعت کنند و میوه و مرغ نخورند تا وضعیت درست شود. این موضوع را به لحاظ علمی بررسی کرده است.

پریناز بنیسی میوه نخورید

رویداد۲۴ الهه شعبانی: در روز‌های اخیر ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن کارشناس صدا و سیما از مردم می‌خواهد که سطح انتظارات و توقعات شان را پایین بیاورند و میوه نخورند، خورشت نخورند و برنج خالی بخورند! خانم بنیسی کارشناس رشته روانشناسی در مقطع دکترا و مدرس دانشگاه هستند. با توجه به رشته تخصصی ایشان و اظهارات شان، لازم است نکاتی به ایشان یادآوری و به مسئولین گوشزد شود، نکاتی که برخواسته از علم است و از رابطه‌ی مستقیم تغذیه و سلامت روان سخن می‌گوید!

بدون شک تغذیه سالم، تاثیرات فراوانی بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد و به میزان قابل توجهی به نوع تغذیه، کیفیت مواد غذایی و ویتامین‌ها مربوط است. به همین دلیل در دنیای امروز به تغذیه سالم بیش از پیش اهمیت داده و در این رابطه پژوهش‌های فراوانی انجام شده و برنامه‌های مختلفی برای بالا بردن کیفیت تغذیه جامعه در نظر گرفته می‌شود. رژیم غذایی مناسب باید شامل تمام گروه‌های غذایی از جمله گوشت، لبنیات، سبزیجات و ... باشد و هیچ ماده غذایی به تنهایی نمی‌تواند نیاز‌های ما را تامین کند. انسان به این مواد غذایی متنوع در تمام سنین و طول عمر خود نیاز دارد، ولی مقدار و مصرف آن متفاوت است، به عنوان مثال در سنین مدرسه و رشد به پروتئین بیشتری نیاز دارد.

در این میان مقالات بسیاری نیز وجود دارد که اثبات می‌کند که تغذیه تاثیر مهمی بر اعصاب و روان دارد و می‌تواند موجب کاهش در هوش، یادگیری و حافظه شود و اختلالاتی از جمله افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیت، اختلال دو قطبی، سایکوز، فوبیا، اختلال شناختی و مشکلات رفتاری را ایجاد کند.


بیشتر بخوانید: زندگی نرمال به سبک صداوسیما/ اگر یک هفته میوه نخوریم، همه مشکلات حل می‌شود؟


به عنوان مثال کمبود شدید پروتئین موجب بروز عوارض فراوانی از جمله خستگی، بی حالی و سستی می‌شود علاوه بر این تاثیر مستقیم بر ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن دارد. با توجه به اینکه پروتئین مسئول تولید مواد شیمییایی در مغز (دوپامین و نوراپی نفرین) است، کمبود آن موجب نوسانات خلقی و افسردگی خواهد شد.

ویتامین B نیز یکی از اساسی‌ترین گروه‌های مواد مغذی برای مغز است. این ویتامین تقریباً در تمام اشکالی که دارد به کارکرد‌های مغز کمک می‌کند و علائم مشکلاتی مانند افسردگی و استرس را کاهش می‌دهد. کمبود شدید بیوتین می‌تواند میل به خودکشی در افراد را افزایش دهد.

کمبود ویتامین دی در ابتلا به افسردگی، اختلالات خلقی و شناختی تاثیر گذار است و سطح مناسب ویتامین دی در بدن جهت درمان افسرگی مفید است. امگا ۳ نیز در این میان بسیار مورد توجه است تا جاییکه رابطه معکوس با میزان افسردگی، شیزوفرنی، اختلال دو قطبی و ارتکاب به قتل دارد و همچنین در بهبود عمکرد شناختی و زوال عقلی نقش مهمی را ایفا می‌کند.

در این میان از تاثیرات مواد معدنی همچون ید، منیزیم و آهن نمی‌توان غافل شد. به طوریکه کمبود این مواد به خصوص ید در دوران بارداری باعث می‌شود نوزاد با مشکلاتی از جمله عقب افتادگی ذهنی متولد شود.

این‌ها تنها مواردی از تاثیرات مواد مغذی و تغدیه سالم بر سلامت انسان و افراد جامعه می‌باشد؛ بنابراین اینطور به نظر می‌رسد که نمی‌توان با عنوان کارشناس به سادگی برای مخاطب نسخه‌های بی محتوا تجویز کرده و برای سیاست‌های نادرستی که موجب مشکلات فراوان اقتصادی شده است از مردم خواست تا تغذیه خود را محدود کرده و قناعت پیشه کنند. همچنین نباید از تاثیرات نوع تغذیه امروز بر میزان سلامت و هوش نسل آینده غافل شد.

بدون شک افراد سالم از نظر فیزیکی و روانی، می‌توانند جامعه‌ای پویا را تشکیل دهند و آینده‌ای درخشان را برای یک کشور رقم بزنند؛ بنابراین توجه ویژه مسئولین به این حوزه در سیاست گذاری‌های کلان ضروری است. از سویی دیگر صدا و سیما به عنوان نهادی که هزینه‌هایش از مالیات افراد جامعه تامین می‌شود موظف است که اطلاعاتی درست در اختیار مخاطب قرار داده و در این راستا از کارشناسان با صلاحیت بهره ببرد!

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما