آخرین وضعیت نامزدهای اصولگرا در انتخابات ۱۴۰۰/ اصولگرایان به اجماع میرسند؟
رویداد۲۴ با حمایت اکثریت قریب به اتفاق جریانها، احزاب و گروههای اصولگرا از ابراهیم رئیسی، مشخص شده است که او گزینه پیروز انتخابات درون جناحی بوده است و تقریبا هیچ رقیبی برای او در این فرایند وجود ندارد. اما چهار نامزدی که همچنان در عرصه انتخابات ۱۴۰۰ حضور دارند، آیا در روزهای آینده و بعد از حمایت از رئیسی در مناظرههای انتخاباتی، به نفع او انصراف میدهند یا برنامهای دیگر در سر دارند؟
بیشتر بخوانید:ترکیب ستادهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی در استانها/ مرداد ۱۴۰۰ با چه دولتی سروکار داریم؟
قاضی زاده هاشمی: اصلا دیده نمیشود!
تا سه شب پیش کسی قاضی زاده هاشمی را نمیشناخت. البته قبل از انتخابات تحلیلی وجود داشت که قاضی زاده هاشمی میتواند همان جوان انقلابی مدنظر رهبر انقلاب باشد، اما بعد از اعلام تایید صلاحیتها هم توجهی به او نشد. قاضی زاده هاشمی آنقدر امید کمی به انتخابات داشت که فیلم مستندش را به ضعیفترین سازندگان در دسترس سپرده بود و اتفاقا همان فیلم، موجب شد تا قاضی زاده در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار بگیرد. اما این توجه بیشتر از روی تمسخر بود و بیشتر از گذشته نشان داد که قاضی زاده به هیچ عنوان نامزد جدی برای انتخابات این دوره ریاست جمهوری نیست. قاضی زاده هاشمی به درستی قادر به ارائه نظراتش نیست و حتی نمیتواند مهره موثری برای به چالش کشیدن رقبا در مناظرهها باشد. با این حال او نشان داده شیفته دیده شدن است و احتمالا بعد از پخش آخرین برنامه اش از صدا و سیما از انتخابات انصراف میدهد.
علیرضا زاکانی: رئیس خط حمله
زاکانی، یکی از چهرههای موثر جریان حمله اصولگراهاست. سایتها و رسانههای زیر نظر او و همفکرانش، سال ۸۸ تلاش زاید الوصفی برای خبرسازی علیه اصلاحطلبان داشتند. شایعه طلاق رهنورد از میرحسین موسوی و شایعه بیماری سرطان مهدی کروبی، از جمله دروغهایی بود که دستگاههای تندروی جریان اصولگرا در انتخابات ۸۸ مطرح کرده بودند. به نظر میرسید زاکانی برای استفاده از همین ظرفیت وارد انتخابات شده است، اما روشهای او، خیلی زود دامن خودش را گرفت و او با انبوهی از انتقادها مواجه شد، ماجرای همسر دومش در قم و ماجرای تحصیل دختر و فرزندش در سوئیس به عنوان یکی از گرانترین شهرهای دنیا، ماجرای تغییر رشته تحصیلی علی رغم اخراج از دانشگاه، ماجرای استخدام بیضابطه دهها نفر در مرکز پژوهشهای مجلس و ... همگی باعث شده تا زاکانی حالا بیشتر در مضان اتهام باشد. البته شاید این هم یک تاکتیک انتخاباتی باشد که زاکانی سپر بلای رئیسی شود. به هر حال باید منتظر ادبیات احمدی نژادی زاکانی علیه رقبای رئیسی باشیم. چه بسا او در نقش یک مهاجم، بتواند نقش آفرینی مناسبی داشته باشد و احتمالا بعد از آخرین مناظره، به نفع رئیسی انصراف خواهد داد.
سعید جلیلی: رای آوری برای ابراهیم!
سعید جلیلی، به نسبت سایر نامزدهای جریان اصولگرا (به جز رئیسی) مقبولیت بیشتری در جریان اصولگرا دارد. به نظر میرسد هدف سعید جلیلی، سازماندهی رای جریان تندرو به نفع ابراهیم رئیسی باشد. ابراهیم رئیسی برای برنامههای گستردهای که در افقهای آتی ایران پیش روی خود میبیند، از اصولگرا خواندن خود اجتناب کرده است، اما در این وضعیت، نیاز به مهرهای است که بتواند با جدیت بیشتری، رای اصولگرایان را به سبد ابراهیم رئیسی واریز کند. اگر ابراهیم رئیسی در مسائلی مثل سیاست خارجی، حجاب، آزادی مطبوعات، اقلیتهای دینی و... صلاح نمیبیند عقاید خود را به صراحت بیان کند، جلیلی توان بیشتری برای طرح این مسائل و سازماندهی نیروهای تندروی اصولگرا دارد تا به موقع، این ظرفیت را در اختیار رئیس قرار دهد. جلیلی بارها با رئیسی دیدار داشته و کاملا با او هماهنگ است. با انتصابات ابراهیم رئیسی در ستاد انتخاباتی و حمایت جبهه پایداری از او، مسلما قسمتی از کابینه رئیسی هم در اختیار تیم جلیلی قرار خواهد گرفت. البته جلیلی برای تبدیل کردن رای خود به رای رئیسی، نیاز به زمان بیشتری دارد و شاید ناچار شود زودتر از زاکانی و قاضی زاده هاشمی انصراف دهد.
البته این همه ماجرا نیست. نزدیکان جلیلی لااقل در گروههای خود، سناریوی دیگری را پیش بینی میکنند و معتقدند این رئیسی است که در نهایت انصراف میدهد تا سعید جلیلی به صندلی ریاست جمهوری برسد و ریاست هر سه قوه، دست بچههای انقلاب باقی بماند.
محسن رضایی: تا آخر ایستاده ایم!
محسن رضایی، سال ۸۴ از حضور در انتخابات ریاست جمهوری به نفع هاشمی رفسنجانی رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت انصراف داد. بعد از آن هم هیچوقت در هماهنگی صد در صدی با نامزدهای اصولگرا نبوده است. به خصوص سال ۹۶ که رای نسبتا بالایی آورد و در بعضی استانها مثل خوزستان و لرستان، رای اول را به دست آورده بود. او این بار هم از آرای قومیتی صحبت کرده است، اما انتقاد او به ابراهیم رئیسی، نشان از وجود اختلاف بین این دو نامزد است که افزایش این انتقادات، میتواند رسیدن به اجماع را میان این دو نامزد بیشتر کند. بعید است محسن رضایی به چیزی کمتر از معاون اولی رضایت بدهد و این مسئولیت هم در میان حلقه نزدیکان رئیسی، حداقل ده مدعی دارد. با این حال دستور از بالا ممکن است زمینه ساز انصراف محسن رضایی از انتخابات شود.