تحول قوه قضائیه بر پایه فناوری بوده است/ شفاف سازی زمینه بروز فساد را از بین میبرد
رویداد۲۴ آیت الله رئیسی در جریان این مراسم با تبریک ایام با برکت میلاد امام رضا (ع) از تمام دست اندرکاران جهش و تحول فناورانه در دستگاه قضایی تقدیر کرد و بیان داشت: تحول به معنای آن است که وضعیت موجود شناسایی شده و نسبت به ترسیم وضعیت مطلوب اقدام صورت گیرد و فاصله بین این دو وضعیت را تا حد ممکن کم کنیم و این امر را به منظور سهولت دسترسی مردم به عدالت انجام دهیم.
رئیس دستگاه قضا مهمترین اثر تحول فناورانه در قوه قضاییه را تسهیل و تسریع دسترسی مردم به عدالت دانست و گفت: در نتیجه افتتاح و عملیاتی شدن پروژههای فناورانه در دستگاه قضایی به میزان چهار میلیون مراجعه به دادگستریها کاسته شده است و این امر علاوه بر تسهیل و تسریع دسترسی مردم به عدالت سبب حفظ کرامت آنها نیز میگردد و این امر از محوریترین اهداف حرکت به سمت قوه قضاییه هوشمند است.
آیت الله رئیسی با بیان این که افزایش سرعت، دقت و شفافیت از ویژگیهای کار فناورانه است گفت: ۷۰ درصد سند تحول در راستای گسترش فناوری است؛ در واقع سند تحول سندی فناورانه پایه است که به موجب آن دسترسی به عدالت برای همگان تسهیل میشود.
رئیس دستگاه قضا افزایش تعامل الکترونیکی میان قوه قضاییه و سایر دستگاهها به ویژه نیروی انتظامی را از نتایج و اهداف حرکت به سمت قوه قضاییه هوشمند دانست.
وی با بیان اینکه بیشترین تعامل ما با نیروی انتظامی است و با هیچ سازمانی به این میزان با سر کار نداریم، تاکید کرد: اینکه خودشان نیز ابتکار فناوری را انجام دادند، باعث هماهنگی و تعامل بین دادگستریها و کلانتریان میشود و از مراجعات زحمتآور برای مردم و همکاران میکاهد. این حرکتی که امروز در تعامل حداکثری با همه سازمانها، دادگستری و نیروی انتظامی ایجاد شده، خیلی ارزشمند است؛ چراکه اجرای سریع احکام و دسترسی قضات به افراد را میتواند تسهیل کند. این نیز در جهت رضایت مردم است.
رئیس دستگاه قضا افزود: پیشگیری از وقوع جرم یکی از اهداف مهم این دوره است که استفاده از هوش قضایی برای دادرسیهای سریع بسیار توانست موثر باشد؛ دادرسیهای برخط فعالی که در سراسر کشور صورت میگیرد، در جهت تسهیل کار میتواند بسیار موثر باشد. این شفافسازیها میتواند از وقوع فساد پیشگیری کند و زمینههای بروز فساد را از بین میبرد. این بسیار در قوه قضاییه توانسته موثر باشد انشاالله آثار آن برای دولت و قوه قضاییه مشخص باشد.
رئیسی گفت: حذف دو میلیون مراجعه دستگاههای مختلف از دیگر برکات این اقدام است، مردم میتوانند نسبت به رفتار قاضی و کلانتری اظهارنظر کنند. جامعه آماری ۳ میلیونی از خود مردم نظر دادند و ۷۰ درصد اعلام رضایت کردند.
رئیس قوه قضائیه بیان کرد: نظر ما مهم نیست، زمانی ما میخواهیم نظر دهیم که چه کاری انجام دادیم این اهمیتی ندارد؛ اما نظر مردم اهمیت دارد اینکه آیا قاضی و کارمند کار را درست انجام دادهاند؟ آیا بروکراسی اداری و پیچیدگیها موجب نارضایتی میشود؟ اینکه مردم اعلام کنند ما راضی هستیم برای ما بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: رضایت مردم به سرمایه اجتماعی ما خواهد افزود، ما باید به دنبال کاهش هزینههای اجتماعی و افزایش سرمایههای اجتماعی باشیم.
رئیسی با بیان اینکه ۴۳ سامانه فعال شده است، گفت: سامانههای دیگری هم افتتاح خواهد شد و همه این سامانهها توانسته است در یک فرایند سریع انجام شود که قابل تقدیر است.
بیشتر بخوانید: جبهه پایداری به دنبال تحمیل برخی چهرهها به کابینه رئیسی است/ رئیسی همچنان در قامت یک کاندیدا صحبت میکند
آیتالله رئیسی خاطرنشان کرد: این موضوع تعامل الکترونیک میان دستگاه قضا و سایر دستگاهها حتما در جهت اجرای سریع احکام میتواند کمک کند و دسترسی قضات را به وضعیت افراد میتواند تسهیل کند و این هم در جهت رضایت مردم است. پیشگیری از وقوع جرم که از اهداف مهم این دوره است و از مواردی است که در قانون اساسی نسبت به وظایف قوه قضاییه تاکید شده است، در پرتوی گسترش کار فناوری میتواند موثر باشد.
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: استفاده از هوش قضایی برای دادرسیهای سریع بسیار توانسته است موثر باشد. الان این دادگاههای بر خط که در سراسر کشور فعال شده، آثار بسیار خوبی داشته، مردم راحت شدند و دسترسی آنها راحت شده و این دادرسیهای بر خط و فعالی که در سراسر کشور و دادرسیهای الکترونیک که صورت میگیرد، این هم در جهت تسهیل کار بسیار میتواند موثر باشد.
رئیس دستگاه قضایی اذعان کرد: از طرف دیگر؛ این شفاف سازیها حتما میتواند از وقوع فساد و روابط ناسالم پیشگیری کند. ما فکر میکنیم شفافیت هر چقدر بیشتر شود، روابط ناسالم را کاهش میدهد و زمینههای بروز فساد را از بین میبرد. این در قوه قضاییه بسیار توانسته است موثر باشد و انشالله آثار و برکات آن در آتی هم برای قوه قضاییه و هم برای دولت باشد.
آیتالله رئیسی تصریح کرد: در کار ثبت اسناد و املاک نیز سرعتی که نسبت به کارها صورت گرفته و فعال شدن سامانههای مختلف قابل تقدیر است. هم دقت در ثبت اسناد، هم سرعت در کار و هم افزایش رضایتمندی مردم بسیار موثر است.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه پایبندهای الکترونیکی یک تاسیس قانونی است، گفت: قانون این تاسیس را داشته و به نظر من تاکنون به آن آنچنان که باید عنایت نشده است؛ از یک تاسیس قانونی چرا استفاده نکنیم؟ الحمدالله این کار دنبال شده و امروز آماری که دوستان دادند حاکی از آن است که این کار روز به روز افزایش پیدا میکند. این تاسیسی است که قانونگذار قبول کرده و وقتی که تاسیس قانونی است و تسهیل امر زندان است و در جهت بازاجتماعی کردن زندانیان موثر است.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه یکی از وظایف قوه قضاییه اصلاح مجرمین است، گفت: اصلاح مجرمین و بازاجتماعی شدن زندانی گاهی به این است که ما بتوانیم از این تاسیسات استفاده کنیم تا در جهت بازاجتماعی کردن زندانی بتواند موثر واقع شود و این هم نکته بسیار خوبی است.
رئیس قوه قضاییه عنوان کرد: در ارتباط با استعلامات مالی که یکی از مشکلات جدی بود که هم مردم و هم ثبت با آن مواجه بودند و هم دادگستریها مشکل داشتند و این استعلامات مالی که امروز به صورت بر خط و سریع انجام میگیرد، با استفاده از کار فناوری امریست که هم موضوع ثبت و اجرای احکام و کار قضات و همکاران دادگستریها را تسهیل میکند.
آیتالله رئیسی با اشاره به موضوع نظارت گفت: نیاز بود که این کار به صورت فناورانه و دانش بنیان پیش رود. هم نظارت بر مجموعه و هم نظارت بر بخشهای بیرون از سازمان دستگاه قضایی، فعال شدن داشبوردهای مدیریتی برای مرکز و استانها کار بسیار خوبی بوده است.
آیتالله رئیسی تصریح کرد: فعال شدن ۵۰ مرکز پزشکی قانونی که عمدتاً در مناطق محروم دایر دشه اند در راستای خدمت رسانی به مردم عزیز کشورمان بسیار اثرگذار است و باید این رویه استمرار داشته باشد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه به موضوع بیرون بردن زندانها از کالبدهای شهری اشاره کرد و بیان داشت: بیرون بردن زندانها از کالبدهای شهری امری است که در زمره تاکیدات قانون گذار است و ما نیز به عنوان مجری قانون در این راستا اقدام کردیم و باید باز هم تلاش بیشتری کنیم تا هر چه میشود زندانها را از کالبد شهری بیرون بیاوریم و در حاشیه شهرها قرار دهیم؛ اقدامی که در این راستا در استان ایلام صورت گرفته است قابل تقدیر میباشد.
آیت الله رئیسی در ادامه با اشاره به احداث ساختمانهای دادگستری در استانهای یزد، هرمزگان و گیلان ضمن تقدیر از دست اندرکاران این امر بیان داشت: ایجاد ساختمانها و مراکز جدید دادگستری هم به حفظ کرامت مردم و ارباب رجوع میانجامد و هم دسترسی مردم به عدالت را تسهیل و تسریع میگرداند.
رئیس قوه قضاییه با بیان این که پیگیری کار تحول در دستگاه قضایی از ضروریات است گفت: قوه قضاییه نیازمند یک تحول بود و این تحول باید دنبال شود و من یقین دارم با همکاران خوبی که چه در ستاد و چه در استانها در دستگاه قضایی داریم این حرکت تحولی دنبال خواهد شد و تاکید من این است که نباید هیچ گونه وقفهای در اقدامات تحولی صورت گیرد.
آیتالله رئیسی با بیان این که افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی از آثار حرکت تحولی در دستگاه قضایی است گفت: بخشی از مفاد سند تحول عملیاتی شده و تا پایان سال ۱۴۰۰ نیز بخش باقی مانده آن اجرایی میشود.
رئیس دستگاه قضا در پایان از اقدامات و تلاشها و زحمات همه قضات و همکاران قضایی به ویژه دکتر زارع پور رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضاییه که شبانه روزی مشغول کار و خدمت رسانی هستند تقدیر به عمل آورد