تامین اجتماعی و بانک رفاه پول شهرداری را برای ساخت مترو آزاد نمیکنند
رویداد۲۴ تنها دو روز به پایان سال ۱۴۰۰ مانده و هنوز تکلیف پرداخت مابقی پول اوراق مشارکت سال ۹۸ مترو مشخص نشده است؛ پولی که بنا بود به مترو تزریق شده و زمینهساز افتتاح چند ایستگاه جدید شود. هنوز شهرداری تهران با بانک رفاه به توافق نرسیده و ماجرای اختلاف مدیریت شهری با تامین اجتماعی همچنان ادامه دارد. همزمان مدیران شهری خبر از عرضه املاک خود در بورس داده بودند. مدیران شهرداری تهران بر این باورند که میتوانند با سپردن املاک شهرداری به کارگزاریها در بورس، با پیمانکاران طلبکار خود تسویه کنند، البته این کار به سرانجام نرسیده و پیگیری آن به سال بعد موکول خواهد شد.
جواد اسلامی مدیرکل خزانه داری شهرداری تهران درباره آخرین وضعیت آزادسازی ۴۰۰ میلیون تومان پول اوراق مشارکت از بانک رفاه به رویداد۲۴ میگوید: دلیل اینکه بانک رفاه تا به امروز از آزادسازی باقی مانده پول اوراق مشارکت که حدود ۴۰۰ میلیون تومان است طفره رفته، این است که آنها مدعی هستند تامین اجتماعی بابت آن قسمت از املاکی که شهرداری به عنوان وثیقه معرفی کرده باید مفاصاحساب بدهد. ما با تامین اجتماعی حساب و کتابهای قدیمی و تسویه نشده داریم. تامین اجتماعی این اجازه کتبی را به بانک رفاه نداده و بانک پشت موضوع پنهان شده و میگوید مادامی که تامین اجتماعی مفاصا حساب به ما ندهد، یعنی با وثیقه گرفتن این املاک موافقت نکند از آزادسازی پول خودداری میکنیم.
او در پاسخ به این پرسش که چرا تامین اجتماعی این وثیقهها را قبول نمیکند و در نهایت قرار است چه اتفاقی برای ۴۰۰ میلیون تومان باقیمانده بیفتد؟ میگوید: شهردار تهران این موضوع را با آقای عبدالملکی وزیر کار و رفاه اجتماعی مطرح کرده است، ما هم مکاتبه هم کرده بودیم. وزیر رفاه به بانک نامه نوشت که در این مسیر کمک کنند تا موضوع حل شود، اما متاسفانه بانک به عدم موافقت سازمان تامین اجتماعی استناد کرده و با وجود دستور وزیر رفاه که گفته «بررسی و اقدام کنید و مساعدت شود»، تا به امروز پشت همان موضوع پنهان شده است.
بیشتر بخوانید: فروش زمین و آسمان برای کسب درآمد شهرداری تهران در سال ۱۴۰۱ / امانی: ارقام واقعی نیست
اسلامی ادامه میدهد: مدیران تامین اجتماعی در مصاحبههایشان میگویند با شهرداری تهران کنار آمدیم و با بخشی از آنها موافقت کردیم؛ در حالی که خیلی محکم میگویم تنها ساختمانی که بسیار راحت موافقت کردند، ساختمانی متعلق به دادگستری بود که شهرداری تهران گرفته بود. این ساختمان تا شش ماه پیش متعلق به دیوان بود و بانک با وثیقه گرفتن این ساختمان مشکلی نداشت، اما با مابقی کنار نمیآید و به عنوان وثیقه نمیپذیرد.
مدیرکل خزانه داری شهرداری تهران میگوید: در حال حاضر نزدیک دو سال است که پول در بانک مانده و ما تمام تعهداتمان را مثل سهم شهرداری را پرداخت کردیم، اما از سوی دیگر افزایش نرخ مصالح و پرداخت نشدن به موقع مطالبات پیمانکاران، به توسعه مترو آسیب جدی زده است. اگر پول اوراق مشارکت در این مدت اختصاص پیدا میکرد مترو میتوانست تعهدات خود را ایفا کند.
سرانجام واگذاری املاک در بورس
اسلامی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره سرانجام واگذاری املاک شهرداری در بورس و فرایند آن میگوید: آنچه که در بحث واگذاری املاک در بورس است، مشابه بورس اوراق بهادار نیست. در بحث اوراق بهادار میگوییم یک شرکت سهامی عام با بخشی از سهام خود را با n درصد عرضه میکند. در بورس املاک پلاک میفروشیم و نمیگوییم بخشی از یک پلاک را به شما میفروشیم. مثل زمانی که میخواهید از بورس فلزات فلز یا مواد بخرید؛ میگویید فلان تن از این مواد یا فلز را میخواهم.
او ادامه میدهد: در حال حاضر کارهای اولیه واگذاری را را انجام دادهایم، اما رسما اجازه فروش و بازگشایی را نگرفتیم و دقیقا نمیدانم کی قرار است این کار انجام شود؛ اما در سال ۱۴۰۱ به طور جدی موضوع واگذاری املاکمان را پیگیری خواهیم کرد. ما همکاری خیلی خوبی با سازمان بورس داریم، به طوریکه به ما اجازه داده شده به طلبکارانمان از سوی سازمان بورس حواله داده شود و حواله به منزله پول نقد است. این افراد میتوانند با داشتن حواله از بورس خرید کنند و به منزله پرداخت نقدی به آنها تلقی میشود.
شروط سخت شهرداری برای واگذاری املاک در بورس
پیش از این ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شهرداری تهران در گفتگو با رویداد۲۴ گفته بود طی توافقی با بورس با چند شرط املاکمان را واگذار میکنیم، اول اینکه املاک تجاری و اداری واگذار میشوند و قرار نیست زمین خام واگذار کنیم. دوم اینکه بورس پذیرفته که این املاک نیاز به سند ندارند و با قولنامه هم میپذیرند. سوم اینکه عرضهکننده که شهرداری است نیازی به اینکه صورتهای مالی خود را به بورس بدهد، ندارد که مشخص بشود سودده یا زیانده است. چهارم اینکه پیمانکاران شهرداری که حواله دارند میتوانند با همان حواله این املاک را در بورس خریداری کنند.
البته ناصر امانی در آن زمان اعلام کرد که معاون شهردار وعده فروش ملک تا پایان سال در بورس را داده، اما این وعده تاکنون عملیاتی نشده است.
به جز امام زمان