تهدید بهداشت زنان با افزایش قیمت دلار
رویداد۲۴ مریم بهنام راد- سال ۱۳۹۷ بود که به دلیل عدم ترخیص به موقع مواد اولیه و کالاهای سلولزی از گمرک، و نیز احتکار این کالا و کاهش توزیع آن در بازار، نگرانیهای زیادی برای بهداشت عموم مردم مصرف کننده محصولات سلولزی به راه انداخت.
موج بیسابقه گرانی محصولات سلولزی از سال ۱۳۹۷ آغاز و تا امروز ادامه دارد. کالاهای بهداشتی بانوان یکی از این محصولات پُر حاشیه در بازار است که با توجه به اهمیت بهداشتی آن، گرانی این محصول دردسرهای زیادی را در بین بهداشت جامعه زنان کشورمان به راه انداخته است.
نوار بهداشتی اصلیترین کالایی است که در دوران عادت ماهیانه بانوان مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل اینکه بانوان هر ماه مجبور به استفاده از این محصول هستند، نوسان قیمت این کالا از اهمیت بسیاری برای سلامت بانوان برخوردار است.
امروز در موج گرانی کالاهای اساسی، وقتی صحبت از تامین سایر ملزومات زندگی مانند غذا، پوشاک و سرپناه میشود، کمتر کسی به این فکر میکند که زنان کم درآمد هر ماه چگونه میخواهند محصولات بهداشتی خود را تهیه کنند.
طبق بررسیهای انجام شده از داروخانهها و فروشگاههای سطح شهر، قیمت نوار بهداشتی درسال جاری نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد گرانتر شده است، اما امروز به بهانه قیمت دلار زمزمه گرانی ۲۵ درصدی این محصول شنیده میشود.
اگر برای نمونه یک بسته از یک نوع نوار بهداشتی در سال ۱۴۰۰، ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان قیمت گذاری شده بود، همان برند در سال جاری به نزدیک ۵۰ هزار تومان رسیده است. این قیمت گذاری فقط به برندهای نوار بهداشتی داخلی و ساخت ایران ختم نمیشود. برندهای خارجی نیز یا بسیار کمیاب شده است یا اگر در فروشگاهها و داروخانهها موجود باشد، قیمت آن بسیار سرسام آور است.
این روزها بازار پُر از برند نوار بهداشتیهای مختلف است از بستههای ۵- ۶ تایی با قیمت بالای ۳۰ هزار تومان تا بستههای خارجی بالای ۳۰۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
دلار تعیین کننده نرخ محصولات بهداشتی شده
در همین رابطه علیرضا رضایی قهرودی، رئیس سابق اتحادیه عطاران، سقط فروشان، مواد شوینده و کالای دخانی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: تکانهای دلاری موج عجیب گرانی را در بازارهای مختلف ایجاد کرده که به تبع آن افزایش قیمتها فشار زیادی به مردم تحمیل کرده است.
رضایی قهرودی ادامه داد: از ابتدای سال بازار محصولات سلولزی به دلیل نوسان قیمت دلار دستخوش تغییر شده و گرانی محصولات بهداشتی در بازار را رقم زده است.
وی تصریح کرد: بازار محصولات بهداشتی مانند پوشک بچه و بزرگسال، نوار بهداشتی و دستمال کاغذی یک بازار پُر تقاضاست از این رو تغییر قیمت محصولات این بازار میتواند بحران زیادی در بین مصرف کنندگان آن ایجاد کند.
رئیس سابق اتحادیه عطاران، سقط فروشان، مواد شوینده و کالای دخانی گفت: در سالهای اخیر همزمان با اُفت قدرت مالی مردم و گرانی مواد اولیه جهت تولید محصول نهایی، شاهد کاهش خرید در بازار نیز بودهایم که این موضوع در سال جاری بیشتر از سال قبل قابل مشاهده است.
بیشتربخوانید: در مورد آینده دلار چه فرضیههایی وجود دارد؟
افزایش بیماری در بین زنان به دلیل گرانی محصولات بهداشتی
در همین زمینه فرزانه سادات علوی، متخصص زنان و زایمان در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ درباره ارتباط رعایت بهداشت و بیماری زنان به خصوص در زمان قاعدگی گفت: رعایت بهداشت در دوره پریود، ارتباط مستقیم با سلامت زنان دارد. استفاده از محصولات بهداشتی مخصوص بانوان مانند نوار بهداشتی در این دوره به طور محسوسی افزایش مییابد و حتما باید دقت شود که بهداشت در این دوره رعایت شود.
علوی ادامه داد: بسیاری از زنان دوران پریودی خود را با خونریزی شدید میگذرانند با این حال به دلیل گران بودن محصولاتی مانند نوار بهداشتی به بهداشت عمومی خود توجه نمیکنند. البته برخی از زنان ممکن است کل روز را با یک نوار بهداشتی سپری کنند و برخی زنان در روستاها و شهرهای کوچک هنوز هم در دوران پریود خود از پارچههای غیر بهداشتی استفاده میکنند که این مسئله برای خانمها تبعات مختلفی از جمله بیماری در پی دارد.
وی تصریح کرد: از یکسو سطح آگاهی پایین برخی از زنان و دختران ما در جامعه و از سوی دیگر فقر مالی خانوارها جهت خرید محصولات بهداشتی مورد نیاز خانمها در دوران پریودی، باعث افزایش بیماریهای ناشی از عدم رعایت بهداشت فردی شده که نتیجه آن افزایش جمعیت زناننازا در کشور است.
از فقر آگاهی تا فقر مالی
این متخصص زنان و زایمان، با اشاره به اینکه نوار بهداشتیهای موجود در بازار انواع مختلفی دارند که هر کدام برای یک مورد خاص طراحی شده است، گفت: هر بانویی میتواند با توجه به میزان و شدت خون ریزی، نوار بهداشتی مناسب خود را انتخاب و خریداری کند که این مسئله با توجه به فقر مالی و فقر علم و آگاهی هر فرد متفاوت است. در عین حال وزارت بهداشت نیز موظف به افزایش سطح آگاهی و همچنین ارائه برنامهای جهت دسترسی آسان و ارزان بانوان به این محصول است.
به گفته علوی، این روزها یکی از اقلام ضروری بانوان در سبد خرید، پدهای بهداشتی مخصوص دوران قاعدگی است که متأسفانه طبق اظهارات برخی بیماران استفاده از این محصول در هر ماه هزینه زیادی را به آنها تحمیل میکند.
این پزشک متخصص تأکید کرد: بیماریهای عفونی و قارچی ناشی از کاهش تعویض پدهای بهداشتی در زمان پریودی در بین دختران و زنان کشور زیاد شده و قطعاً این مشکل به دلیل گرانی نوار بهداشتی در بازار است.
دولت برای ارزان شدن قیمت محصولات بهداشتی فکری کند
علوی با اشاره به اینکه ارتقای بهداشت و حفظ سلامت دختران و زنان کشور باید به عنوان یک اصل در راستای افزایش جمعیت مورد اهمیت قرار گیرد، گفت: خانمها به خاطر دوران پریودی که هر ماه تکرار میشود در ماه حداقل یکبار به نوار بهداشتی احتیاج پیدا میکنند، از این رو باید جهت حفظ سلامت بانوان کشورمان یارانه خاص جهت خریداری پدهای بهداشتی به ویژه در مناطق محروم و اقشار ضعیف اختصاص داده شود، موضوعی که هیچ گاه به آن توجه نشده است.
وی ادامه داد: عدم رعایت بهداشت فردی در دوره پریودی میتواند خطرات جدی برای مادران آینده در پی داشته باشد و دولت به جای اینکه تنها حمایت کاغذی از افزایش جمعیت داشته باشد با ابزارهایی چون در دسترس قرار دادن پدهای بهداشتی و ارزان کردن این محصول کمک بزرگی به خانواده بزرگ زنان کشور داشته باشد.